Diverse

EDITORIAL / IT’S COMING HOME? IT’S COMING ROME?

Vineri, sâmbătă, marţi şi miercuri au avut loc sferturile şi semifinalele C.E. 2020 desfăşurat în 2021.
În sferturi nu s-a înregistrat nici o surpriză şi echipele mai puternice (în acest moment) au câştigat şi s-au calificat în semifinale. Ucraina, Cehia, Belgia şi Elveţia au plecat acasă, lăsând loc Angliei, Danemarcei, Italiei şi Spaniei să meargă la Londra pentru „final four-ul” acestui atipic şi frumos turneu final.
În prima semifinală, cea de marţi Italia a câştigat la penalty-uri meciul cu Spania, dovedindu-se, odată în plus, că cine ratează primul penalty, câştigă şi că niciodată la un turneu final european o echipă nu a câştigat de 2 ori consecutiv la loviturile de departajare. De data aceasta ce a păţit Elveţia după eliminarea Franţei, a păţit Spania după eliminarea Elveţiei.
Cea de a doua semifinală, ne-a propus un duel nordic între gazdele final four-ului, Anglia şi surprinzătoarea şi frumoasa Danemarcă.
La fel ca şi prima semifinală, a fost o luptă încrâncenată timp de 120 de minute, dar am fost privaţi de spectacolul penaltyurilor de o decizie controversată a centralului olandez Danny Makkelie în prima repriză a prelungirilor care a acordat uşor o lovitură de la 11 m pentru englezi, lovitură care a fost transformată (cu mari emoţii, căci Schmeichel reuşise să respingă în prima fază) de căpitanul Angliei, Kane.
Onoare învinşilor spanioli şi danezi şi antrenorilor lor, valoroşii Luis Enrique şi Kasper Hjulmand!
Avem finala aşteptată între Anglia şi Italia, fiecare dintre ele venind la ultimul act cu speranţele şi frustrările ei: Anglia nu a mai fost într-o finală de campionat mondial sau european din 1966, iar Italia nu a mai câştigat un titlu european din 1968 acela fiind şi singurul, deşi este cvadruplă campioană mondială!
După finala din 1966 a campionatului mondial disputată tot pe Wembley, Anglia-Germania 4-2, antrenorul de atunci al insularilor, Alf Ramsey a fost înobilat de regina Angliei, devenind „Sir Alf Ramsey” şi o naţiune întreagă doreşte acum să i se întâmple acelaşi lucru şi lui Gareth Southgate.
Anglia are public (fantastic), are echipă (foarte bună), dar n-are portar (Pickford, neîndemânatic, vulnerabil la şuturile de la distanţă şi cu un soi de labilitate copilărească); Italia are echipă, are portar (Donnaruma- posibil portarul turneului), dar n-are publicul de partea sa, deşi probabil că vreo câteva mii de „tifosi” vor fi prezenţi pe Wembley duminică seara.
Cine va învinge?
Va rămâne trofeul, acasă la Londra sau va lua drumul Romei?
It’s coming home, or it’s coming Rome?
Voi ce ziceţi?
Aveţi grijă de voi!
•Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button