Alte sporturi

Antrenoarea Luminiţa Marcu îşi pregăteşte scrimerii pentru Naţionalele de juniori

Marcu Luminita iulie 2011În interviul următor, antrenoarea secţiei de scrimă din cadrul CS Chimia, ne vorbeşte despre principalele obiective stabilite elevilor săi pentru cele mai importante competiţii care urmează. Totodată, Luminiţa Marcu evidenţiază eforturile pe care părinţii scrimerilor vâlceni trebuie să le facă pentru a le asigura copiilor cele mai bune condiţii în practicarea acestui sport.

Pentru început, o să vă rog să ne spuneţi de cât timp pregătiţi secţia de scrimă a CS Chimia şi dacă perioada dumneavoastră de antrenorat este precedată de o carieră de sportivă.
– Pregătesc scrimerii de la Chimia de patru ani, iar înainte de această perioadă, am fost antrenoare, dar şi sportivă, la CS Oltchim, pe vremea în care clubul avea această secţie.

De ce aţi renunţat să mai practicaţi scrima la nivel competiţional?
– Deoarece am constatat că, în competiţiile oficiale, exista o posibilitate foarte mare să mă întâlnesc cu proprii mei elevi, iar acest lucru nu mi s-a părut firesc.

Cum vi s-a părut ultimul an, din punct de vedere al rezultatelor obţinute de elevii dumneaovastră?
– Cred că se putea şi mai bine, dar a fost totuşi un an bunicel, mai ales că, din punctul meu de vedere, este corect să raportezi performanţele realizate la condiţiile şi posibilităţile care ţi se oferă.

Cum stă secţia de scrimă la capitolul selecţie? Prezintă copiii interes pentru acest sport?
– Chiar anul trecut, în luna noiembrie, am creat o bază de selecţie nouă, care a şi participat la o competiţie ce s-a desfăşurat la Bucureşti. Este vorba despre Cupa „Stebal”, un concurs rezervat copiilor cu vârste de cel mult 14 ani. Am realizat această bază de selecţie mergând la început prin şcoli, iar apoi, fiecare copil interesat le-a transmis mesajul meu mai departe prietenilor lui. Sigur, unii dintre tinerii sportivi rămân, iar alţii nu. Sunt foarte mulţi factori care influenţează situaţia în care un copil se ţine sau nu de practicarea acestui sport. În primul rând, cei mici au nevoie de o situaţie financiară stabilă în familie, pentru că achiziţionarea echipamentului poate fi destul de costisitoare.

Aveţi parte de susţinere financiară din partea clubului pentru aceşti noi membri ai secţiei de scrimă?
– Baza de selecţie nu este susţinută din punct de vedere financiar de club. Părinţii sunt cei care asigură fondurile necesare atât pentru achiziţionarea echipementelor, cât şi pentru deplasarea la competiţii. Toţi ne dorim să câştigăm cât mai multe medalii, însă, dacă nu începem drumul spre îndeplinirea acestui obiectiv prin crearea unei baze de selecţie, niciodată nu vom obţine rezultate. Pe această cale, aş vrea chiar să le mulţumesc părinţilor, pentru buna colaborare pe care am avut-o şi pentru faptul că au răspuns pozitiv atunci când sportivii au avut nevoie de echipament sau să se deplaseze la anumite concursuri.

Care sunt cele mai importante obiective pe care le-aţi stabilit pentru elevii dumneavoastră în perioada următoare?
– Îmi doresc să câştigăm medalii cât mai multe şi cât mai bune la Campionatul Naţional de scrimă destinat juniorilor, care se va desfăşura în această toamnă.

Cum îşi petrece secţia de scrimă de la CS Chimia vacanţa de vară?
– Chiar de curând am intrat într-o scurtă vacanţă, în urma dezamăgirii de a nu participa la ultimele două competiţii din luna iunie, care au avut loc la Timişoara şi la Constanţa. Motivul pentru care sportivii mei nu au putut participa este legat de probleme financiare. În continuare, urmează o perioadă cu foarte multe competiţii, la care sperăm să participăm, pentru că numai în acest fel, vom avea posibilitatea de a ne îndeplini obiectivul pe acest an.

În încheiere, ne puteţi spune numele câtorva dintre sportivii care s-au remarcat la competiţiile din ultima vreme?
– Din generaţia nouă îi pot aminti pe Maria Vlăducu, Alexandra Diţoiu, Maria Cojocaru, Ioana Popescu, Sânziana Vlăduţu şi Erick Paloş, iar dintre sportivii mai vechi, pe Bogdan Preda, Eliza Niţoi, Cosmin Cazacu şi Cristina Pomană. (O.D.)

Articole Similare

One Comment

Lasă un răspuns

Back to top button