Liga IV

„Sistemul competiţional trebuie bine analizat!”

• Gheorghe Popescu de la Zătreni trage un semnal de alarmă

Cel mai bun sistem competiţional este propus şi prezentat de profesorul pensionar Gheorghe Popescu de la Zătreni. Se vede din modul cum a fost gândit şi din felul cum a ştiut să-l explice că domnia sa cunoaşte nu doar regulamentele fotbalistice, ci şi realităţile social-economice ale judeţului.

Liga a IV-a să rămână într-o singură serie

Pentru elita fotbalului judeţean, adică pentru Liga a IV-a, formula unei singure serii este cea mai bună. Echipele de acest nivel vor trebui să aibă, obligatoriu, şi echipe de juniori care să participe în campionatele organizate de către AJF Vâlcea şie în deschiderea meciurilor de seniori, fie duminica, odată cu meciurile din ultimul eşalon.

Un prim pas, la început, ar fi ca Liga a IV-a să rămână cu 18 echipe, dar pentru eliminarea etapelor intermediare şi pentru concentrarea valorilor, cea mai bună soluţie la „Liga a IV-a – Elită” este să se reducă numărul de participante la 16, urmând ca ultimele două să retrogradeze pentru a face loc celor campioane de la Liga a V-a (organizată pe două serii). Dacă în „Liga a IV-a – Elită” vor fi 18 echipe, atunci ar urma să retrogradeze 3-4 şi tot atâtea să patru să promoveze (primele două din cele două serii ale Ligii a V-a).
Pentru „Liga a IV-a – Elită” nu doar existenţa echipelor de juniori trebuie să fie obligatorie, ci şi a condiţiilor prevăzute de ROAF România pentru acest eşalon: vestiare cu apă rece şi apă caldă, teren împrejmuit cu plasă de sârmă, suprafaţă de joc corespunzătoare chiar şi pentru Liga a III-a ca dimensiuni, tribună, tabelă de marcaj etc.

Liga a V-a poate fi grupată în două serii

Pentru cluburile care nu au posibilităţi de a susţine echipe de juniori, dar care vor să evolueze în anticamera-performanţei judeţene, este necesară restructurarea actualei Ligi a V-a. Aceasta ar trebui să fie grupată în două serii, pe criterii geografice, de câte 14 sau maxim 16 echipe în fiecare serie. Din seriile de la „Liga a V-a – Onoare” ar urma să promoveze campioanele sau chiar şi ocupantele locurilor doi în Elita fotbalului judeţean. La acest nivel nu doar obligativitatea echipelor de juniori poate să dispară, ci şi a existenţei apei calde curente. Obligatoriu însă este să existe apă rece curentă, vestiare pentru gazde, oaspeţi şi arbitri, precum şi teren împrejmuit pe toate laturile. Restul echipelor rămase ar putea evolua la ultimul eşalon competiţional, cel denumit „Liga a VI-a – Promoţie”.

Ultimul eşalon va cuprinde trei zone

Aşadar, restul echipelor afiliate la AJF Vâlcea, ce desfăşoară activitate fotbalistică doar de plăcere, ar urma să fie împărţite în cele trei serii clasice: Rm. Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu, aşa cum au existat ele cândva. Chiar dacă va fi vorba de „Liga a VI-a – Promoţie” şi va cuprinde echipele fără prea multe condiţii, unele lucruri sunt obligatorii. Se acceptă fără juniori, fără apă la vestiare, dar trebuie asigurată împrejmuirea terenului măcar pe latura pe care stau suporterii şi un vestiar pentru arbitri, probabil o baracă micuţă, chiar şi metalică, unde raportul de arbitraj să fie completat în linişte de către arbitri şi de către delegaţi, fără a mai exista întâmplări de genul celor care au avut loc atunci când unii, supăraţi că s-au formulat contestaţii, au căutat să se răzbune pe maşinile arbitrilor sau ale observatorului.
Profesorul Gheorghe Popescu de la Zătreni ne-a trimis la redacţie propunerea sa şi a dorit iniţial să-şi păstreze anonimatul. Din păcate tot mai multe persoane care doresc binele fotbalului judeţean preferă să stea în umbră, însă implicarea lor ar face mult bine sportului rege la nivelul judeţului nostru. Arena le aşteaptă în continuare propunerile şi opiniile.
Florin MĂNOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button