VoleiAtletismDiverseAlte sporturi

Început de martie negru pentru sportul vâlcean! O fostă voleibalistă de performanță și un fost atlet au plecat vremelnic dintre noi

Începutul lunii martie a fost unul negru pentru sportul vâlcean. O fostă voleibalistă de performanță, originară din Băile Govora, s-a stins din viață la doar 46 de ani. Este vorba despre Ruxi Dumitrescu. Anunțul a fost făcut de Federația Română de Volei: ”O veste groaznică în voleiul feminin românesc! Duminică seara, la doar 46 de ani, ne-a părăsit Ruxi Dumitrescu, o fostă mare jucătoare care a evoluat atât pentru naționala României, cât și pentru cea a Greciei. Născută la Rm. Vâlcea, a jucat în prima ligă la Dacia Pitești. Apoi a plecat în Grecia, a fost căpitan la Panathinaikos Atena și cea mai bună jucătoare a Greciei la Jocurile Olimpice de la Atena 2004. În semn de respect, grecii au retras tricoul cu numărul 9 în momentul în care ea a anunțat că nu va mai juca volei. Revenise în țară și era antrenoare la Alpha Volleyball Sibiu, un club privat. Din păcate, inima ei s-a oprit duminică seara, pentru totdeauna. Îi vom păstra vie amintirea! Drum lin, spre stele, Ruxi Dumitrescu! (…) Familia, prietenii și apropiații, micuțele voleibaliste de Alpha Volleyball Sibiu, oameni care au cunoscut-o sau nu, au condus-o pe ultimul drum pe fosta mare internațională Ruxandra Dumitrescu. În localitatea sa natală, la Băile Govora (județul Vâlcea), și cerul a plâns pe toată perioada slujbei religioase. Fata blondă, care a încântat prin jocul ei o lume întreagă, a lăsat în urma sa multă durere, un fiu de 14 ani care va afla peste ani că mama sa a fost regină la fileu. Ruxandra a fost înmormântată cu tricourile echipelor la care a evoluat: cel cu numărul 18, de la naționala Greciei, pentru care a jucat la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, dar și cel cu numărul 9, de la Panathinaikos Atena. O să o păstrăm veșnic în sufletele noastre pe Ruxi. Ea va trăi pentru totdeauna în inimile suporterilor, inimile tuturor celor care au cunoscut-o. În acest final de săptămână, la toate jocurile de volei din România, se va ține un minut de reculegere în memoria Ruxandrei Dumitrescu”. ”Ea a fost căpitanul iconic al echipei noastre feminine. A fost figura emblematică în istoria modernă a clubului, o sportivă care a onorat tot timpul steagul nostru verde”, au menționat și grecii de la Panathinaikos. Ruxi Dumitrescu a fost condusă pe ultimul drum miercuri, 6 martie, la Băile Govora. Fiul său, de doar 14 ani, un talentat baschetbalist, cooptat pentru selecțiile la lotul național, rămâne acum în grija bunicilor. Tatăl său, Alexandros Nikolaidos, fost mare sportiv grec, vicecampion olimpic, practicant de taekwondo, a pierdut lupta pentru viață în urmă cu vreo doi ani.

La câteva zile distanță, o altă veste tristă a venit de la Federația Română de Atletism. Un fost atlet vâlcean ne-a părăsit. ”Federația Română de Atletism anunță cu durere dispariția celui care a fost antrenorul emerit, colonel în rezervă, Adrian Ghioroaie. A practicat atletismul la nivel de performanţă fiind legitimat la Şcoala Sportivă Rm.Vâlcea (1972), Liceul „Nicolae Bălcescu” Rm.Vâlcea (1973), Steaua Bucureşti (1974 – 1984). Proba de bază fiind cea de triplusalt. A adunat opt selecţii în echipa naţională, Maestru al sportului (1976). Ca antrenor al lotului naţional și olimpic (1990 – 2013) şi „Steaua” Bucureşti (1990 – 2014), a pregătit, între alţii, pe: Oana Muşunoi – Pantelimon (medaliată cu bronz la săritura în înălțime – JO Sydney), Alina Rotaru, Angela Moroșanu, Eugen – Cristian Popescu – Nistorescu, Constantin Militaru, Răzvan Enescu, Adrian Ghioroaie junior, Eftene Dorel,  Pungă Ionuț, Eftimie Ionuț. etc. Pentru rezultatele obţinute de aceştia a primit, în 2000, titlul de „Antrenor Emerit”. Distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2000) şi Ordinul „Meritul Sportiv / clasa  a III – a” (2004)”, a detaliat FRA. Adrian Ghiroaie își doarme somnul de veci în Cimitirul Ghencea. În luna aprilie ar fi împlinit 70 de ani. Dumnezeu să-i ierte și să-i așeze de-a dreapta sa!

Articole Similare

Back to top button