Diverse

Randers HK – CS Oltchim 27-23 (14-12)

Au picat din Galaxie!

* elevele lui Peter Kovacs au prins o zi slabă în Danemarca, evoluţia sub aşteptări aducând un rezultat negativ în primul meci din grupele Ligii Campionilor

Furtuna vine din Danemarca! A fost vijelie la Randers (pe teren!), echipa locală fiind împinsă de la spate, de un vânt puternic, spre un succes important. Danezele au obţinut o victorie nescontată la debutul în cea mai importantă competiţie europeană, rezultat care a reprezentat prima surpriză din meciurile disputate în prima etapă a grupelor Champions League din acest sezon. „Galacticele” de la Oltchim au avut parte de un duş rece în plin sezon cu temperaturi sub media normală, au căzut pentru moment de pe piedestal, înfrângerea suferită la Randers fiind primul insucces oficial după finala Ligii, pierdută în faţa unei alte formaţii daneze, Viborg, câştigătoarea cele mai importante competiţii inter-cluburi din handbalul feminin mondial. Meciul pierdut în Danemarca cu scorul de 27-23 pare a demonstra faptul că vâlcencele au căpătat o fobie cu echipele din nordul Europei. Au un complex faţă de Viborg, care tinde să se extindă spre Randers, o echipă cotată cu şansa a treia de a ieşi din grupa C a Ligii Campionilor, în care se mai află, alături de românce şi daneze, Toulon – din Franţa şi puternica Larvik – din Norvegia. Situaţia e totuşi destul de ciudată, pentru că la nivel de echipă naţională aceleaşi jucătoare au reuşit să surclaseze handbalul nordic. Cu doar câteva zile înaintea meciului cu Randers, reprezentativa României, antrenată de Radu Voina, a câştigat Cupa Mondială din Danemarca, iar acum Oltchim, care se confundă practic cu Naţionala, a avut o evoluţie sub aşteptări pe terenul vice-campioanei din această ţară.

Început slab

Româncele au început prost meciul, au cedat iniţiativa încă din start, iar gazdele au simţit slăbiciunea „alchimistelor” şi au profitat de jocul haotic al vicecampioanei Europei. Randers a evoluat cu dezinvoltură, a lăsat la o parte emoţiile de debut în Ligă, nu s-a simţit deloc inferioară Oltchimului şi treptat a reuşit să se distanţeze de echipa vâlceană. A condus cu 3-1, apoi cu 6-2, iar în minutul 17 a ajuns la cinci goluri diferenţă (10-5). Gatzel a încercat să-şi readucă echipa în joc, a marcat de două ori, însă defensiva n-a făcut faţă atacurilor lui Dalby, Melgaard, Okers (care s-a şi accidentat cu puţin timp înainte de finalul primului mitan) sau Gorz. În minutul 24 s-a consemnat cea mai mare diferenţă de pe tabelă din prima repriză, de şapte goluri. Scorul arăta un neverosimil 14-7 pentru Randers şi toate performanţele recente ale Oltchim-ului păreau uitate undeva în timp.

Revenire de senzaţie pe final de repriză

A urmat, însă, o perioadă fastă pentru campioana României şi totul părea posibil. Jocul a curs în favoarea noastră, Ozel, Nechita, Gatzel, Elisei şi Manea au marcat pentru Oltchim, apărarea n-a mai fost depăşită, astfel că, în doar şase minute, de la un avantaj de şapte goluri pentru Randers s-a ajuns la o diferenţă de doar două goluri. S-a intrat la pauză la scorul de 14-12 în favoarea gazdelor, însă finalul de primă repriză ne-a dat încredere că în partea secundă lucrurile vor evolua diferit şi vâlcencele vor schimba impresia lăsată în primele 24 de minute.

Avantaj de 8 goluri pentru daneze în minutul 50

La 14-12 nimic nu părea pierdut. Aşteptam o repriză secundă fără greşeală a Oltchimului astfel încât la final să ne putem bucura pentru victoria scontată, de altfel, a vicecampioanei Europei. Însă „galacticele” României n-au reuşit să impresioneze nici în cel de-al doilea mitan. Fruelund, cea mai valoroasă jucătoare a gazdelor, după palmares, a dat tonul unei noi perioade de dominare a formaţiei daneze. Arbitrii sloveni au dat şi ei o mână e ajutor Randers-ului, penalizând orice încercare a Oltchim-ului de recuperare a mingii. Am avut multe eliminări de două minute, n-am reuşit să le mai stopăm pe daneze, care au refăcut diferenţa din prima repriză, ajungând să aibă chiar şi un avantaj de 8 goluri (25-17 în minutul 51). În ultimele minute elevele lui Peter Kovacs au mai redus din handicap, meciul încheindu-se la scorul de 27-23 pentru Randers, un rezultat mai mult decât dezamăgitor pentru Oltchim, care astfel şi-a pus în pericol obiectivul din acest an: jucarea unei noi finale şi câştigarea Ligii. Din favorita numărul 2 la câştigarea Ligii, formaţia vâlceană a ajuns a se teme de o ieşire vremelnică din competiţie. Mai sunt, totuşi 5 meciuri şi e nevoie de o gândire pozitivă, de susţinere şi de o victorie categorică în următoarea partidă, cu Toulon.
În meciul de la Randers au marcat pentru CS Oltchim: Roxana Han (8 goluri), Yeliz Ozel (4), Valentina Ardean Elisei (3), Ionela Stanca (3), Patricia Vizitiu (2), Oana Manea (1), Cristina Neagu (1), Adriana Nechita (1)
La Randers cea mai bună marcatoare a fost Camille Dalby, cu 10 reuşite, urmată de Nina Worz, cu 6 goluri, Katrine Fruelund şi Mie Augustensen – ambele cu câte trei reuşite, în timp ce Melgaard, Kristensen, Erici, Okkels şi Fisker au marcat câte o dată.

Dalby, „înger” pentru formaţia daneză

Katrine Fruelund, cea mai valoroasă şi experimentată jucătoare din lotul vice-campioanei Danemarcei a fost eclipsată în meciul cu Oltchim de Camilla Dalby, o handbalistă tânără, de doar 22 de ani, care a făcut ce-a vrut pe teren. Dalby a marcat din toate poziţiile, ajungând la final la 10 goluri marcate pentru Randers.

Roxana Gatzel Han, cea mai bună jucătoare vâlceană

Din tabăra vâlceană o singură jucătoare a reuşit să se remarce. Este vorba despre Roxana Gatzel Han, handbalistă care pare a fi redescoperit pofta de joc. Han a transformat patru aruncări de la 7 m din cele cinci de care am beneficiat şi a mai înscris din acţiune alte patru goluri. A marcat în total opt „boabe” pentru CS Oltchim, fiind golgheterul echipei vâlcene în meciul cu Randers.

„Briliantul” n-a mai strălucit

În meciul din Danemarca, printre altele, surprinzătoare a fost şi evoluţia „tunarului” campioanei României, Cristina Neagu, care n-a mai reuşit să se remarce în faţa nordicelor. A făcut-o cu Naţionala, la Cupa Mondială de la Aarhus, nu şi pe terenul celor de la Randers. „Briliantul” n-a mai strălucit! A avut câteva momente de luciditate în prima repriză, apoi s-a stins, în dreptul său fiind consemnat doar un gol pentru formaţia chimistă. De altfel, nici prietena sa cea mai bună, Patricia Vizitiu, n-a prins o zi bună, fiind în centrul mai multor acţiuni ratate de Oltchim.

Farcău şi Fiera au rămas la Vâlcea

Din lotul de 21 de jucătoare pe care Oltchim se poate baza în acest sezon, doar 14 au făcut deplasarea în Danemarca, pentru meciul cu Randers, din prima etapă a grupelor Ligii Campionilor. Au rămas acasă: Tereza Tamaş, Adriana Ţăcălie, Clara Vădineanu Vînătoru, Ramona Farcău (care nu şi-a rezolvat problemele medicale), Anastasia Pidpalova, Adina Fiera, dar şi noua achiziţie a CS Oltchim, Melinda Geiger. Cele 14 „norocoase” sau mai bine spus, după eşecul suferit de formaţia vâlceană, „ghinioniste”, care au făcut parte din lotul deplasat la Randers sunt: Paula Ungureanu, Talida Tolnai, Steluţa Luca, Yeliz Ozel, Valeria Beşe, Cristina Neagu, Patricia Vizitiu, Roxana Gatzel Han, Gabriella Szucs, Iulia Puşcaşu Curea, Valentina Ardean, Adriana Nechita, Ionela Stanca şi Oana Manea.

Ora disputării jocului, incomodă pentru „alchimiste”

Un posibil motiv al eşecului suferit de vâlcence în Danemarca îl reprezintă şi ora neobişnuită de disputare a partidei de la Randers. Nu s-a mai jucat seara, aşa cum se întâmpla de obicei în Champions League, ci în mijlocul zilei, la 14.30 (ora locală din Randers) şi la 15.30 (ora României). Programul a fost stabilit de televiziunea daneză şi Oltchim a fost nevoită să se conformeze. „În Danemarca aşa se joacă. Este vorba despre programul televiziunilor locale. Ajungând în Champions League, aproape că tu, ca şi club, nu mai ai nici un control asupra zilelor şi datelor de desfăşurare. Totul este dirijat de televiziuni. Dacă vă amintiţi, şi la Viborg, în jocul din 2 ianuarie, am jucat la o oră nepotrivită. Era 20.55 la ei şi 21.55 la noi”, a informat Andrei Luca, vicepreşedintele CS Oltchim.

Probleme cu transmisia
* meciul a început pentru români în minutul 17

Televiziunea Digi Sport a obţinut drepturile de televizare ale meciurilor echipei Oltchim din Champions League. Drept urmare, prima partidă din grupe, de la Randers, ar fi trebuit transmisă sâmbătă, 9 octombrie, în direct, începând cu ora 15.30, de postul mai sus amintit. Iubitorii handbalului din România au avut, însă, parte de o surpriză neplăcută, programul Digi Sport suferind unele modificări datorită unor probleme ale televiziunii daneze, care-a filmat meciul. Astfel românii au ratat primele 17 minute din Randers – Oltchim. N-au pierdut, totuşi, nimic, „galacticele” având un început de meci care nu merita văzut. Problemele de transmisie au dispărut şi jocul s-a făcut vizibil în România abia la scorul de 10-5 pentru daneze.

Vâlcencele, favorite la casele de pariuri

Campioana României şi totodată vicecampioana Europei, CS Oltchim Rm. Vâlcea, a fost cotată de specialişti cu şansa a doua la câştigarea Ligii Campionilor. Viborg este considerată marea favorită în lupta pentru supremaţie din acest sezon de Champions League. În aceste condiţii, casele de pariuri au considerat că Oltchim nu va avea nici o problemă în a câştiga primul meci de debut din actualul sezon de la Raders, drept pentru care nu i-au acordat decât o cotă de 1,5 la victorie. În schimb, un succes al gazdelor a fost considerat un rezultat surpriză, „curajoşilor” care-au mizat pe Randers fiindu-le acordată o cotă de 3,00 la victorie. Cu alte cuvinte, celor care-au pariat pe un succes al formaţiei daneze li s-a triplat suma pusă în joc.

Ambasadorul României în Danemarca, prezent la Randers – Oltchim

Sala din Randers are o capacitate de peste 3000 de locuri. Site-ul EHF dedicat meciurilor din Champions League a informat că au fost prezenţi la meciul dintre Randers şi Oltchim aproximativ 1200 de suporteri danezi, însă oficialii vâlceni spun că sala a fost ocupată în proporţie de 75 la sută. Cu alte cuvinte, Randers a avut o galerie destul de numeroasă. Danezii nu s-au auzit, însă, prea mult pe parcursul partidei, însă nici nu au fost provocaţi de susţinătorii români. Deşi se aştepta ca echipa vâlceană să se bazeze pe o galerie numeroasă, până la urmă românii din Danemarca nu s-au înghesuit la bilete. Au fost prezenţi în jur de 40 de suporteri români, care nu prea s-au făcut auziţi în timpul partidei, manifestându-se destul de discret, însă în stil nordic, am putea spune. Printre aceştia s-a numărat şi ambasadorul României în Danemarca.

„Vâlcea a şocat la Randers”

Eşecul suferit de Oltchim pe terenul danezelor venite în grupele Champions League în urma unui turneu de calificare, a surprins pe toată lumea, chiar şi pe oficialii EHF, care-au titrat pe site-ul propriu „Vâlcea a şocat la Randers”, continuând comentariile cu „debutanta a bătut finalista competiţiei din sezonul trecut” şi catalogând victoria gazdelor, în primul meci din Ligă, drept o mare surpriză.

„Evoluţia echipei cu Randers a afectat imaginea creată până acum”

Preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, nu a „zburat” cu echipa la Randers. A urmărit Oltchim-ul în primul meci din actualul sezon al Ligii din faţa televizorului şi la fel ca orice telespectator, nu a fost mulţumit de evoluţia echipei vâlcene. „Oltchim era favorită, dar nu a jucat ca o favorită. Aceste două puncte pierdute s-ar putea să ne coste. Suntem obligaţi să câştigăm următoarele cinci meciuri. Evoluţia echipei cu Randers a afectat şi imaginea creată până acum. Sunt dezamăgit. Nu mi-a plăcut nici jocul, nici cum a fost alcătuită şi condusă echipa de pe bancă. Oltchim nu a arătat ca o vicecampioană a Europei. Jucătoare de o asemenea valoare precum cele de la Oltchim nu aveau voie să evolueze aşa slab”, a declarat preşedintele grupării vâlcene după înfrângerea de la Randers, ulterior convocând şi o şedinţă de analiză a partidei din Danemarca la care a participat întreg staff-ul Oltchim-ului.

Sima Simona

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button