Volei

S-a spulberat un vis

Sportul Studenţesc – CET Govora 79-74
* elevele lui Mihai Toma au pierdut joia trecută şi al doilea meci din play-off, ratând astfel pătrunderea în careul de aşi al Diviziei A

După insuccesul nefericit de pe teren propriu (46-52), din primul meci al play-off-ului Diviziei A de baschet feminin, CET Govora a sperat că va reuşi să-şi ia o binemeritată revanşă în faţa Sportului Studenţesc chiar în Capitală. Elevele lui Mihai Toma au jucat cât se poate de exact în primele două sferturi, când s-au aflat şi la conducere pe tabela de marcaj, dar au capotat după pauză.

În special în al treilea sfert, pe care bucureştencele l-au câştigat cu 21-12, suficient pentru ca trupa lui Predrag Vasic să se desprindă la 11 puncte diferenţă, handicap pe care vâlcencele nu l-au mai putut recupera în ultimele zece minute de joc.

Învinse în sfertul al treilea

Deşi înfrânte în urmă cu două săptămâni în Sala „Traian”, rezultat care-ar fi putut să le afecteze din punct de vedere moral, vâlcencele au jucat cu totul şi cu totul altceva în al doilea meci cu Sportul. Antrenorii Mihai şi Antoaneta Toma au reuşit să le redea baschetbalistelor pe care le pregătesc încrederea necesară pentru a face un joc bun şi a întoarce soarta calificării. CET Govora a câştigat primul sfert cu 21-20, a condus în continuare ostilităţile şi-n al doilea, când s-a detaşat chiar la 38-32, însă încet-încet şi-au intrat în rol şi arbitrii. Astfel că, beneficiind de sprijinul consistent al „fluieraşilor”, care le-au tolerat jocul extrem de dur, studentele din Capitală au reuşit să intre la vestiare în avantaj (42-40).
Nici după pauză arbitrii Stoica şi Prişcă nu şi-au dezminţit renumele, au făcut tot ce le-a stat cu putinţă pentru ca Sportul să aibă un final de meci liniştit, trecând cu vederea pumnii în gură încasaţi de vâlcence din partea adversarelor. Victimele principale au fost Ana Maria Mesaroş şi Laura Bocoş. Prima dintre ele, de departe cea mai constantă jucătoare vâlceană în acest joc, s-a ales şi cu o ruptură gravă la gleznă. Pe acest fond de „teroare generală”, gazdele s-au desprins după al treilea sfert la 63-52. Şi totuşi, meciul nu era încheiat. Cu un efort considerabil, vâlcencele au revenit miraculos în ultimele minute de joc, s-au apropiat până la 3 puncte la un moment dat, însă doar atât. Sportul a câştigat în final cu 79-74, victoria graţie căreia a acces în semifinalele campionatului.
Au marcat pentru CET Govora: Ana Maria Mesaroş – 18 puncte, Irina Borş – 15, Cristina Duma – 11, Laura Bocoş – 11, Janina Simionca – 11, Andra Haas – 5 şi Ana Maria Chirilă – 3.

„Arbitrii şi-au făcut de cap!”

Prezent la meciul din Capitală, preşedintele grupării vâlcene, Dorin Vlad, a apreciat efortul considerabil făcut de jucătoarele pregătite de soţii Mihai şi Antoaneta Toma. „A fost un meci strâns în primele două sferturi, când noi am şi condus, dar după pauză, arbitrii şi-au făcut de cap, tolerând jocul dur al gazdelor. Bucureştencele au terminat meciul având nu mai puţin decât cinci jucătoare cu câte patru greşeli personale. Asta e, atât s-a putut! Era greu să ţintim mai sus cu câte accidentări am avut în acest sezon”, a spus Vlad.

Mai bine ca anul trecut

Locul 5 ocupat în acest an de fetele de la CET Govora este superior celui pe care-au terminat sezonul precedent al Diviziei A. În 2006, echipa vâlceană, cu Doru Moise la timonă, a avut un final dezastruos, care-a aruncat-o până pe locul 8 în clasament după prima fază a campionatului. Duma şi compania au avut apoi un examen imposibil de trecut în sferturi, când au jucat cu Biandra Târgovişte, care s-a impus normal cu 2-0.

Vâlcencele s-au luptat pentru un rezultat pozitiv

În ciuda înfrângerii suferite în primul meci pe teren propriu, antrenorul Mihai Toma a sperat până în ultima clipă că elevele sale vor reuşi să împingă duelul cu Sportul într-o partidă decisivă, care să aibă loc la Rm. Vâlcea. N-a fost să fie, dar totuşi, ultimul joc din acest sezon l-a mulţumit pe tehnicianul echipei CET Govora. „În deplasarea din Capitală, fetele au jucat mult mai bine decât în Sala «Traian», dacă ar fi făcut-o aşa acasă sunt sigur că acel prim meci ar fi avut un alt deznodământ. Acum a mers şi atacul, s-au marcat destul de multe puncte (74), însă în schimb apărarea a funcţionat mai puţin bine. Am şi condus o perioadă, până spre sfârşitul sfertului secund, dar am jucat destul de rău după pauză. Sfertul al treilea a devenit iarăşi o problemă, cum era şi-n anii precedenţi. Altfel, mă bucură faptul că jucătoarele noastre s-au luptat pentru a obţine un rezultat pozitiv. Nu au putut obţine mai mult poate şi pentru că gazdele au fost puţin ajutate de arbitri. Au fost câteva faze controversate, judecate clar în favoarea bucureştencelor”, a spus Toma după al doilea meci cu Sportul.

Halal echipă antrenată de selecţionerul naţionalei!

Prestaţia jalnică a arbitrilor Ciprian Stoica (Sibiu) şi Cosmin Prişcă (Mediaş) a fost descrisă în continuare de antrenorul echipei CET Govora: „Cei doi au tolerat faptul că la nişte faulturi normale de joc ale jucătoarelor noastre adversarele au ripostat şi au lovit. La un moment dat, în primul sfert, echipa gazdă avea 12 greşeli, iar noi nu aveam decât una. S-au pus pur şi simplu cu pumnii pe noi, parcă jucau după lozinca «Pe aici nu se trece!». Laura Bocoş a fost de la început vânată, urmărită, lovită, în special de surorile Cutaş, care-au jucat din start la intimidare. După un simplu fault a primit un pumn în gură de la o jucătoare de la Sportul, dar Stoica şi Prişcă nu au dat nici o sancţiune. Apoi, la o altă fază, fiind căzută jos, două jucătoare bucureştene s-au aruncat peste ea, încât am crezut că i-au rupt piciorul. Dar a fost mai puternică şi-a rezistat până la capăt. De asemenea, au căutat s-o faulteze şi pe Mesaroş, despre care am înţeles că o să ajungă probabil cu piciorul în ghips”.
Să se fi gândit cei de la Sportul că dacă pierd acest meci, CET Govora nu trebuie să mai aibă cu ce jucătoare să joace în partida decisivă. Tot ce e posibil, însă un singur lucru e anormal înainte de toate: că aceste lucruri se întâmplă la o echipă condusă, culmea, chiar de antrenorul principal al echipei naţionale!

Procentaj negativ la aruncări libere

După ce în meciul din Sala „Traian” vâlcencele au avut un procentaj incredibil al reuşitelor din aruncări libere (100 la sută), întâlnirea din Capitală a arătat şi cealaltă faţă a echipei CET Govora. Elevele lui Mihai Toma au excelat de data aceasta în mod negativ, ratând nu mai puţin decât 13 aruncări . O contra-performanţă datorită căreia de altfel au şi pierdut la final meciul cu Sportul. „Încă de la începutul meciului, când am văzut maniera de arbitraj din primele minute, le-am spus fetelor că va fi un meci pe care noi putem să-l pierdem sau să-l câştigăm doar pe aruncări libere. În acest lucru a stat toată cheia meciului, pentru că am ratat nu mai puţin decât 13 aruncări libere. Ori, pierzând meciul la cinci puncte, vă daţi seama ce ar fi însemnat să transformăm mai multe. «Şefă», renumită la acest capitol, a fost şi acum Cristina Duma, care-a marcat doar 2 din totalul celor 9 de care-a beneficiat. Adică un procentaj spre 20 la sută, lucru care nu-i face deloc cinste”.

Mesaroş şi Duma la plus, Chirilă la minus

Dintre toate jucătoarele pe care le-a introdus în teren la meciul din Capitală, Mihai Toma spune că a fost mulţumit de randamentul pe care l-au avut Mesaroş şi Duma. „Aş acorda un plus pentru Ana Maria Mesaroş, s-a trezit în sfârşit şi a fost aceeaşi jucătoare de altădată. Ceva-ceva a mai jucat şi Cristina Duma, însă are minusurile sale în ceea ce priveşte aruncările libere. În rest, Kiki ar fi putut să-şi sărbătorească ziua de naştere într-un mod cât se poate de fericit, cu o victorie”.
Altfel, la capitolul dezamăgiri, Mihai Toma a trecut-o doar Ana Maria Chirilă: „Ne-a «trădat» iarăşi, am băgat-o vreo zece minute, ne-a vândut vreo patru mingi, aşa că am fost nevoit s-o scot”. 

Baschet feminin / Play-off Divizia A

Rezultate sferturi de finală – joi, 12 aprilie:
CST Alexandria – Municipal Târgovişte 48-72
* în primul meci: 41-79
„U” Cluj-Napoca – Olimpia Bucureşti  47-78
* în primul meci: 62-77
Rapid Bucureşti – BC ICIM Arad  64-72
* în primul meci: 59-82
Sportul Studenţesc – CET Govora  79-74
* în primul meci: 52-46

Programul semifinalelor:
Municipal Târgovişte – Sportul Studenţesc
Olimpia Bucureşti – BC ICIM Arad

* Confruntările viitoare din play-off se vor disputa după următorul program:
– semifinale (3/5): 21-22, 28-29 aprilie şi 5 mai
– finala mică (2/3): 12, 16 şi 19 mai
– finala mare (3/5): 9-10, 16-17 şi 20 mai

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button