Diverse

Vicecampioanele mondiale au dat recital în Sala „Traian”

 Vicecampioanele mondiale au dat recital în Sala „Traian”

România – Turcia: 43-28 şi 40-29

Atacul a funcţionat la maxim

   Recital de goluri pe teren şi-o atmosferă de vis în tribune, pe care spectatorii prezenţi în tribune au asigurat-o ca-n zilele bune ale Oltchim-ului. Dubla confruntare cu Turcia a reprezentat pentru selecţionata României un bun prilej de a arăta vâlcenilor ceea ce a văzut toată lumea la Mondialele din Rusia. O forţă de temut, un atac exploziv, chiar şi-n lipsa Narcisei Lucuşanu sau a Simonei Gogârlă, o apărare agresivă, bine pusă la punct de magicienii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi. Iar spectatorii care-au venit în Sala „Traian” n-au regretat că au petrecut două zile la rând momente memorabile alături de vicecampioanele mondiale. A fost 43-28 în prima zi, marţi, atunci când turcoaicele nu au ţinut piept decât vreo zece minute în debutul partidei (7-6), scor după care pe teren nu a mai existat decât o singură echipă. Cu Valentina Elisei-Ardean şi Iulia Puşcaşu în zi de graţie (10 şi respectiv 8 goluri înscrise), România şi-a permis orice. Au mai punctat atunci pentru tricolore Carmina Tiţa (5), Ionela Gâlcă (5), Steluţa Luca (3), Corina Demeterca (2), Ramona Maier (2), Mihaela Tivadar (2), Nicoleta Gâscă (2), Valeria Beşe (2), Roxana Gatzel (1) şi Carmen Cartaş (1).
   Româncele au pornit ca din tun şi în a doua partidă de miercuri (4-0 după 5 minute), dar totuşi confruntarea a fost mult mai echilibrată ca prima, la un moment dat turcoaicele apropiindu-se până la 23-20. Elevele lui Tadici şi Muşi au înscris mai puţin, oaspetele mai mult, diferenţa fiind făcută în ultimele minute când de la 34-29, favoritele tribunelor „au închis poarta” şi s-au detaşat până la 40-29. Coincidenţă sau nu, cele trei handbaliste pe care Oltchim a anunţat că le va avea în lot până la finele sezonului, Ionela Gâlcă, Steluţa Luca şi Valentina Elisei au fost cele mai prolifice jucătoare de această dată. Luca a înscris 7 goluri, Gâlcă a reuşit 6, iar Elisei a marcat de 5 ori. Au mai punctat: Iulia Puşcaşu (4), Ramona Maier (4), Valeria Beşe (4), Carmen Cartaş (3), Mihaela Tivadar (3), Corina Demeterca (2) şi Carmina Tiţa (2).
   În afară de cele care şi-au trecut numele pe lista marcatoarelor, în cele două confruntări cu Turcia de la Rm. Vâlcea au mai intrat pe teren portarii Tereza Pâslaru, Talida Tolnai, Livia Iştiloc şi jucătoarele de câmp Camelia Balint, Anca Lipan şi Oana Manea.

Antrenorii naţionalei au apreciat „dubla” cu Turcia

  Cei doi tehnicieni ai României, Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi, au fost de acord că „dubla” amicală cu Turcia şi-a atins scopul: formarea unui nucleu de jucătoare din campionatul intern, oricând viabile să le înlocuiască pe vicecampioanele mondiale din Rusia.

 Tadici: „Debutantele s-au străduit să joace bine!”
„Jucătoarele debutante s-au străduit să joace bine şi mă refer la Iulia Puşcaşu sau Carmina Tiţa, chiar şi Livia Iştiloc. Le-am dat câteva şanse unor handbaliste dar este foarte importantă atitudinea lor şi felul cum se vor comporta în continuare. Ca etapă de pregătire, ne satisface pentru că practic ne-am dat seama ce mai avem de făcut.  Continuăm selecţia, dar aşa cum am spus, în proporţie de 90 la sută, lotul este conturat. Următoarea perioadă de pregătire din Germania o vom aborda aproape cu aceleaşi jucătoare cu care vom juca şi-n meciurile cu Serbia-Muntenegru. Mă bucură întoarcerea unor jucătoare în ţară, sper să fie favorabilă echipei naţionale, pentru că se va putea face pregătire mai mult, în perioadele în care ne propunem, să nu mai depindem exclusiv de zilele care ne sunt alocate conform regulamentului EHF”, a spus selecţionerul Gheorghe Tadici la finele celor două meciuri, adăugând că în cazul în care lucrările de renovare la sala din Oradea nu vor fi terminate la timp, probabil că meciul de calificare cu Serbia-Muntengru va avea loc la Bucureşti.

Muşi: „Încercăm în continuare să găsim plusuri la jucătoarele din ţară”

   „Turcia a reprezentat o altă etapă de parcurs în vederea meciurilor de calificare pe care trebuie să le susţinem cu Serbia-Muntenegru. Încercăm în continuare să găsim nişte plusuri la jucătoarele din campionatul intern. A existat entuziasm şi suntem mulţumiţi că majoritatea celor selecţionate au risipit efort. Din păcate, faza de concentrare, adică apărarea, au tratat-o puţin cu superficialitate. Probabil din ideea de a se remarca. Faptul că două echipe din România au ajuns în semifinalele Cupei Challenge reprezintă un curent de optimism după Mondialele din Rusia de anul trecut, de mobilizare şi de motivare, de depăşire a unor condiţii pe care unele jucătoare sau chiar cluburi le au. Consider eu că orice pas înainte într-o competiţie europeană este o reuşită. Performanţa adevărată o faci însă atunci când ajungi în ultimul act sau când câştigi competiţia respectivă”, a declarat şi Dumitru Muşi, referindu-se inclusiv la parcursul foarte bun al celor două echipe feminine de handbal în Cupa Challenge.

Talida Tolnai, accidentare nefericită

Din dorinţa de a le oferi vâlcenilor un joc deosebit şi spectaculos, elevele lui Tadici şi Muşi au făcut în dese rânduri exces de zel. Iar asta a costat scump echipa română care-a pierdut-o pe portarul titular al naţionalei, Talida Tolnai. În partea secundă a meciului de marţi, zălăuanca a parat cu succes o minge de lângă bara laterală, dar pivotarea sa pe un picior s-a soldat cu o accidentare gravă, fapt pentru care a fost dusă de urgenţă la spital. Din primele examinări ale medicilor a reieşit că Tolnai ar avea o entorsă la piciorul stâng, dar este totodată suspectă şi de o accidentare la menisc, care o va ţine departe de teren o perioadă de timp.

Gâscă l-a disperat pe Tadici

Partidele amicale cu Turcia s-au constituit într-un bun prilej pentru extrema Nicoleta Gâscă să le arate vâlcenilor că şi-a revenit din toate punctele de vedere. Folosită cu precădere pe partea dreaptă a atacului nostru, Gâscă a avut marţi o comportare bună, dar în al doilea meci de miercuri, când a jucat o întreagă primă repriză nu a avut suficientă luciditate să transforme în gol cele trei oportunităţi de care-a beneficiat, spre nemulţumirea lui Ghiţă Tadici, care-a lăsat-o pe banca de rezerve în partea secundă a meciului respectiv.

Remarcatele selecţionerului

Printre remarcatele selecţionerului Ghiţă Tadici s-au numărat Iulia Puşcaşu, Valentina Elisei, Carmina Tiţa, Corina Demeterca, dar şi Valeria Beşe-Motogna, care-a revenit după o absenţă de doi ani de zile la lotul naţional al României. Ba mai mult, a afirmat că va miza în continuare pe jucătoarea pe care-o antrenează la HC Zalău, cel puţin pentru faza de apărare. Acolo unde, uneori, mai se creează unele lacune.
 
După Vâlcea, urmează Germania

Dubla partidă cu Turcia reprezintă începutul unei lungi campanii de pregătire iniţiată de oficialii FR Handbal pentru echipa naţională. Între 3 şi 9 aprilie va avea loc un alt stagiu centralizat, care se va solda şi cu o deplasare la Riesa, în Germania, unde sunt programate trei meciuri amicale. „Şi atunci vom strânge aproximativ 90-95 la sută din echipa cu care intenţionăm să abordăm dubla cu Serbia-Muntenegru”, a precizat tehnicianul româncelor, Ghiţă Tadici.

Asistenţă redusă pentru al doilea meci de miercuri

Aproximativ 1500 de spectatori au ţinut să ia loc marţi în Sala „Traian” pentru a urmări primul joc România – Turcia. Şi n-au avut ce regreta pentru că spectacolul a fost deplin, deşi meciul era doar unul în care tehnicienii naţionalei au încercat la lucru o serie de jucătoare talentate din campionatul intern. Ulterior, miercuri, asistenţa s-a redus doar la jumătate, deşi organizatorii au anunţat încă dinaintea partidelor că un bilet cumpărat în prima zi era valabil şi pentru al doilea meci.

Florescu şi Târcă, în tribună

Miercuri, sponsorul principal al echipei Rulmentul Braşov, Teodor Florescu, n-a ratat ocazia de a vedea la lucru naţionala României. O altă persoană importantă care-a ajuns la acel meci a fost Mariana Târcă, antrenoarea echipei de la poalele Tâmpei, cândva pe banca tehnică şi a Oltchim-ului. Poate şi pentru a-şi urmări eleva, Mihaela Tivadar, pe care antrenorii Tadici şi Muşi au trimis-o minute bune pe teren. 
 
Pleşa a arbitrat de ziua sa de naştere

Al doilea meci România – Turcia a beneficiat de prezenţa în postura de arbitri a doi vâlceni. Toma Pleşa şi Octavian Pripas s-au achitat bine de sarcini, iar pentru preşedintele AJH Vâlcea, ziua de miercuri a fost şi una mai specială, el împlinind atunci o frumoasă vârstă. Zi pe care, iată, a ţinut să şi-o petreacă pe teren, la „locul de muncă” cum se zice. În plus, a fost şi o bună repetiţie pentru cei doi cavaleri ai fluierului, pentru că la finele săptămânii îi aşteaptă un meci destul de greu, din semifinalele Ligii Campionilor la handbal masculin, dintre echipele Veszprem (Ungaria) şi Portland San Antonio (Spania). O premieră pentru Pripas, dar nu şi pentru Pleşa, care a mai oficiat acum doi ani, împreună cu bucureşteanul Alin Cârligeanu, o altă semifinală din Ligă, Ciudad Real – Celje.

 

Turcoaicele, fără lidera Ozel

Turcoaicele au venit la Vâlcea cu o echipă alcătuită din jucătoare ce activează în campionatul intern, cea mai bună handbalistă a lor, Ozel, care evoluează la Kometal Skoplje, nefiind prezentă. La fel ca şi naţionala ţării noastre, Turcia va susţine în mai şi iunie meciuri de baraj pentru calificarea la Europenele din Suedia. Adversara „semilunelor” va fi echipa Franţei. Tocmai de aceea, antrenorii turci au apreciat că „disputele cu România sunt la fel de tari ca şi cele cu formaţia franceză”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button