Diverse

Boli neurodegenerative: tipuri, factori declanșatori și impactul asupra vieții

Bolile neurodegenerative afectează și distrug în mod progresiv elemente structurale vitale pentru buna funcționare a sistemului nervos, aflate în special la nivelul diferitelor zone ale creierului. Aceste afecțiuni au o evoluție lentă, cu efecte și simptome ce tind să se manifeste abia în stadiile avansate. Vorbim despre un termen-cupolă, utilizat pentru a descrie un spectru variat de probleme medicale, fiecare dintre acestea manifestându-se într-un anumit mod și afectând diferit calitatea vieții pacienților.

Clasificarea bolilor neurodegenerative

Pentru a înțelege mult mai bine impactul acestora asupra sistemului nervos central, bolile neurodegenerative pot fi clasificate astfel:

Demența

Cauzează leziuni cu o evoluție progresivă pe suprafața diferiților lobi ai creierului, producând moartea neuronilor. Simptomele variază în funcție de zona afectată. La rândul său, demența este de mai multe tipuri: demența frontotemporală, encefalopatia traumatică cronică (CTE), demența cu corpi Lewy, encefalopatia TDP-43 (TARDIU). Boala Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demență. Citește despre cauzele, simptomele și factorii de risc ai bolii neurologice Alzheimer

Bolile demielinizante

Aceste afecțiuni neurodegenerative cauzează deteriorarea sau pierderea mielinei, cu impact negativ asupra procesului de transmitere a semnalelor nervoase. Din această subcategorie fac parte: scleroza multiplă și tulburarea spectrului de neuromielită optică.

Sindromul parkinsonian

Acesta este un alt termen-cupolă, reprezentativ atât pentru boala Parkinson, cât și pentru alte afecțiuni din același spectru, descrise de cauze și manifestări asemănătoare. Se produc din cauza lezării anumitor grupe neuronale de la nivelul creierului, responsabile pentru gestionarea coordonării membrelor și controlul precis al mișcărilor musculare.

Bolile neuronului motor (MND)

Cauzate de moartea neuronilor responsabil cu mișcările diferitelor părți ale corpului uman. În această subcategorie de boli neurodegenerative sunt incluse scleroza laterală amiotrofică (ALS – cunoscută și sub numele de „boala Lou Gehrig”) și paralizia supranucleară progresivă (PSP).

Bolile prionice

Acestea se manifestă prin suprapunerea anormală a proteinelor, ce cauzează leziuni foarte grave la nivelul creierului, pe un interval de timp relativ redus. Cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați cu aceste afecțiuni neurodegenerative nu supraviețuiesc mai mult de un an.

Boala Creutzfeldt-Jakob

Este afecțiunea neurodegenerativă cu cea mai ridicată incidență, dar în mod paradoxal, cele mai multe dintre cazuri au la bază cauze necunoscute. Factorii genetici reprezintă una dintre cauzele cunoscute lumii medicale. Pacienții cu boala Creutzfeldt-Jakob, dezvoltată pe fond genetic, au o speranță de viață cuprinsă între 1 și 10 ani.

Cauze ale dezvoltării bolilor degenerative

Unul sau mai mulți factori pot fi determinanți pentru declanșarea proceselor neurodegenerative, specifice afecțiunilor pe care le-am analizat în capitolul anterior. Cei mai cunoscuți dintre acești factori sunt:

Vârsta

Specialiștii consideră că vârsta este cel mai important factor pentru dezvoltarea unei afecțiuni neurodegenerative. Cu cât este o persoană mai în vârstă, cu atât este mai expusă acestui risc. Chiar dacă anumite boli degenerative pot avea un debut mult mai devreme în viață, acest lucru este mai puțin frecvent.

Factorii genetici

Istoricul genetic poate avea un rol în declanșarea anumitor patologii, din cauza unor mutații specifice pe care pacienții le pot moșteni, ceea ce creste riscul de îmbolnăvire. Pot exista și mutații spontane ale genelor, iar o combinație a acestor gene reprezintă, de asemenea, o cauză pentru dezvoltarea unei astfel de boli.

Factorii de mediu

Expunerea constantă la substanțe chimice sau toxice, unele infecții sau chiar un aport redus de vitamina D pot cauza diferite tipuri de demență. Cu cât o persoană locuiește mai departe de linia Ecuatorului, cu atât riscul de a dezvolta o boală neurodegenerativă din această cauză este unul mai ridicat.

Istoricul medical

Anumite bol neurodegenerative pot fi declanșate din cauza unor probleme de sănătate specifice, fie se pot agrava din cauza lor. Exemple: diferite tipuri de cancer, unele infecții, leziuni la nivelul capului.

Stilul de viață

Dieta, nivelul de activitate fizică, consumul de alcool, consumul de droguri sau fumatul sunt factori de risc pentru dezvoltarea bolilor neurodegenerative.

Impactul asupra calității vieții pacienților

Dacă ați fost diagnosticat cu o boală neurodegenerativă, pregătirea pentru etapele următoarele ale vieții poate avea un impact semnificativ asupra nivelurilor de confort și siguranță de care veți beneficia. De aceea, este important să construiți cât mai repede posibil un plan de acțiuni, alături de membri ai familiei, medicul de familie sau chiar avocații dumneavoastră.

Este important să aveți conversații cu oameni în care aveți încredere, despre ceea ce doriți, dacă într-o etapă avansată a bolii nu veți mai putea realiza alegeri pe baza discernământului. Chiar dacă astfel de conversații sunt dificile, mai ales cele purtate cu cei apropiați din familie, reprezintă cea mai eficientă și rapidă variantă de organizare, în fața evoluției bolii.

Acest articol a prezentat informațiile de bază despre cauzele bolilor neurodegenerative, clasificarea acestora și impactul pe care îl au asupra vieții. Dacă doriți să cunoașteți mai multe lucruri despre o afecțiune pe care am analizat-o astăzi, vă recomandăm să apelați la suportul oferit de medicul dumneavoastră de familie, sau de un alt medic specializat în acest domeniu. 

Articole Similare

Back to top button