Editorial Politic

Dorele, ne mişcăm şi noi mai cu talent?

Dacă pedeliştii vâlceni sunt băieţi isteţi, vor avea ocazia ca la alegerile locale să-i demonstreze Elena Udrea că s-a înşelat atunci când a catalogat organizaţia vâlceană drept una mediocră, ca să nu spună sub-mediocră. Obţinerea unui rezultat bun, măcar în media partidului pe ţară, ar însemna un mare pas înainte făcut de PD-L Vâlcea. Asta ar însemna ca în judeţ să fie câştigate cel puţin 20 de primării, plus majoritatea în consiliile locale ale acestora. Cu alte cuvinte, pedeliştii vâlceni ar trebui să-şi dubleze scorul din 2004, când nu au reuşit să scoată decât 9 primari. Ţinta pare destul de accesibilă, ţinând cont mai mult de trendul partidului la nivel naţional decât de potenţialul real al filialei. Tot cu ocazia localelor, se va vedea dacă fuziunea PD-PLD a adus plusvaloare; în mod normal, strict matematic, PD-L Vâlcea ar trebui să raporteze un scor de 30%. Lucrurile nu sunt însă nici pe departe atât de simple.

Precipitata fuziune de la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008 a fost, în primul rând, o bună ocazie pentru conducerea locală a PD de a scăpa basma curată după eşecul de la europarlamentare. Dacă la Vâlcea nu au căzut capete, acest lucru s-a datorat în primul rând mutării atenţiei conducerii centrale a partidului de la analiza rezultatelor alegerilor din noiembrie 2007 la realizarea unei fuziuni cât mai coerente. Tocmai această distragere a atenţiei i-a încurajat pe capii noului partid la nivelul judeţului să facă rabat de la calitate. În acest fel a fost posibil ca foşti democraţi de tipul Florin Bălan, cu rezultate dezastruoase la europarlamentare în localităţile de care au răspuns, să-şi facă loc în structurile de conducere. E drept, aceşti indivizi nu apar chiar la vârful ierarhiei, pentru că ar fi bătut prea tare la ochi, însă au fost strecuraţi în diverse organe de conducere. Simpla prezenţă a acestora în structurile cu pricina mă face să nu fiu prea optimist în privinţa şanselor PD-L Vâlcea de a se redresa în perspectiva localelor şi mai apoi, a generalelor. Dacă în scurtul timp rămas până la locale nu se produce o reformare profundă a organizaţiei, dacă nu sunt înlăturate rapid nonvalorile, dacă nu sunt traşi definitiv pe linie moartă pseudo-politicienii care până acum nu au ştiut să facă altceva decât să se folosească de calitatea lor de membri de partid cu pile pentru a încasa sute şi sute de milioane din banul public, organizaţia lui Jurcan se va zbate pe mai departe în mocirla unui scor de maxim 25%.

Dacă democrat-liberalii vâlceni stau bine la vreun capitol, acela este cu siguranţă fieful de la Râmnicu Vâlcea, în frunte cu primarul Mircia Gutău. Nu există nicio îndoială că PD-L se va clasa pe primul loc la alegerile locale în Râmnic, aproape nimeni nu-şi mai face probleme că Gutău va câştiga primăria încă din primul tur şi implicit, majoritatea în Consiliul Local. Însă un rezultat foarte bun la municipiu nu poate salva scorul la nivelul întregului judeţ. Degeaba va scoate Mircia Gutău 60, 70 sau chiar 75% la Râmnicu Vâlcea, dacă un Florin Bălan sau vreun alt looser politic se va complace cu 6, 7 sau 7,5% în localităţile judeţului. Poate că a venit timpul ca senatorul Dorel Jurcan să demonstreze că are calităţi de lider şi să lea dea peste nas celor care spun despre el că este un om slab, un preşedinte de organizaţie neimplicat, dispus să lase lucrurile să meargă de la sine. Dacă Jurcan nu se trezeşte rapid şi nu-şi pune oamenii la treabă, eşecul de la europarlamentare se va repeta. Şi de ce nu, poate fi chiar mai rău în mai-iunie decât în noiembrie…
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button