Editorial Politic

Din PSD scapă cine poate

Pentru pesediştii vâlceni, alegerile de anul viitor vor fi un fel de „scapă cine poate”. Nu mai e nici un secret că partidul nu mai are când să crească până în 2008, în condiţiile în care s-a „depreciat” continuu în ultimii doi ani şi jumătate. Celebrul congres din aprilie 2005 s-a dorit a fi un moment zero al reformei în PSD; în fapt, nu a fost altceva decât începutul sfârşitului pentru această formaţiune politică. Preluarea şefiei de către Mircea Geoană nu a adus acel reviriment mult-aşteptat, acea rupere de trecut care ar fi trebuit să însemne premisa unui PSD reformat, desprins de vechii nomenclaturişti care un deceniu şi jumătate au făcut legea în partid. După o scurtă perioadă în care s-a crezut că PSD va deveni un partid modern, lucrurile s-au înrăutăţit. Au fost luate decizii pripite, au fost făcute compromisuri, au fost înregistrate eşecuri usturătoare. Toate acestea s-au repercutat şi asupra organizaţiilor judeţene.

În PSD Vâlcea luptele interne nu s-au terminat iar indecizia Bucureştiului în momentele cheie a pus conducerea organizaţiei judeţene în posturi jenante. Pentru foarte mulţi pesedişti din judeţ este foarte clar că reprezentarea organizaţiei este cât se poate de slabă, şi numai dacă ne gândim doar la parlamentarii aleşi pe liste în 2004. S-a dovedit încă o dată că paraşutarea unor oameni de la Bucureşti reprezintă o metodă nechibzuită de a conserva în mod cât se poate de egoist anumite personaje dragi unor lideri ai partidului, în funcţii importante. Rovana Plumb şi Mihail Popescu au dovedit că sunt incapabili să reprezinte judeţul iar acest lucru este valabil şi pentru celelalte formaţiuni politice care au în Parlament asemenea paraşutaţi. Nu că cel de-al treilea parlamentar, fostul prefect Aurel Vlădoiu ar fi făcut mare lucru pentru cei care l-au ales, însă măcar acesta mai poate fi văzut din când în când printre vâlceni. La ce a folosit vâlcenilor prezenţa în Camera Deputaţilor a Rovanei Plumb? Domnia sa nu a mai trecut prin Vâlcea de luni de zile însă îşi încasează lunar indemnizaţia de parlamentar.

Încă de pe-acum, printre pesediştii vâlceni e fierbere mare. Deja se discută despre listele cu candidaţi pentru alegerile locale şi generale, deja se fac calcule. Încet-încet, goana după ciolan revine în prim-plan. Oameni din eşaloanele inferioare au început deja să emită pretenţii. Unii nu se mai mulţumescu cu funcţii de consilieri locali şi judeţeni ci speră la fotolii călduţe de parlamentari. Punctul critic va fi însă atins la toamnă, când în PSD Vâlcea vor apărea discuţiile pe marginea listelor. Pentru mulţi dintre membrii PSD Vâlcea, lucrurile sunt însă destul de clare. Se ştie clar că sponsorul principal al partidului va avea un cuvânt greu de spus în alcătuirea listelor. Cel mai probabil, nu se vor mai face greşelile de perspectivă din 2004, când Ion Tudor nu a mai prins Senatul pentru că de la Bucureşti a fost paraşutat Mihail Popescu. Ce-i drept, acum 3 ani pesediştii erau convinşi că vor câştiga alegerile şi îşi vor putea pune fără probleme prefecţi în multe dintre judeţele ţării. Căci acesta era planul pentru Ion Tudor: funcţia de prefect.

Revenind la componenţa listelor, dacă ar fi să dăm crezare celor care spun că jocurile sunt ca şi făcute, realizăm că pe listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor ale PSD Vâlcea se vor afla doar cei agreaţi de sponsorul principal. Dacă este să ţinem cont şi de faptul că locurile eligibile vor fi doar 1 la Senat şi primele două la Camera Deputaţilor, putem da ca sigură şi configuraţia listelor: locul 1 la Senat – Ion Tudor, locurile 1 şi 2 la Camera Deputaţilor – Ion Cîlea şi Aurel Vlădoiu. Despre ceilalţi candidaţi nici nu mai are rost să discutăm.

Pentru mine, un lucru este foarte clar: PSD nu s-a schimbat prea mult, nici la centru, nici în organizaţii. Am încercat să identific măcar 10 pesedişti vâlceni care ar putea candida pentru anumite funcţii publice cu şanse reale de a fi aleşi. Nu am reuşit. Majoritatea pesediştilor cu nume din judeţul Vâlcea au probleme mari de imagine. Mai toţi au tinichele agăţate de coadă, despre mai toţi presa a scris de multe ori negativ. Unii sunt corupţi, alţii incompetenţi. Unii vin din trecut, neputându-se dezbăra de apucăturile comuniste, alţii se declară tineri şi cu idei progresiste, însă nu demonstrează decât că sunt la fel ca cei pe care-i critică. Nici măcat toţi cei care probabil vor candida pentru Parlament nu sunt departe de cei pomeniţi mai sus. Ei vor reuşi însă, poate, să aducă un plus unui PSD încă bolnav. Pentru ceilalţi însă, socotelile cu partidul se vor fi încheiat deja… Cu alte cuvinte, din PSD scapă cine poate.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button