Editorial Politic

Alegerile locale sunt pentru cei bogaţi

Încet-încet, lucrurile par a se fi aşezat în politica românească. Actorii politici s-au aşezat, cu mici excepţii, pe poziţii clare, definindu-şi strategia, aliaţii şi adversarii. Până şi PSD a început să renunţe la tentativele de a-i convinge pe liberali de bunele lor intenţii, preferând să meargă ca şi până acum pe propriul drum. Deja se cam cunosc marii câştigători ai campaniei electorale pentru alegerile locale. Nu ştiu dacă se mai îndoieşte cineva de faptul că tortul va fi împărţit între PSD, PNL şi PD-L. Aceste trei partide vor avea consiliile judeţene, primăriile şi consiliile locale. A trecut vremea când şase sau şapte partide îşi disputau, într-o mai mică sau mai mare măsură, puterea în judeţe.

Alegerile europarlamentare de anul trecut au fost începutul sfârşitului pentru partidele mici. PRM, PC şi PNG nu au reuşit să facă pragul electoral iar la aceste alegeri locale au şi mai puţine şanse să o facă. Până şi UDMR are emoţii că va depăşi acel 5% critic, fără de care nu exişti politic în România. Ce să mai spunem despre PNŢCD, PIN şi celelalte partiduleţe care se zbat să intre în prima ligă… Fără o politică de alianţe inteligentă în următorii ani, fără nişte lideri care să vadă dincolo de interesul imediat, este greu de crezut că aceste formaţiuni vor avea vreodată un cuvânt de spus în politica românească.

La Vâlcea, lucrurile nu stau diferit faţă de alte judeţe. Şi aici, PSD, PNL şi PD-L fac legea. Dacă în 2004 cele mai multe primării au fost câştigate de PSD şi PNL, acum, în 2008, lucrurile par a se fi schimbat într-o oarecare măsură. Noul partid rezultat din fuziunea PD şi PLD, numit PD-L, este creditat cu şanse substanţial mărite de a se impune mai mult în spectrul politic local. Totuşi, deşi trendul naţional urmat de PD-L spune una, realitatea locală spune altceva. Nu mai este nici un secret că organizaţia vâlceană a acestei formaţiuni politice nu se numără printre cele mai eficiente din ţară. Cea mai la îndemână explicaţie – de altfel, favorita liderilor pedelişti, este aceea că judeţul nostru, asemenea celor din Oltenia, a fost întotdeauna unul roşu, adică sub controlul PSD-ului. Lucru într-o oarecare măsură adevărat, însă departe de a putea explica de ce filiala condusă de senatorul Dorel Jurcan nu reuşeşte să ia faţa social-democraţilor lui Ion Cîlea. De fapt, cred că adevăratul motiv pentru care PD-L stă la Vâlcea în umbra PSD este că pesediştii se pricep de minune să facă muncă de partid, în fiecare zi, fie că e luni sau duminică. Pesediştii sunt, ne place sau nu, mai mereu în mijlocul comunităţilor. Stau de vorbă cu oamenii, îşi notează problemele lor iar din când în când chiar le rezolvă. Ei bine, pedeliştii sunt mai elitişti, mai aristocraţi, iar din această cauză nu sunt percepuţi foarte favorabil de electorat. Prea puţini lideri PD-L sunt cunoscuţi de electorat iar acesta este motivul pentru care şi voturile sunt mai firave. Undeva mai mijloc în toată această ecuaţie se află liberalii. Beneficiind şi de favorurile guvernării, aceştia au ştiut să-şi urmărească interesele. Nu sunt nici pe departe un fan al deputatului Emilian Frâncu, însă nu pot să nu remarc faptul că acesta a reuşit o performanţă greu de egalat pentru vreun succesor al său. Ei bine, Frâncu a făcut din PNL un partid puternic la Vâlcea, capabil să convingă o sumedenie de aleşi locali că acesta este locul în care trebuie să fie. Şi nu e puţin lucru…

De departe, cea mai echilibrată şi pe cale de consecinţă, şi cea mai interesantă, este aceea pentru cucerirea Consiliului Judeţean. Avem candidaţi puternici, toţi cu şanse reale de a câştiga. Deşi aproape toată opinia publică îl dă deja câştigător pe social-democratul Ion Cîlea, cred că lupta este deschisă. Emilian Frâncu este şi el un candidat puternic şi nu putem neglija nici şansele reprezentantului PD-L. Fiind vorba de vot uninominal, pentru prima oară va conta masiv şi notorietatea candidatului, nu doar partidul. Acum se vor vedea roadele vizitelor în teritoriu, forţa de convingere a candidaţilor, imaginea pe care aceştia o au în rândul vâlcenilor. Sondajele de opinie nu vor mai face doi bani; va fi care pe care, fiecare vot va însemna ceva. Mai mult ca niciodată, preşedinţia Consiliului Judeţean va fi de o importanţă majoră. Din ce în ce mai mulţi bani europeni aşteaptă să fie câştigaţi de autorităţile locale. Şi se ştie: cine are banul, are şi puterea…
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button