Ancheta

Dosare de luare de mită şi trafic de influenţă, pe masa procurorilor vâlceni

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Teodor Trancă, a prezentat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, un bilanţ al activităţii tuturor parchetelor din judeţ. Bilanţul cu pricina vine la scurt timp după o şedinţă a Adunării Generale a Procurorilor, ocazie cu care activitatea parchetelor vâlcene a fost apreciată ca fiind pozitivă.

Bilanţ

În anul 2007 procurorii vâlceni au avut de soluţionat un număr de 24.205 cauze, faţă de 18.412 cauze în 2006, în creştere cu 31,46%. Creşterea s-a datorat modificărilor legislative – Legea 356/2006, creşterii fenomenului infracţional dar şi preluării de către Parchetul de pe lângă Tribunal a unui număr de 1.386 de dosare care stăteau în nesoluţionare la Parchetul Horezu, întrucât acolo nu se află decât un singur procuror.

Au fost soluţionate 11.247 cauze, faţă de 8.412 în 2006, în creştere cu 33,7%. Această creştere a avut loc chiar dacă în 2007 au fost mai puţini procurori. Încărcătura pe procuror a fost de 550 dosare soluţionate. În 461 dintre cauze s-au întocmit rechizitorii, cu 17 mai puţin faţă de 2006, această scădere datorându-se nefuncţionării la capacitate maximă a Parchetului Horezu. La sfârşitul anului 2006 erau 100 de cauze cu soluţia trimiterii în judecată. Un număr de 46 de inculpaţi au fost trimişi în arest preventiv, în scădere faţă de 2006, pentru că practica instanţelor din Vâlcea este în sensul trimiterii în judecată fără arest. În 2007 au fost trimişi în judecată 20 de minori, faţă de 51 în 2006. La Urmărire Penală Proprie, procurorii au avut de soluţionat 359 de dosare, din care 239 au fost soluţionate efectiv, în scădere faţă de 2006.
În ceea ce priveşte sectorul judiciar, procurorii au participat la 9.777 şedinţe de judecată, din care 9.097 penale, în creştere cu 2.500 participări. Au fost exercitate 208 căi de atac exercitate de procurori pentru un număr de 313 inculpaţi. La sfârşitul anului 2007 au rămas nesoluţionate 3.565 cauze, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. S-au înregistrat doar 4 achitări, niciuna nefiind imputabilă procurorilor. Principalele vulnerabilităţi înregistrate în 2007 au fost modificările legislative şi insuficienţa numărului de procurori, în special la Parchetul Horezu, unde activează o singură persoană. Cu toate acestea, Parchetul Horezu se situează, sub aspect cantitativ, după Parchetul Rm. Vâlcea.

Dosarul primarului din Frânceşti, restituit primei instanţe

Printre dosarele restituite, se numără şi cel al primarului comunei Frânceşti, cercetat, arestat şi trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Judecătorul a restituit cauza pentru viciu de procedură, nu sub aspectul inexistenţei faptei. Un alt caz se referă la un caz de evaziune fiscală în municipiul Drăgăşani. În ceea ce priveşte dosarele vechi rămase nesoluţionate, Teodor Trancă şi-a exprimat speranţa că acestea vor fi din ce în ce mai puţine.

Dosare de corupţie

Întrebat dacă există dosare care să vizeze persoane publice, prim-procuorul Teodor Trancă a răspuns afirmativ, însă nu a făcut mai multe precizări. De asemenea, acesta a recunoscut că sunt în lucru şi dosare de luare de mită, în care sunt implicaţi şi poliţişti. În plus, sunt în curs de cercetare şi dosare privind traficul de influenţă, însă Trancă nu a făcut mai multe precizări întrucât în aceste cauze se administrează în continuare probe.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button