Diverse

”Vâlcea are un atuu important, care o poate menţine în lupta pentru podium în Liga Florilor!”

Florentin Pera şi-a început deja activitatea la noul club. Reunirea lotului la CSKA Moscova a avut loc pe 2 iulie. Fostul antrenor al Vâlcii are ca obiectiv, în următorul sezon, accederea în Final Four-ul Ligii Campionilor, însă gândurile sale se îndreaptă, bineînţeles, şi către trofeu. La CSKA are un lot bun, format din jucătoare valoroase, multe dintre ele componente ale Naţionalei Rusiei. Din România, Pera nu a luat nimic, dar a spus că pe viitor uşa e deschisă pentru orice jucătoare care poate ajuta la îndeplinirea obiectivelor. Oficial, Florentin Pera va debuta pe banca formaţiei moscovite pe 25 august, în Supercupa Rusiei, cu Rostov Don. Speră să aibă un debut fericit, ca şi la Vâlcea şi să obţină primul trofeu. Despre noua provocare, ce înseamnă ”transferul” său la o echipă din afară ţării, din Top 4 în Europa, cu ce sentimente a părăsit SCM-ul şi România, cum vede Liga Florilor şi Vâlcea în campionatul viitor, ne-a vorbit în cadrul unui interviu realizat cu puţin timp înainte de plecarea în Rusia, pe care vi-l redăm în cele ce urmează:

• Când veţi debuta oficial la CSKA? Sunteţi mulţumit de lot, se mai fac transferuri, sunteţi interesat de vreo jucătoare din România?
Din România, pentru început, nu am plecat cu jucătoare, dar pe viitor, dacă totul o să fie bine, nu se ştie. Mă gândesc, bineînţeles şi la jucătoare care activează în România. La CSKA s-au făcut nişte transferuri bune. Cel mai important e cel al Anei Gros, de la Brest, golghetera Ligii Campionilor, dar mai sunt şi alte jucătoare noi care sunt convins că ne vor ajuta. Staff-ul îl voi menţine. E un staff valoros, care a demonstrat şi în sezonul trecut că a făcut o treabă foarte bună la echipă.
La pregătire nu am toate jucătoarele la dispoziţie. Au fost convocate la Naţionala Rusiei şi vor participa la Jocurile Olimpice. Mă bucur pentru ele. Înseamnă că sunt jucătoare valoroase dacă au ajuns acolo. Sper să aibă rezultate bune şi să se întoarcă sănătoase din Japonia. În perioada 19-31 iulie noi mergem fără ele în cantonament. Jucătoarele care vor evolua la Olimpiadă se vor întoarce destul de târziu la club, pe 16 august. Practic vom avea doar 9 zile de antrenamente cu întreg lotul. Pe 25 august va fi primul meci oficial, Supercupa Rusiei, împotriva celor de la Rostov Don. Mi-aş dori să debutez la CSKA cu un trofeu. Aşa am debutat şi la Vâlcea, cu o Supercupă. Rostov e o echipă foarte bună. Sper ca la ora jocului să avem toate jucătoarele la dispoziţie, să fie apte 100%, să facem un joc bun şi să câştigăm trofeul.

• Cu ce gânduri aţi plecat în Rusia, care este obiectivul la CSKA?
Obiectivul e accederea în Final Four-ul Ligii Campionilor în primul an, iar în al doilea sezon, finala Ligii Campionilor. Odată ajunşi acolo, în Final Four sau finală, normal că nimeni nu se gândeşte să se oprească. Cu siguranţă, toţi ne dorim mai mult.

• Cum va fi acomodarea în Rusia, cât de greu e pentru familie?
Pimul lucru pe care l-a zis David, fiul meu, a fost: Tata, când ne întoarcem acasă, la Vâlcea? Şi-a făcut prieteni la Vâlcea, s-a simţit foarte bine. Practic el acolo s-a simţit acasă. Trei ani, de la 2 la 5 ani, a stat la Vâlcea. Şi când am trecut în drum spre Bucureşti, pentru viză, ne-am oprit la Vâlcea pentru a se întâlni cu doi colegi şi a fost foarte fericit că i-a revăzut. Şi noi ne-am făcut foarte mulţi prieteni la Vâlcea, ne-am simţit extraordinar de bine, iar în România, cel puţin în momentul de faţă, nu aş fi plecat nicăieri. Am mai avut oferte de la CSM sau echipa naţională, nu am dat curs niciuneia. Dar oferta de la CSKA a fost una de la un club mare, cu ambiţii mari, printre primele patru din Europa, care îşi propune câştigarea Ligii Campionilor în următorii ani. Era greu de refuzat.

• Ce înseamnă pentru handbalul românesc transferul dumneavoastră la o echipă de top a Europei?
Consider că e un transfer important, care arată faptul că handbalul românesc poate fi reprezentat la un nivel foarte ridicat. Tot ceea ce s-a întâmplat, în ultimii ani, în România, rezultatele care au fost obţinute, jucătoarele care au venit aici, au făcut ca handbalul şi campionatul românesc să devină foarte puternic. Toţi cei care au lucrat în handbalul românesc şi antrenorii români care au format jucătoarele românce care au ajuns să reprezinte şi echipa naţională au muncit foarte mult şi eu am apreciat tot timpul acest lucru. Cred că e un lucru benefic pentru handbal. Au fost de multe ori discuţii că antrenorii români nu ajung în străinătate şi sunt mulţi antrenori străini care vin în România. Asta s-a datorat faptului că, în România, handbalul s-a dezvoltat şi a crescut foarte mult, este la un nivel bun. Eu cred că acesta este motivul. Investiţiile făcut în ultimii ani de către primării, Consiliile judeţene, au făcut să atragă foarte multe jucătoare şi antrenori străini. Eu mă bucur pentru oportunitatea şi şansa care mi s-au oferit. E o mare onoare, dar şi foarte mare responsabilitate. Îmi doresc să mă adaptez cât mai repede şi să realizez toate obiectivele de performanţă propuse de club.

• Aveţi vreun regret referitor la perioada petrecută la Vâlcea?
Nu. Eu am pus suflet în tot ceea ce am făcut la Vâlcea, am luptat la fiecare meci, pentru fiecare obiectiv, am dat tot ce am putut mai mult, pentru echipă, suporteri, oraş. Bineînţeles, întodeauna e loc de mai bine, întotdeauna se poate mai mult. Ca regret, poate cumva faptul că nu s-a disputat meciul din sferturile Ligii Campionilor, cu Metz, care poate ne-ar fi adus o calificare în Final Four-ul Ligii Campionilor. La momentul respectiv eram într-o formă bună, echipa era la un nivel foarte bun. Nu ştiu dacă după acea dublă am fi ajuns până în Final Four. Ne-am fi dorit acest lucru enorm, dar din cauza pandemiei nu s-a mai disputat nici un meci şi am ratat şansa de a ne lupta pentru accederea în Final Four-ul Ligii Campionilor.

• Care au fost cele mai profesioniste şi valoroase jucătoare cu care aţi lucrat la Vâlcea?
La Vâlcea toate jucătoarele au fost profesioniste, nu vreau să nominalizez pe cineva. Au fost trei ani foarte buni pentru mine la SCM, cu patru trofee, accederea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Toate aceste rezultate demonstrează că am avut jucătoare valoroase. Fără ele aceste performanţe nu ar fi fost reuşite. Țin să mulţumesc şi staff-ului, care m-a ajutat, Primăriei, sponsorilor, tuturor celor care au sprijinit cu adevărat această echipă şi nu în ultimul rând suporterilor, galeriei, care au fost tot timpul cu sufletul alături de echipă şi au susţinut-o necondiţionat.

• Regretaţi că nu aţi acceptat şi propunerea de a prelua Naţionala, când vi s-a propus postul de selecţioner?
Normal că regret. Orice antrenor îşi doreşte să antreneze echipa naţională a României. Am fost antrenor secund în perioada 2012 – 2015. Am avut şansa de a prelua echipa naţională în calitate de antrenor principal, însă situaţia la momentul respectiv nu mi-a permis. Noi, la Vâlcea, eram angrenaţi în Liga Campionilor, eram în luptă pentru a obţine calificarea în optimi. A fost o perioadă foarte dificilă pentru echipă, un program destul de încărcat. Asta a fost decizia clubului şi am respectat-o. Sunt convins că dacă voi avea rezultate, în viitor, mi se va mai oferi această posibilitate.

• Cum credeţi că va arăta campionatul românesc în sezonul viitor? Ce şanse are SCM-ul să se menţină în top, ţinând cont de transferurile făcute, de faptul au plecat multe jucătoare?
Eu susţin echipa în continuare. Sper să realizeze ceea ce şi-a propus pentru următorul sezon. Au şi plecat anumite jucătoare, dar au şi fost făcute câteva transferuri bune, zic eu. Vâlcea are un plus faţă de multe echipe şi anume omogenitatea. E un nucleu de jucătoare care vor juca pentru al treilea an împreună, ceea ce cred că e foarte important. Sunt, într-adevăr, echipe care au investit în România, au adus jucătoare, nume, dar la capitolul omogenitate cred că Vâlcea este peste aceste echipe şi s-ar putea să conteze acest lucru, în mod special în prima parte a campionatului. E important ca Vâlcea să lupte pentru partea de sus a clasamentului în continuare, pentru medalii. Nu va fi deloc uşor, pentru că sunt multe echipe care şi-au anunţat intenţia de a prinde un loc de cupă europeană şi o medalie, însă, aşa cum am spus, cred că Vâlcea are un atuu important şi anume omogenitatea.

• Vă vor lipsi derby-urile cu CSM Bucureşti?
Îmi vor lipsi. Cu siguranţă au fost trei ani în care cred eu că aceste dueluri şi această rivalitate nu a făcut altceva decât să ajute ambele echipe şi în special handbalul din România. S-a creat o concurenţă care până acum trei ani nu prea exista. CSM Bucureşti câştiga campionatele destul de detaşat. Faptul că noi am reuşit doi ani la rând să obţinem locul I şi să câştigăm trofee sigur că a ajutat şi CSM-ul, zic eu, în meciurile din cupele europene, în Liga Campionilor, dar şi pe noi să creştem, să progresăm. De asemenea, pe celelalte echipe, văzând că se poate şi cu un buget mult mai mic decât al echipei CSM să câştigi un campionat, le-am ambiţionat, cu siguranţă. Aceste rezultate au făcut ca şi celalelate echipe să creadă în şansa lor, au fost dueluri care au ajutat competiţia foarte mult. Bineînţeles că şi la noua echipă voi avea un adversar foarte valoros, puternic, Rostov Don, care exceptând sezonul care s-a încheiat, în ultimii ani a dominat campionatul din Rusia şi a fost o echipă cu pretenţii la câştigarea Ligii Campionilor. Aceste meciuri tari se vor muta, pentru mine, în Rusia. Sigur că nu este numai Rostov Don. Sunt şi alte echipe valoroase, Astrakhanochka, Lada, Kuban. E un nucleu de câteva echipe care oricând pot produce surprize şi trebuie să fii concentrat la fiecare meci, însă cea mai puternică şi mai valoroasă, care a şi făcut două transferuri de top, de la Gyor, pe Amorim şi Edwige, este Rostov Don. Dar eu am foarte mare încredere în echipa pe care o am la dispoziţie. Faptul că am câştigat tot ce se putea câştiga în România, campionat, cupă şi de două ori Supercupa mă motivează să lupt pentru aceleaşi obiective şi în Rusia.

• SCM poate câştiga EHF European League?
Eu le doresc să obţină rezultatele dorite. Va fi important să revină şi suporterii la sală. Am încredere în echipă, în conducere, staff, toţi cei care sunt la Vâlcea, că vor face treabă bună. Am convingerea că totul o să fie bine.

• În final, un mesaj pentru suporterii vâlceni…
Mulţumesc, Vâlcea, pentru toată această perioadă minunată! M-am simţit foarte bine acolo, voi susţine în continuare Vâlcea. Vă urez succes, să vă realizaţi toate obiectivele de performanţă! Vâlcea va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu.
Personal, sigur că îmi doresc din tot sufletul trofeul Ligii Campionilor. De aceea am şi făcut pasul acesta, cel mai important în cariera mea şi bineînţeles că am mers la Moscova pentru a mă lupta pentru trofeul Ligii Campionilor, dar trebuie să iau lucrurile treptat, să muncesc, să fiu sănătos. După cum mă ştiţi, sunt foarte ambiţios şi voi lupta pentru a obţine rezultate foarte bune.

Articole Similare

Back to top button