Acasă Volei În sfârsit, victorie!

În sfârsit, victorie!

75
0

Someşul Dej – CET Govora 58-90

 

În sfârşit, victorie!

 

A trebuit să treacă aproape o lună pentru ca echipa de baschet feminin CET Govora să-şi treacă în cont un nou succes în Divizia A. Ultima victorie a formaţiei pregătite de Mihai Toma s-a consemnat pe 11 noiembrie, în faţa Rapidului, meci care s-a jucat în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea. Au urmat de atunci trei eşecuri, la scoruri astronomice, cu CSM Oradea (cel mai ruşinos dintre toate), ICIM Arad şi Olimpia Bucureşti. Reabilitarea a venit acum pe terenul celei mai slabe echipe din campionat, care de regulă, de câteva sezoane, rămâne mereu „ciuca bătăilor”. Pentru vâlcence, rezultatul de la Dej are însă şi darul de a le descătuşa psihic, după ce au fost de câteva ori muştruluite zdravăn, de banca tehnică, dar şi de conducerea clubului.

 

Fără emoţii

 

Vâlcencele nu au avut emoţii prea mari în a-şi adjudeca victoria la Dej. O singură dată, în primul sfert, s-a întâmplat ca gazdele să le sperie oarecum pe elevele lui Mihai Toma. CET Govora a condus cu 18-5 la un moment dat, dar apoi echipa a intrat în vrie, iar „tigroaicele” au redus diferenţa până la 18-16, scor cu care s-au şi încheiat de altfel primele zece minute de joc. De aici încolo, aşa cum era de aşteptat, meciul nu a mai fost decât o simplă formalitate pentru Cristina Duma şi compania. În plus, fetele de la CET Govora au reuşit şi o performanţă unică pentru ele în acest tur: au câştigat toate cele patru sferturi (18-16, 30-13, 15-13, 27-16), iar la final s-au bucurat pentru un succes concludent (90-58), care le asigură deja, înaintea ultimei etape, prin conjunctura rezultatelor, locul 5 la jumătatea sezonului regulat.

Au marcat pentru echipa pregătită de Mihai Toma: Cristina Duma – 21 puncte, Irina Borş – 17, Laura Bocoş – 9, Andra Haas – 14, Georgeta Ştefan – 2, Ana Maria Chirilă – 13, Bianca Barbu – 8, Alina Funieru – 6. Au mai jucat: Janina Simionca şi Magda Niţu.

 

Mihai Toma: „Am făcut legea pe teren!”

 

„Toate echipele au câştigat la Dej. Era culmea să facem şi acestei grupări un «cadou», cum s-a întâmplat la Iaşi, Cluj-Napoca sau Oradea. Someşul Dej nu mai e o echipă de junioare, ca-n anii precedenţi, dar are un lot foarte subţire din punct de vedere valoric. Erau şi jucătoare tinere, dar şi mai în vârstă, cu copii care le încurajau de prin tribună. Două sferturi au fost mai echilibrate, primul şi al treilea, iar aici mă refer doar la scorul consemnat, în rest am făcut categoric legea pe teren. A fost un meci bun, dar totuşi nu chiar atât de concludent dacă ne uităm la valoarea adversarului întâlnit. Victoria putea fi şi mai categorică, s-au ratat multe contraatacuri, multe mingi au fost pierdute sub panoul advers şi astfel le-am permis gazdelor să nu se facă întru totul de ruşine. Pentru noi e primul meci în care am înscris un număr atât de mare de puncte (90), mă bucură că fetele au prins gustul de a marca mult şi cât mai des. Sper să repete isprava şi-n ultimul meci din tur, cu Municipal Târgovişte”, ne-a declarat antrenorul Mihai Toma după jocul de la Dej.

 

Andra Haas, MVP-ul meciului

 

Altfel, tehnicianul echipei CET Govora a apreciat faptul că a observat o creştere a randamentului în cazul unor jucătoare ieşite totaldin formă în ultima perioadă: „Cristina Duma a dat impresia la Dej că şi-a revenit, dar rămâne să vedem cum va juca în meciul următor. Ana Maria Chirilă a avut de asemenea un urcuş, deşi a jucat doar 20 de minute, în ultimele două sferturi. După muştruluiala luată în urma meciului cu Olimpia, a şi fost penalizată atunci, a înţeles probabil că trebuie să joace altceva. Plusul evident al echipei noastre a fost însă Andra Haas, care-a şi fost declarată MVP-ul partidei, destul de constantă în evoluţii de ceva vreme, semn că începe să arate ce poate. Ce-i drept, şi meciul a fost mai uşor, aşa că aşteptăm acum de la ea să confirme şi în confruntările mai grele”.

 

Duma şi Borş s-au simţit ca acasă

 

Întâlnirea cu Someşul Dej a avut o însemnătate specială pentru baschetbalistele Cristina Duma şi Irina Borş. Cele două jucătoare legitimate în prezent la CET Govora sunt originare din Ardeal, ba chiar sunt din Dej. Totuşi, prin evoluţia lor, nu au trădat respectul pentru clubul la care joacă acum şi s-au numărat printre protagonistele disputei, cele două fiind de altfel şi cele mai prolifice jucătoare din echipa vâlceană.

 

CET Govora – Municipal Târgovişte

 

„Uraganul”, la Vâlcea

 

După un tur în care „a luat de la bogaţi şi-a dat la săraci”, cum se exprima nu demult antrenorul Mihai Toma, încercând să explice înfrângerile lamentabile de la Iaşi sau Oradea, care-au alternat cu succesele notabile împotriva Sportului şi-a Rapidului, CET Govora are parte în ultimul meci din acest an de un adversar de calibru. Municipal Târgovişte este echipa care domină în acest moment Divizia A de baschet feminin, care nu a avut nici o sincopă în cele zece partide jucate până acum şi care vine la Vâlcea cu gândul de a bifa încă o victorie, mult mai uşor de obţinut decât în anii precedenţi. „Vom încerca să ţinem piept uraganului din Târgovişte, care a spulberat până acum tot ce i-a ieşit în cale, iar uneori a învins chiar şi la diferenţe de 50-60 de puncte. Sperăm să nu ne facem de râs, mai ales că jucăm acasă, să rămânem prieteni până la startul returului cu suporterii, să încheiem prima parte a campionatului cu fruntea sus”, ne-a mărturisit Mihai Toma înaintea meciului cu gruparea dâmboviţeană.

 

Mezaroş, în continuare pe tuşă?

 

Accidentarea celui mai experimentat pivot al echipei vâlcene, Ana Maria Mezaroş, îi dă în continuare dureri de cap antrenorului Mihai Toma. Mai mult ca sigur nici în meciul cu Municipal Târgovişte nu se va putea conta pe Mezaroş. „Nu cred că Mezaroş va putea fi refăcută până la ora meciului. A încercat să se pregătească săptămâna trecută, a făcut o alergare uşoară, dar nu a rezistat, resimte în continuare dureri la cap. Tocmai de aceea, şi doctorul echipei noastre ne-a recomandat să nu o luăm la meciul de la Dej. Nu ştim încă dacă va putea intra măcar în partida cu echipa din Târgovişte”, a recunoscut Toma.

 

Se joacă joi, de la ora 19.00

 

Meciul cu lidera la zi a Diviziei A, ca şi celelalte partide din ultima etapă a turului, se va disputa joi, 14 decembrie, de la ora 19.00, în Sala „Traian”, şi nu sâmbăta, cum era programat de obicei. Preşedintele clubului CET Govora, Dorin Vlad, ne-a precizat motivele pentru care federaţia a hotărât devansarea acestei runde: „S-a decis acest lucru în primul rând pentru a lăsa apoi suficient timp la dispoziţie reunirii loturilor naţionale ale României, iar apoi pentru că junioarele-republicane din toată ţara vor fi angrenate la sfârşitul săptămânii în turneele din cadrul Campionatului Naţional”.

 

Dorin Vlad: „Va fi un meci gustat cu plăcere de publicul vâlcean”

 

Altfel, oficialul grupării vâlcene ne-a spus câteva cuvinte şi despre marea confruntare de la jumătatea săptămânii: „Suntem şi noi curioşi cum joacă o echipă care nu a suferit până acum nici o înfrângere în acest sezon. Suntem convinşi că va fi un meci interesant, întotdeauna între CET Govora şi echipele din Târgovişte au fost partide gustate cu plăcere de iubitorii baschetului, iar noi am făcut în dese rânduri o figură frumoasă în aceste partide, cum sperăm să se întâmple de altfel şi acum. Ştim că la Târgovişte joacă acum o americancă, se pare că e cea mai valoroasă dintre toate cele care au ajuns în România în ultimul timp, deci e un motiv în plus să ne temem. La noi, este de remarcat faptul că jucătoarele au crescut foarte mult valoric şi asta s-a întâmplat în primul rând pentru că au început să se exprime mai des în teren”.

Nicolae CIUCESCU