Electra, o candidata serioasa pentru Liga a III-a
Electra, o candidată serioasă pentru Liga a III-a
* Gheorghe Bucuroiu confirmă intenţiile de a promova în fotbalul mare
Niciodată Electra Rm. Vâlcea nu a fost atât de aproape de locul 1 şi mai ales nu şi-a dorit cu atâta înverşunare să urce mai sus. Parcursul fără înfrângere din turul campionatului îi dă încredere lui Gheorghe Bucuroiu că „Rapiduleţul din Nord” ar putea să facă saltul în fotbalul mare. Oficialul echipei vâlcene ne-a dezvăluit în detaliu intenţiile măreţe pe care Electra le va avea de-acum încolo.
Cea mai bună performanţă din ultimii ani
* Electra a avut un tur de campionat aproape perfect. Sunteţi mulţumit de parcursul jucătorilor pregătiţi de Lucian Giurcă sau vă aşteptaţi la mai mult?
Nu a fost întocmai perfect. Dacă era aşa, însemna să câştigăm toate meciurile sau măcar să fim pe primul loc. A fost însă peste ce ne aşteptam. Cu siguranţă este cea mai bună performanţă obţinută de Electra în ultimii ani. Mai ales că se ştie ce probleme am avut la începutul campionatului, când o parte din jucătorii noştri au plecat la alte echipe. Totuşi, priceperea antrenorilor Giurcă şi Cherăscu a făcut să avem un lot bun. Problema care s-a pus a fost aceea că echipa s-a făcut în pripă. N-au avut timp de pregătire, n-au avut timp de omogenizare.
* Când aţi simţit cu adevărat că echipa se poate implica în lupta pentru primele locuri?
Prima victorie importantă a fost cea de la Topologul Nicolae Bălcescu, care-a adus o altă stare de spirit în lot. Am jucat atunci contra foştilor jucători de la Tineretul, cum ar fi Adi Gheorghe, Văduva, Mirescu, Cruceru. La meciul acesta, surpriza a fost aceea că l-am legitimat ca liber de contract pe portarul Alin Bucuroiu. Având un junior în poartă, echipa s-a întărit cu un jucător experimentat în teren. Personal, la acel meci nu am fost prezent, eram plecat în delegaţie, dar am aflat că Alin a prins o zi bună, a apărat şi un penalti, iar prestaţia lui a fost elogiată. Am câştigat trei puncte într-o deplasare grea, iar de atunci Electra a început să-şi arate adevărata faţă.
* Vă aşteptaţi la începutul sezonului că echipa va termina turul neînfrântă?
Sincer, nu am crezut asta. Dar speram că vom face o figură frumoasă şi am avut o ascensiune de la meci la meci. Dacă obţineam 9 puncte în partidele de pe teren propriu FC Vartex, AS Şirineasa şi apoi cu Alma Lex Drăgăşani eram acum pe primul loc în clasament, la distanţă mare de celelalte echipe. Dar, cum se întâmplă în viaţa fiecărei echipe, a apărut şi un uşor regres.
Indisciplina a fost eradicată în totalitate
* În tur, Electra a fost o echipă mai liniştită, nu a mai ieşit în evidenţă prin cazurile de indisciplină din sezoanele precedente. Cum explicaţi acest fapt?
La începutul campionatului am avut o discuţie cu Lucian Giurcă şi de comun acord am ajuns la o concluzie. I-am explicat că este un jucător valoros, cu nume, iar ceea ce făcea el în teren, protestele repetate, nu dădea bine la imaginea lui. Pentru că, într-adevăr, dorinţa lui de a face totul şi de a câştiga depăşea bunele maniere. Giurcă a înţeles, nu a mai intrat la joc, dar această absenţă a lui ne-a privat de câteva victorii preţioase, măcar în cele trei meciuri de pe teren propriu de care v-am amintit.
* Cum vi s-a părut campionatul. E mai echilibrat decât în anii precedenţi?
Nu cred. Campionatul se va rupe în retur. Anul trecut au fost doar două echipe în cursa pentru locul 1, dar ce loturi aveau atât Cozia, cât şi Flacăra! La momentul actual, nici una dintre primele cinci formaţii nu poate să facă faţă în Liga a 3-a. Nici Sportul, nici Horezu, nici Berbeştiul, nici CSM-ul şi nici noi. Jocurile directe vor decide. Deznodământul depinde foarte mult de intrarea noastră în Uniunea Europeană, pentru că mulţi dintre jucătorii acestor formaţii, neavând altă ocupaţie, probabil vor pleca afară, unde sunt foştii colegii ai lor. Probabil că va fi aşa şi la Sportul, şi la Berbeşti, şi la Horezu, mai puţin la CSM.
* Este Electra pregătită să facă saltul către un obiectiv atât de îndrăzneţ, cum ar fi promovarea?
În conjunctura în care am ajuns acum, să fim echipă neînvinsă, la 3 puncte de primul loc, e posibil ca la şedinţa de analiză a activităţii ASA Electra să se poată hotărî că vom trage să câştigăm locul 1. Obiectivul nostru până acum a fost clasarea pe locurile 1-5. Totul ar fi bine dacă am reuşi în iarnă să mai aducem 4-5 jucători la fel de valoroşi ca titularii noştri de acum, care să-i suplinească în momentul în care aceştia ar absenta. Atunci într-adevăr ne putem bate cu şanse reale să câştigăm locul 1 şi să accedem la baraj. Iar atunci, nu vă ascund faptul că în cazul în care câştigăm locul 1 şi vom juca barajul, obiectivul nostru va fi promovarea.
Alţi sponsori sunt gata să se implice financiar
* O eventuală promovare în Liga a III-a ar atrage după sine şi multe probleme financiare. Cum vă veţi descurca?
Dacă ajungem să ne câştigăm locul în Divizia C, ASA Electra va face eforturi pentru creşterea bugetului, vom găsi sponsori, în nici un caz nu vom avea soarta unor alte echipe vâlcene care-au ajuns acolo şi n-au rezistat. Cum Electra îşi va câştiga corect locul în Liga a III-a, pe muncă cinstită, nu poate fi vorba să-l vândă apoi, nu-mi pot permite să fac aşa ceva ca preşedinte. De 15 ani suntem în Divizia D, cu suişuri, coborâşuri, retrogradări, întotdeauna am luat-o de capăt. Am ajuns acum la o formă sportivă şi la o conjunctură foarte bună. Personal, niciodată nu aş vrea să cred că putem pierde meciul de baraj. Repet, aş face tot ce îmi stă în putinţă să câştig acel meci pentru a realiza promovarea. După 15 ani de muncă, nu poţi să joci mereu doar din plăcere, trebuie să ai şi o finalitate. Şi consider că anul acesta ar fi o posibilitate foarte bună să promovăm. Ne avantajează conjunctura cu baza sportivă, cu un lot de jucători buni.
* Accederea în Liga a 3-a prevede alcătuirea unor grupe de copii şi juniori cu care să participaţi în campionatele naţionale de juniori-republicani. Sunteţi pregătiţi şi-n acest sens?
Bineînţeles, avem şi acum o grupă de copii şi juniori, pregătită de Lucian Giurcă. Cu toţii sunt născuţi în anii 1991-1993. Sunt 27 de jucători numai din zona Nord, elevi la Liceul Energetic şi la Liceul „Henry Coandă”, cu care noi vrem, la anul, să facem o grupă de copii şi juniori în eventualitatea în care vom promova în Liga a IV-a.
Singuri împotriva tuturor
* Ce vă aşteptaţi de la conducerea AJF, instalată acum în mod oficial? Ce sfaturi le daţi?
Sfaturi nu pot să le dau eu, pentru că nu sunt decât membru al asociaţiei. Eu am avut o discuţie cu Pintilie chiar înainte de alegeri, iar Patriţiu Abrudan, care-a prezidat Adunarea Generală a întărit ce am spus. Anume că AJF Vâlcea este compusă dintr-un număr de delegaţi de echipe, care se asociază şi hotărăsc ceea ce trebuie făcut pentru fotbalul judeţean. A spune că AJF-ul respectă FRF-ul, regulile, statutele şi regulamentele lor, nu e adevărat. Da, noi, AJF-ul, hotărâm să le respectăm, dar nu ne sunt impuse. Altfel, e impropriu să te numeşti AJF Vâlcea. La felul cum s-au manifestat conducătorii de acum, eu le-am propus un alt nume: Sucursala sau Filiala Vâlcea a FRF, iar Abrudan a şi spus că Adunarea Generală poate să ia decizii în orice domeniu. Dacă vrem să jucăm pe 5 puncte la victorie şi 3 la egal, atunci putem s-o facem oricând. De la Liga a IV-a este altceva, ne aliniem federaţiei.
* Vă e teamă de o implicare a AJF-ului în ceea ce priveşte lupta pentru primul loc?
Desigur, şi chiar m-a întrebat cineva de la AJF, după alegeri, pentru ce luptă Electra în acest campionat? I-am spus că Electra îşi va face în retur un lot cu care să joace împotriva tuturor, a arbitrajului şi a observatorului. Iar dacă vom reuşi să facem o echipă competitivă, atunci nici arbitrii, nici observatorii nu vor avea ce să ne mai facă.
Primăria ar putea salva baza sportivă din Nord
* Credeţi că este o pierdere că baza sportivă din Nord va ieşi în curând din circuitul sportiv?
Este într-adevăr o pierdere foarte mare. Acolo îşi desfăşurau activitatea mai multe grupe de copii şi juniori de la CSŞ, CSM şi FC Sporting. În plus, două echipe de fotbal jucau pe acel teren: Electra şi Dinamo. Dacă şi baza sportivă de acolo va dispărea, aşa cum s-a întâmplat cu cea de la Carpatina, gândiţi-vă că în acest oraş, în afară de baza Oltchim-ului, unde sunt restricţii la nivel de joc, şi de cea din Zăvoi, nu mai există un alt teren de fotbal în oraş. Va fi o pierdere nu pentru echipele din Divizia D sau Judeţ, care vor juca mai mult ca sigur în altă parte, ci va fi rău pentru grupele de copii şi juniori. Pentru că aici, baza aceasta atrăgea copiii din nordul oraşului.
* Ar mai fi soluţii de salvare a acestui teren de fotbal?
Una singură: şi anume ca Primăria să pună piciorul în prag, dacă se mai poate. În primul rând, terenul de fotbal trebuie să fie dat spre administrare cuiva pentru un număr de ani, după modelul celui de la Oltchim. Cu mici îmbunătăţiri ar putea să existe o bază cochetă în oraş: mai trebuie făcute nişte lucrări la vestiare, nişte scaune de plastic în tribună, refacerea gardului împrejmuitor şi, cu puţin efort, suprafaţa de joc ar fi una dintre cele mai bune din oraş. Poate pe viitor se vor găsi şi alte soluţii pentru atragerea tinerilor, odată cu terminarea lucrărilor la baza sportivă a societăţii noastre, pentru că această bază nu va fi o bijuterie la care vom sta şi ne vom uita cu toţii. În această bază se va face sport, de calitate, în condiţii foarte bune. Dar oricum este mult prea puţin pentru o zonă atât de prolifică, pentru că vedeţi, sunt copii mulţi pe care părinţii îi îndreaptă spre sport, indiferent că e fotbal, handbal, volei, baschet sau alte sporturi.
* Când se vor încheia efectiv lucrările la baza sportivă pe care Hidrolectrica o construieşte de ceva timp în Nord?
Eu sper că la anul se va finaliza. Va fi o bază sportivă ultramodernă, unde mulţi dintre tinerii oraşului vor avea de câştigat. Şi nu numai cei care se îndreaptă spre fotbal, ci şi cei care se îndreaptă spre alte sporturi, începând cu şah, tenis de masă, de câmp, înot şi alte activităţi sportive conexe, pentru că Asociaţia Sportivă şi Agrement Electra are nu mai puţin decât nouă secţii sportive.
Nicolae CIUCESCU Simona SIMA