Volei

Dezastru pentru trupa lui Achim!

Divizia A de baschet masculin  – Play-aut / BC Rm. Vâlcea – Cuadripol Braşov 0-2
* vâlcenii au pierdut primele două confruntări din play-out şi se află acum la un pas de a fi trimisă la barajul pentru evitarea retrogradării

Graţie poziţiei superioare ocupate în clasamentul Diviziei A la finele sezonului regulat, BC Rm. Vâlcea a pornit în play-out cu prima şansă în faţa grupării Cuadripol Braşov. Din păcate, deşi au beneficiat de faptul că au disputat primele două meciuri în Sala „Traian”, elevii lui Cristian Achim nu au reuşit să concretizeze şi-n teren acest avantaj deloc de neglijat la un asemenea nivel competiţional. Culmea este faptul că au realizat şi contra-performanţa de a pierde ambele confruntări, prima la un scor astronomic (66-89), iar a doua la mare luptă (69-70).

În acest fel, scorul întâlnirilor directe dintre Vâlcea şi Braşov este acum favorabil adversarilor noştri, care nu mai au nevoie decât de o singură victorie pe teren propriu pentru a se număra şi-n sezonul viitor printre combatantele primului eşalon. De partea cealaltă, vâlcenii au de aşteptat turneul de promovare-retrogradare, atunci când se vor bate cu primele patru echipe clasate din a doua ligă a ţării pentru un loc sub soarele Diviziei A.

Braşovul ne-a bătut măr în primul meci

Lipsiţi de orice orizont tactic, vâlcenii au navigat în derivă din primul şi până în ultimul minut în meciul disputat sâmbătă cu echipa de la poalele Tâmpei. Conduşi imperial din teren de Octav Morariu, pivot de echipă naţională, cravaşaţi elegant de pe margine de Dan Calancea (nimeni altul decât selecţionerul secund al reprezentativei române), braşovenii au făcut legea pe teren şi au câştigat fără drept de apel prima confruntare cu trupa vâlceană. Echipa pregătită de Cristian Achim a fost o victimă sigură, jucătorii trimişi în teren nu au făcut decât act de prezenţă, deşi în mod normal, play-out-ul trebuia să-i găsească pe toţi mobilizaţi la maxim în tentativa de a îndeplini obiectivul stabilit: salvarea de la retrogradare.
Oaspeţii s-au aflat în avantaj încă din startul meciului, când rusul Alexei Andras a reuşit o aruncare de trei puncte. Braşovenii s-au distanţat apoi treptat pe tabela de marcaj (8-2 în minutul 3), iar ultima oară când scorul a fost egal (14-14) era jumătatea primului sfert. Din acel moment, pe teren a existat o singură echipă: cea oaspete, care cu mici excepţii a dominat autoritar întâlnirea. La finele primului sfert, Cuadripol conducea cu 24-18, avansul crescând până la pauza mare a meciului la 48-35.
Nici după revenirea de la vestiare echipa lui Achim nu s-a regăsit, astfel că băieţii lui Dan Calancea au făcut tot ce-au vrut, ridiculizând o formaţie vâlceană incapabilă să se ridice la ritmul adversarilor. În aceste condiţii, după trei sferturi, tabela de marcaj indica un rezultat neverosimil şi dureros pentru toţi iubitorii şi susţinătorii baschetului vâlcean (70-51 pentru braşoveni). Momentul culminant s-a produs în minutul 36, când handicapul a atins cote incredibile, minus 30 de puncte (53-83). La adăpostul acestui scor, Calancea a scos titularii şi a aruncat în luptă jucătorii tineri, iar diferenţa s-a redus până la 66-89, scor cu care s-a şi încheiat de altfel întâlnirea.

Miller a vrut să lovească arbitrul

Americanul Jamaal Miller nu s-a aflat deloc în plenitudinea forţelor la meciurile pe care BC Rm. Vâlcea le-a susţinut împotriva echipei Cuadripol Braşov. Nervos din cale afară, extrem de imprecis în multe momente (nu a reuşit să înscris nici măcar o aruncare de trei puncte), Miller a tras echipa în jos în minutele cât s-a aflat pe teren. Ce-i drept, a acuzat şi-o accidentare mai veche, dar era clar că nu mai e deloc acel jucător pe care toată lumea îl cunoştea. Trimis pe banca de rezerve de antrenorul Cristi Achim, americanul a asistat impasibil la declinul unei echipe pe care cândva a promis s-o salveze de la retrogradare. În ultimul sfert, reintrodus ca soluţie de avarie, după ce o altă dezamăgire cruntă, sârbul Nikola Radmanovac, fusese descalificat, Miller a găsit de cuviinţă să găsească şi-un vinovat pentru neputinţa şi ineficienţa lui: arbitrul clujean Viorel Constantinescu. Miller a fost calmat cu greu de oficialii echipei vâlcene şi de ceilalţi jucători, dar a sfârşit eliminat.

Radmanovac, descalificat pentru un cot în gură

Într-un meci în care Jamaal Miller nu şi-a regăsit deloc cadenţa, sârbul Nikola Radmanovac a încercat să fie jucătorul care să poată îndeplini rolul de marcator din aruncări de 3 puncte, capitol la care braşovenii au fost cât se poate de bine antrenaţi. Din păcate, nici Radmanovac nu a avut suficientă tărie de caracter, iar în debutul celui de-al patrulea sfert a fost descalificat pentru un cot în gură aplicat unui adversar, la o fază desfăşurată undeva la jumătatea terenului.

Deplasarea la Braşov nu va mai avea loc

Dezamăgiţi de deznodământul primelor două meciuri cu Cuadripol Braşov, oficialii clubului vâlcean nici nu mai vor să audă acum de vreo deplasare cu suporterii la poalele Tâmpei. În orice caz, chiar dacă scorul era favorabil echipei noastre, era greu de strâns un grup de suporteri  care să însoţească trupa lui Achim la Braşov. Aceasta deoarece, mai mult ca sigur, galeria „Brigada Zăvoi” va fi plecată la Budapesta, la meciul pe care echipa de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea îl va susţine duminică, 22 aprilie, în compania formaţiei maghiare Ferencvaros.

Putea fi 1-1, dar… am pierdut din nou

BC Rm. Vâlcea a jucat parcă altceva duminică, în al doilea joc. Spre deosebire de partida disputată cu o zi mai devreme, elevii lui Cristian Achim au reuşit să şi conducă pe tabela de marcaj, lucru care nu s-a întâmplat deloc în primul meci. Vâlcenii au controlat sfertul de debut, pe care l-au câştigat cu 21-12, însă au avut o cădere lamentabilă în al doilea, pierdut cu 13-20. Cele două puncte avantaj cu care au intrat la vestiare (34-32) au fost risipite cu nonşalanţă după pauză, atunci când braşovenii antrenaţi de Dan Calancea au început să joace la fel ca-n prima zi şi să se impună în dese rânduri în faţa jucătorilor noştri. Iar de aici până la un nou dezastru nu a mai fost decât un pas, echipa vâlceană fiind depăşită pe tabela de marcaj. Înaintea ultimelor zece minute de joc, Cuadripol conducea cu 53-51, iar finalul se anunţa a fi unul incendiar. Din păcate, cei care-au gestionat mai bine momentul de foc au fost tot oaspeţii, coordonaţi exemplar de Nenad Marinkovic, declarat MVP-ul meciului, aceştia reuşind să-şi treacă în cont şi cel de-al doilea succes în Sala „Traian”.
Incredibil, dar adevărat, BC Rm. Vâlcea se află acum cu un pas în Divizia B, doar un miracol putând salva echipa vâlceană de la o catastrofă. Următoarele meciuri (poate fi doar unul dacă acesta va fi câştigat de Cuadripol) vor avea loc la Braşov, sâmbătă şi duminică, 20, respectiv 21 aprilie.

Ce şanse mai avem?

Şansele de a mai răsturna situaţia existentă în acest moment în duelul dintre BC Rm. Vâlcea şi Cuadripol Braşov sunt aproape nule. Echipa vâlceană va fi doar „carne de tun” la poalele Tâmpei, acolo unde elevii lui Dan Calancea vor rezolva în mod cert favorabil ecuaţia salvării de la retrogradare. Pentru trupa lui Cristi Achim, până şi o victorie pare a fi greu de obţinut, aşa că nu mai are rost să ne facem iluzii. (Nicu Ciucescu)

PLAY-OFF

Rezultate sferturi de finală:
Asesoft Ploieşti – Atlassib Sibiu  2-0 (104-82 şi 100-58)
Dinamo Bucureşti – CS Otopeni  2-1 (96-100, 86-70 şi)
BCMUS Piteşti – Gaz Metan Mediaş 2-0 (97-86 şi 71-66)
Elba Timişoara – Mobitelco Cluj 1-2 (75-74, 69-87 şi 74-76)
* echipele evidenţiate s-au calificat în faza următoare a întrecerii

Programul semifinalelor:
Asesoft Ploieşti – Mobitelco Cluj
Dinamo Bucureşti – BCMUS Piteşti

* Confruntările viitoare din play-off se vor disputa după următorul program:
– semifinale (3/5): 21-22, 28-29 aprilie şi 5 mai
– finala mică (2/3): 10, 16 şi 20 mai
– finala mare (4/7): 11-12, 18-19, 23, 26 şi 30 mai

PLAY-OUT

Rapid Bucureşti – West Petrom Arad  2-0 (124-70 şi 109-87)
BC Rm. Vâlcea – Cuadripol Braşov  0-2 (66-89 şi 69-70)

* Următoarele meciuri din play-out vor avea loc în zilele de 20 şi 21 aprilie, la Arad şi respectiv Braşov * Dacă scorul întâlnirilor directe va fi egal (2-2), atunci al cincilea joc, decisiv pentru rămânerea în prima divizie, se va desfăşura la Bucureşti şi respectiv Rm. Vâlcea, pe 25 aprilie

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button