Diverse

Prea mici, pentru un război prea mare!

faza oltchim viborg* Oltchim Rm. Vâlcea a pierdut şi manşa retur a finalei Ligii Campionilor, fiind învinsă la limită, la Bucureşti, de Viborg HK, cu scorul de 32-31

Prezentă în premieră în finala Ligii Campionilor, Oltchim Rm. Vâlcea n-a izbutit să răstoarne calculele hârtiei şi să câştige trofeul în faţa puternicei echipe daneze Viborg HK, nimeni alta decât campioana en-titre a Europei. Aşa cum era de aşteptat, eşecul categoric suferit de echipa vâlceană în Danemarca (21-28) a cântărit foarte greu în manşa secundă. Cu toate acestea, televiziunile şi mass media centrală, în primul rând din dorinţa „de a-şi vinde marfa”, şi anume pentru a păstra viu interesul şi asupra meciului retur dintre Oltchim şi Viborg – din chestiuni de rating, bineînţeles! (interes despre care oricum nu s-a pus niciun moment problema că nu va exista, dovada cea mai bună în acest sens fiind şi cererea imensă de bilete: peste 30.000!), s-au străduit să-i facă pe români să creadă într-o minune. De la dorinţă şi până la neputinţă n-a fost însă decât un pas, trupa antrenată de Radu Voina şi Aurelian Roşca nereuşind să remonteze handicapul de şapte goluri cu care s-au întors din deplasare. Mai mult decât atât, forţate să realizeze o performanţă care a părut peste puterile lor (în fond, în istoria competiţiei, nicio echipă nu mai reuşise să recupereze o asemenea diferenţă!), vâlcencele au şi capotat, fiind învinse şi în al doilea meci, la limită (32-31).

Visul n-a durat decât 10 minute

Partida retur a început aşa cum îşi doreau cei peste 5500 de spectatori prezenţi în Sala „Ioan Kunst Ghermănescu” din Capitală şi milioanele de români care au ţinut să fie alături de handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea, prin intermediul televiziorului, în tentativa unică de a câştiga Liga Campionilor. Deşi au încasat primul gol, elevele lui Radu Voina au trecut pentru câteva momente la cârma jocului şi s-au desprins la 3-1 în minutul 5, dând impresia că minunea (o victorie senzaţională, la peste 8 goluri!) s-ar putea până la urmă îndeplini. Din păcate, la fel ca şi în Danemarca, acolo unde au condus, de asemenea, cu două goluri diferenţă, vâlcencele s-au prăbuşit inexplicabil şi le-au permis adversarelor să preia conducerea pe tabela de marcaj. Astfel, după 4-2 pentru Oltchim în minutul 9, Viborg a punctat de trei ori consecutiv, prin Kristine Lunde-Borgersen, Bojana Popovic şi Grit Jurack, şi a trecut pentru prima oară în avantaj: 4-5. Vâlcencele au avut o scurtă răbufnire de orgoliu, au întors rezultatul, dar ultima oară ultima oară în acest meci în minutul 20, cu scorul de 10-9.

Danezele, sigure de trofeu încă de la pauză

Din acel moment, jucătoarele antrenate de Radu Voina au încasat patru goluri consecutiv, iar Viborg s-a desprins la trei goluri: 13-10 în minutul 23, moment în care Radu Voina a solicitat time-out-ul de rigoare, pentru a-şi remonta elevele. După ce meciul a fost întrerupt câteva minute din cauza unor defecţiuni ale tabelei de marcaj, campioanele României au început cursa de urmărire, care s-a soldat cu succes, iar în minutul 27, s-a consemnat din nou egalitatea (14-14). Finalul reprizei a aparţinut echipei daneze, care a punctat de două ori consecutiv prin Cristina Vărzaru (golurile acestea propulsând-o în fotoliul de lideră a golgheterelor din Liga Campionilor) şi a intrat la vestiare cu un avantaj minim (16-15).

Viborg a avut şi cinci goluri în plus

După pauză, lucrurile au mers din ce în ce mai rău pentru handbalistele de la Oltchim, care n-au mai reuşit să stăvilească atacurile danezelor. Vâlcencele s-au văzut conduse, în minutul 38, chiar cu cinci goluri diferenţă (22-17), moment în care Radu Voina a cerut din nou time-out, încercând să întrerupă ritmul bun de joc al jucătoarelor de la Viborg. Ultima oară când nordicele au mai avut cinci goluri în plus pe tabela de marcaj s-a consemnat în minutul 42 (la 24-19), după ce Cristina Vărzaru a punctat printr-o „aeriană” de senzaţie, în postura de servantă aflându-se Grit Jurack. Trofeul era pierdut! Prin prisma diferenţei consemnată în Danemarca şi a avantajului pe care danezele îl aveau la Bucureşti, era clar în acel moment că problema câştigătoarei Ligii Campionilor nu se mai punea, Viborg fiind o echipă care nu mai putea fi răpusă în ultimul sfert de oră.

Oltchim a vrut măcar o victorie de palmares

Încurajată frenetic de suporterii din tribune, Oltchim a încercat totuşi să obţină cel puţin o victorie de palmares. Vâlcencele au redus treptat din handicap şi s-au apropiat la o singură „lungime” (24-25 în minutul 48), pe fondul unui joc foarte agresiv în defensivă, principalele „guri de foc” ale echipei adverse (Bojana Popovic, Rikke Skov şi Grit Jurack) fiind blocate „om la om” la mijlocul terenului. Chiar şi în aceste condiţii, danezele s-au desprins din nou la trei goluri în minutul 51 (atunci când scorul a devenit 25-28), dar Oltchim a revenit fantastic şi a restabilit egalitatea în minutul 53 (printr-un gol semnat de Valeria Beşe): 28-28. Ambiţiosul antrenor Jakob Vestergaard a solicitat timp de odihnă, pentru a-şi remonta elevele, iar acestea au mai punctat încă o dată printr-o altă „aeriană”: Grit Jurack a fost din nou la serviciu, în timp ce Bojana Popovic a îndeplinit de această dată rolul principal la finalizare. Până la final s-a mers cap la cap, cu goluri de ambele părţi, dar tot Viborg şi-a adjudecat victoria, la limită, cu scorul de 32-31.

CS Oltchim    31 (15)
Viborg HK    32 (16)

Goluri:
* CS Oltchim: Anastasiya Pidpalova (7), Cristina Neagu (6), Ramona Maier (4), Valentina Ardean (3), Patricia Vizitiu (2), Adriana Nechita (2), Ionela Stanca (2), Valeria Beşe (2), Oana Manea (2), Narcisa Lecuşanu (1).
* Viborg HK: Grit Jurack (11), Cristina Vărzaru (6), Bojana Popovic (5), Anja Althaus (4), Kristine Lunde-Borgersen (2), Rikke Skov (2), Henriette Mikkelsen (1), Gitte Aaen (1).

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button