Partide mici cu probleme mari
Partidele mici au o mare problemă: vor reuşi sau nu să facă pragul electoral la alegerile locale din acest an? În această situaţie se află PRM, PC, PNG şi PNŢCD; nu are niciun rost să mă mai refer la formaţiunile politice, ale căror şanse de a atinge pragul de 5% sunt sensibil egale cu zero. Cele patru partide pe care le-am pomenit mai sus sunt într-o situaţie cel puţin delicată, atât la nivel naţional, cât şi local. Dacă la nivel naţional este în joc intrarea în Parlament, în judeţe şi localităţi bătaia peştelui se dă pentru consiile judeţene şi locale. Cu excepţia unor insule de popularitate electorală, partidele mici se îneacă pe zi ce trece într-un ocean de indiferenţă. Din ce în ce mai puţini cetăţeni se duc la vot iar dintre aceştia, tot mai puţini sunt aceia care preferă unul dintre partidele nesemnificative de pe scena politică. Încet-încet, preferinţele electoratului s-au cernut în favoarea partidelor mari, care adună împreună circa 70-75% din sufragii.
Nici în judeţul Vâlcea situaţia partidelor mici nu este prea roz. Acestea se confruntă cu exact aceleaşi probleme ca la nivel central: lideri din ce în ce mai puţin prezenţi în viaţa politică, grave vicii organizatorice, absenţa unor filiale locale puternice. Dacă este să vorbim despre PRM, observăm că problemele organizaţiei vâlcene s-au acutizat atât de tare în ultimele două luni, încât tot mai mulţi peremişti încep să-şi spună cu voce tare nemulţumirile. Pentru prima oară în ultimii zece-doisprezece ani, peremiştii vâlceni cer mai voalat sau mai puţin voalat, demisia preşedintelui filialei, Nicolae Pătru. Problemele au început din momentul în care acesta a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Din clipa în care Nicolae Pătru a plecat de la Consiliul Judeţean, PRM Vâlcea şi-a pierdut unul dintre puţinele repere care-l mai fixau cât de cât în conştiinţa alegătorului. A urmat dezastrul de la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, când PRM nu a reuşit să facă pragul electoral.
Cu toate că şeful partidului este de trei ani şi jumătate şi preşedinte al Consiliului Judeţean, PC Vâlcea nu a reuşit să facă mare lucru din 2004 şi până în prezent. Cu toate eforturile depuse, Dumitru Buşe nu a găsit cheia succesului în partid. Organizaţia vâlceană se zbate încă undeva sub 5% şi nu sunt şanse prea mari ca PC Vâlcea să crească prea mult până la locale. În aceste condiţii, este greu de crezut că Dumitru Buşe va reuşi să-şi respecte promisiunea de a atinge targetul de 20% fixat în faţa opiniei publice. Un 7% ar fi un scor de-a dreptul fabulos pentru filială, dacă ţinem cont de ceea ce s-a întâmplat la europarlamentare.
Nici PNG şi PNŢCD nu au prea multe motive de a privi cu optimism către viitor. Ambele partide au probleme serioase în a se impune electoratului, în special din cauza lipsei de consecvenţă la nivel naţional. Lipseşte mesajul, lipsesc liderii autentici, lipsesc programele. Este greu de crezut că vom vedea vreunul dintre cele două formaţiuni politic în Parlament sau în Consiliul Judeţean. Singura lor şansă rămâne câştigarea cât mai multor mandate de consilieri locali sau chiar de primari, acolo unde vor veni cu candidaţi convingători.
Este din ce în ce mai clar că PSD, PD-L şi PNL îşi vor împărţi caşcavalul şi cu ocazia acestor alegeri. Cel puţin la nivelul judeţului Vâlcea, cele trei formaţiuni politice vor câştiga tot ce se poate câştiga: vor avea majoritatea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali. În aceste condiţii, este limpede că singura şansă a partidelor mari este de a gândi cât mai rapid alianţe cu cei mari. Iar acel moment nu este departe.
Octavian HERŢA