SNLO Târgu Jiu nu vrea să plătească taxe în comuna vâlceană Alunu
• primarul Vasile Boeangiu vrea să închidă activităţile economice în zonă dacă societăţile care activează în localitate nu îşi înfiinţează puncte de lucru
Deşi situată într-una din cele mai bogate zone ale judeţului Vâlcea, din punct de vedere al resurselor naturale, comuna Alunu se găseşte într-o situaţie disperată din punct de vedere al fondurilor bugetare. Pentru că pe raza localităţii funcţionează Exploatarea Minieră de Cariere, Cariera Olteţ Alunu şi considerându-se că de la această societate se varsă în visteria localităţii suficiente fonduri, Guvernul României a alocat în acest an o sumă ridicolă comunei: doar 370 milioane lei.
În fapt, lucrurile stau cu totul altfel, întrucât SNLO Târgu Jiu, în subordinea căreia se află Exploatarea Minieră Olteţ Alunu, nu doreşte să înfiinţeze punct de lucru în comună. Motivul: sustragerea de la plata obligaţiilor ce-i revin faţă de Administraţia Publică Locală.
Recent, primarul localităţii Alunu, Vasile Boeangiu a trimis o scrisoare de două pagini autorităţilor centrale, dar şi celor locale, evidenţiind situaţia grea în care se află societatea. Scrisoarea a fost trimisă preşedintelui României, premierului, miniştrilor Justiţiei, Administraţiei şi Internelor, Finanţelor Publice, Economiei şi Comerţului, Comisiei Fiscale Centrale din cadrul MEC, dar şi Prefecturii şi Consiliului Judeţean Vâlcea, SNLO Tg. Jiu, EMC Berbeşti şi Carierei Olteţ Alunu. Încă din anul 2005, Primăria Alunu a cerut SNLO Tg. Jiu dar şi tuturor societăţilor care funcţionează pe lângă aceasta, să înfiinţeze puncte de lucru în comună, în conformitate cu art.32, alin.7 din Legea nr.273/2006. Nici până astăzi nu s-au respectat prevederile legale, ba chiar s-a mărit numărul societăţilor care prestează servicii pe lângă SNLO. Mai mult, SNLO Tg. Jiu ar fi trebuit să ceară autorizaţie de excavare şi forare pe teritoriul comunei Alunu, achitând contravaloarea taxei de autorizare în valoare de 6 lei/mp la bugetul local. La începutul lunii februarie a acestui an, Primăria Alunu a sesizat SNLO cu privire la achitarea acestei taxe, dându-se termen data de 20 ale lunii. La o săptămână de la expirarea termenului, a urmat o nouă sesizare, şi aceasta fără răspuns. Dacă la preţul celor 165.000 tone de cărbune livrate lunar de Exploatarea Minieră pentru CET Govora s-ar adăuga un singur leu, în bugetul localităţilor Alunu şi Berbeşti ar ajunge 1,65 miliarde lei vechi pe lună, fără a se scumpi gigacaloria şi energia electrică livrată municipiului Râmnicu Vâlcea. Drept răspuns, conducerea SNLO a început să facă demersuri pe lângă Ministerul Finanţelor Publice – Comisia Fiscală Centrală, solicitându-se emiterea unei decizii din care să rezulte că exploatarea de carieră a lignitului nu se încadrează în termenul folosit în art.267, alin.4 şi că nu se plăteşte taxă de autorizare. „Îmi pun întrebarea, în primul rând ca cetăţean dintr-o ţară liberă şi europeană şi apoi, ca primar al unei comunităţi de aproape 5.000 de suflete, de ce se întâmplă astfel de lucruri? Nu pot să cred că legile statului român (…) pot fi modificate descriminatoriu şi preferenţial, făcând să sufere comunităţi întregi şi avantajând anumite societăţi. M-am născut într-o comună bogată… dar săracă. La ce foloseşte comunei Alunu că are cărbune, gaze naturale şi petrol atâta timp cât de fructele acestui pământ bogat se bucură SNLO Tg. Jiu, Romgaz şi Distrigaz, Petrom şi alţii iar nouă, celor ce trăim şi locuim în Alunu, ne rămân mizeria, praful, zgomotul, galeriile de mină scufundate, alunecările de teren, casele crăpate şi mândria că dăm lumină şi căldură ţării”, scrie primarul Vasile Boeangiu în misiva trimisă autorităţilor. Acesta încheie spunând că în cazul în care societăţile din Alunu nu vor intra în legalitate va face tot posibilul să sisteze activitatea acestora.
• Octavian HERŢA