DiverseHandbal

Momente unice în Sala Traian! Uite-le, uite-le, uite campioanele!

La finalul ultimului meci al sezonului din Liga Florilor, de pe teren propriu, al echipei de handbal fanion a Vâlcii, SCM, în care i s-a opus Gloria Bistrița, iubitorii sportului cu mingea mică de la poalele Capelei au avut parte de momente unice, ocazia să revadă emblema județului din urmă cu patru decenii, fostele sportive care au pus piatra de temelie a handbalului vâlcean și care au adus primul trofeu european. Chimistul a fost premiată cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la cucerirea Cupei IHF și Supercupei Europei și 35 de ani de o altă încununare, câștigarea Cupei EHF. Premierea a fost oficiată de primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

De organizarea acestui eveniment, susținut de Primăria Râmnicului și SCM, s-a ocupat îndeaproape Petre Berbecaru, conducătorul cluburilor Chimistul și Oltchim. De flori, diplome și plachete, dar și de standing ovations, aplauze la scenă deschisă din partea clădurosului public, au avut parte campioanele. O parte dintre ele au venit din străinătate, altele din zone îndepărtate ale țării pentru a lua parte la un moment atât de special. Să reamintim, datorită acestor mari sportive, handbalul a căpătat rang de religie la Vâlcea, iar iubirea pentru acest sport a fost transmisă de la o generație la alta, până în zilele noastre. De aici s-a dat ora exactă în handbalul românesc, Rm. Vâlcea fiind considerat o lungă perioadă drept orașul-capitală în acest sport. Au fost oameni, copii care au auzit doar vorbindu-se despre aceste legende, care au plâns de emoție și fericire cu ocazia festivității de premiere din bătrâna polivalentă vâlceană. Galeria Vâlcii a rezumat respectul și recunoștința pentru întemeietoarele handbalului vâlcean printr-un mesaj : ”Ne-ați făcut să iubim handbalul, pentru asta vă mulțumim, Chimistul și Oltchim, numele cu care toată viața o să ne mândrim”. ”Uite-le, uite-le, uite campioanele” s-a auzit din tribună.

În aplauzele publicului, au revenit pe parchet: Hilda Popescu, Nicoleta Lazăr, Geta Andronache, Nicoleta Petre, Elena Morariu Ionescu, Felicia Tipi, Dorina Bucur, Adriana Călin, Daniela Robu Pirici, Maria Ciulei (antrenor secund când s-au realizat performanțele din 1984), Carmen Petca, Viorica Dumitrache, Maria Rădoi, Elena Păunescu, Lăcrămioara Lazăr, Georgeta Curmenț, Mihaela Grădinaru, Nadina Nedelcu, Liliana Țopea Lauerman, Denisa Nan, Doina Rodeanu, Maria Dincă, Rodica Pestrea, surorile Edith Torok Matei și Maria Torok Duca, alături de antrenorii Gheorghe Ionescu și Ion Gherhard, dar bineînțeles și de legendarul Ioan Gavrilescu, cel mai longeviv și performant președinte de club din handbalul românesc și nu în ultimul rând de Petre Berbecaru, antrenor secund la Cupa IHF din 1989.

Și SCM a primit un trofeu, din partea FRH, înmânat clubului de către Nicoleta Gusi Alexandrescu. De asemenea, dintre marile campioane au mai primit trofee suplimentare Edith Matei, cea mai titrată handbalistă a țării, cu patru trofee de Liga Campionilor câștigate, Mori Torok, cea mai tehnică jucătoare all time din handbalul românesc și primul căpitan al Chimistului, Georgeta Andronache. Nu au fost uitate nici Nicolița Băzărâncă și Cristina Ladă Rouă, trecute în neființă. De la festivitate a lipsit Mariana Tîrcă. Cinste lor, cinste campioanelor!

Articole Similare

Back to top button