Social

Comuna Şuşani are nevoie disperată de un microbuz şcolar

• elevii merg pe jos kilometri întregi pentru a frecventa cursurile

Primarul din Şuşani are atât motive de bucurie, cât şi de supărare. Deşi se poate lăuda cu realizări importante, Gheorghe Staiu are şi o mare tristeţe: lipsa unui microbuz şcolar în comună. După doi ani de aşteptare, Staiu a ajuns la capătul răbdării.

Primarul s-a săturat să aştepte

Comuna Şuşani a fost uitată de autorităţile judeţene atunci când au fost alocate microbuzele pentru transportul elevilor. Deşi a făcut cereri peste cereri la instituţiile de resort, primarul Gheorghe Staiu nu a primit decât răspunsuri evazive, care nu prevestesc nimic bun.

De doi ani de zile, Inspectoratul Şcolar este surd la rugăminţile primarului dar şi la situaţia grea a micuţilor din Şuşani, care sunt nevoiţi zilnic să parcurgă distanţe mari pentru a merge la şcoală. La această atitudine pasivă a contribuit probabil şi culoarea politică a primarului. Acesta este membru al Partidului Democrat iar Inspectoratul Şcolar este condus de un liberal. Tot un liberal vâlcean se află şi în fruntea departamentului pentru Învăţământul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei. Este vorba despre Svetlana Preoteasa, profesoara de provincie făcută mare de Norica Nicolai. Cam aşa funcţionează treburile în administraţia românească. Primarii care nu fac parte din forţele politice aflate la putere sunt raşi de pe toate listele, indiferent că este vorba de fonduri sau microbuze şcolare. De precizat este şi faptul că în judeţul Vâlcea există primării cărora li s-au repartizat chiar şi câte două microbuze, în condiţiile în care sunt comune în care copiii sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri.
Din cei 500 de copii din Şuşani, 17 dintre ei se află într-o situaţie extrem de grea. Aceştia locuiesc în satul Sârbi şi trebuie să parcurgă zilnic 6 kilometri pe picioare pentru a merge la şcoală. „La ultima adresă mi s-a răspuns că cererea este în aşteptare. De doi ani de zile mă rog de ei să mă ajute, şi nimic. E păcat de aceşti copii care se chinuie să vină la cursuri”, ne-a declarat primarul Gheorghe Staiu. 

Realizări

Aflată până acum trei ani în Evul Mediu, localitatea Şuşani a renăscut în mandatul lui Gheorghe Staiu. Au fost realizate lucruri importante şi au fost demarate proiecte îndrăzneţe. Astfel, deja a fost obţinută aprobarea pentru construirea a 6 poduri pe Ordonanţa de Guvern nr.7, în valoare de 1,3 milioane euro. „Sunt câteva zone care rămân izolate. Dacă plouă, cătunurile sunt practic rupte de lume. Deja am început lucrările la aceste poduri iar termenul de execuţie este octombrie 2008. Un alt proiect important pe care l-am demarat îl reprezintă asfaltarea DJ677 Mădulari – Şuşani, în lungime totală de 21 kilometri. Au fost asfaltaţi deja câţiva kilometri şi sperăm ca lucrările să se termine cât mai repede. De asemenea, se va turna asfalt la Râmeşti, la Adacale şi Uşurei – Sârbi. În Râmeşti doresc să inaugurez cât mai repede un dispensar şi o farmacie, care să deservească cetăţenii din zona de sud”, ne-a spus primarul Gheorghe Staiu. În acest moment, peste 50% din lucrările de modernizare a şcolilor din localitate sunt finalizate. Au fost reparate acoperişurile, au fost montate centrale termice, au fost schimbate grupurile sanitare şi au fost forate puţuri de mare adâncime. Comuna beneficiază în totalitate de iluminat stradal iar pe stâlpii din faţa primăriei au fost montate difuzoare, pentru ca cetăţenii să poată asculta ştirile locale.

Localnicii stau pe mess cu odraslele din străinătate

Unul dintre punctele tari este şi înfiinţarea a patru telecentre, dotate cu telefon, fax şi calculatoare conectate la internet. Aceste telecentre reprezintă o mare atracţie în localitate, mai ales datorită internetului. Aproape în fiecare zi, cetăţenii vin pentru a vorbi cu odraslele plecate la muncă în străinătate. Aşezaţi în faţa calculatoarelor, bătrânii află de la copiii lor ultimele noutăţi din Anglia, Spania şi Italia, mai ales că nu sunt nevoiţi să butoneze. Calculatoarele sunt dotate cu camere web şi cu microfoane, ceea ce uşurează foarte mult conversaţiile. Nici tarifele percepute la aceste telecentre nu sunt prea mari. O oră de „chat” costă doar 15 mii lei vechi. Primarul Gheorghe Staiu ne-a mai informat că deja în comună funcţionează un releu de Cosmote.
Octavian HERŢA
Romulus DUMITRU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button