Diverse

Oltchim Rm. Vâlcea, în elita handbalului european

După şapte ani, Oltchim Rm. Vâlcea şi-a recâştigat dreptul de a evolua din nou în grupele Ligii Campionilor. S-a întâmplat acest lucru după turneul de calificare găzduit în perioada 28-30 septembrie de Sala „Traian”, acolo unde cele mai importante adversare ale echipei pregătite de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au fost norvegiencele de la Byassen Trondheim. Aşa cum se cunoaşte, iniţial, conform tragerii la sorţi, acest turneu de calificare trebuia să fie organizat de gruparea portugheză Madeira Andebol, care din motive financiare a refuzat. Cum Oltchim-ul a avut a doua opţiune, era clar că nu se putea rata o asemenea şansă de a pătrunde iarăşi în elita Ligii Campionilor.

Tadici a dozat eforturile jucătoarelor

Oltchim a traversat o lună septembrie infernală, în care-a trebuit să facă faţă pe trei fronturi: campionatul intern, Supercupa Europei şi acum turneul de calificare în Liga Campionilor. Astfel, chiar înaintea acestui turneu de calificare, misiunea lui Gheorghe Tadici a fost extrem de dificilă, deoarece după Supercupa Europei mai multe jucătoare au resimţit o oarecare oboseală. Tehnicianul Oltchim-ul a ştiut însă să dozeze perfect eforturile elevelor sale, iar în primele două zile ale turneului de calificare, atunci când adversarii erau de mâna a doua (Madeira Andebol şi BNTU Belaz Minsk), le-a asigurat jucătoarelor pe care le pregăteşte liniştea necesară pentru a le avea în formă maximă în partida decisivă cu Byassen Trondheim. 

Succes concludent cu Byassen

În reeditarea finalei Cupei Cupelor din sezonul trecut, Oltchim-ul a dorit odată în plus să dovedească faptul că este totuşi mai valoroasă decât Byassen Trondheim şi că rezultatul de egalitate din manşa retur nu a fost decât un accident. În prima repriză, meciul a fost strâns până prin minutul 20, atunci când norvegiencele chiar au condus de câteva ori pe tabela de marcaj, însă numai la un gol diferenţă. Odată ce apărarea şi poarta au funcţionat din ce în ce mai bine, nimic nu le-a mai stat în cale vâlcencelor. Elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa s-au desprins la trei goluri la pauză, iar ulterior, în repriza secundă aveau să facă instrucţie cu o biată echipă norvegiană incapabilă să înscrise minute în şir. În aceste condiţii, handicapul s-a mărit considerabil, ajungând la un moment dat chiar la 10 goluri în favoarea echipei noastre. Finalul le-a găsit pe fetele de la Oltchim mai relaxate şi gata să sărbătorească un nou succes. Bucuria din final a handbalistelor este pe deplin justificată, acesta fiind cu adevărat momentul când Oltchim poate scrie iarăşi istoria. Nu s-a câştigat un trofeu, dar victoria cu Byassen este infinit mai importantă decât triumful în Supercupa Europei. Motivul? Permite accesul echipei vâlcene în cea mai puternică întrecere inter-cluburi de pe continent, acolo unde evoluează grupări cu jucătoare de primă clasă.

Sala „Traian”, iarăşi plină

Dacă în primele două zile ale turneului numărul spectatorilor a fost extrem de mic (poate şi din cauza faptului că adversarii erau de mâna a doua), meciul decisiv cu Byassen Trondheim a atras în tribunele Sălii „Traian” un număr mult mai mare de suporteri, care şi-au susţinut frenetic favoritele. Fără îndoială că acelaşi lucru se va întâmpla la fiecare meci pe care Oltchim-ul îl va juca pe teren propriu în grupele Ligii Campionilor.

Tadici a dus Oltchim-ul în Liga Campionilor

Antrenorul Oltchim-ului nu s-a temut nici o clipă că echipa pe care-o pregăteşte ar putea rata intrarea în grupele Ligii Campionilor: „Am prezis o victorie la 5-7 goluri cu Byassen Trondheim, dar până la urmă e bine că au fost mai multe şi că ne-am calificat în final fără emoţii. Sunt fericit pentru rezultat şi mă bucur că aşa cum ne-am propus am atins vârful de formă în acest turneu. Am avut o lună septembrie extraordinar de grea, cu 11 meciuri disputate. Au fost jocuri dificile, inclusiv în campionatul intern, în deplasare, apoi la Supercupa Europei, iar acum cu Byassen Trondheim, şi pe toate le-am câştigat”.
„Cu norvegiencele a fost mai greu decât ne aşteptam, ne-am desprins abia în repriza secundă, însă aveam încredere deplină că până la urmă vom câştiga, că adversarele trebuie să cedeze. În momentul în care apărarea şi poarta au început să funcţioneze jocul s-a simplificat. Nu poţi să ai portar fără apărare bună aşa cum nu poţi să ai apărare bună fără portar. Eu zic că şi miza jocului a creat o presiune foarte mare asupra jucătoarelor. Le felicit pe toate, au dovedit că au ambiţie, că au tenacitate, că au dăruire, dar şi profesionalism. Şi-au urmărit scopul obţinând rezultatul pe care-l aşteptam”, a adăugat apoi Tadici.

„Vrem să accedem în fazele superioare”

„Sper ca-n grupă să facem o figură la fel de frumoasă şi să mai oferim încă un rezultat de excepţie handbalului românesc, ieşirea din grupe şi accederea în fazele superioare. Ne va fi foarte greu să ieşim din acea grupă. Avem adversare trei echipe cu o mare experienţă de participare în Liga Campionilor, şi-n grupe mai ales, deci sigur că nu va fi deloc uşor. Vom vedea ce va fi, o să ne pregătim atent. Din păcate, cele 10-11 jucătoare de bază ale Oltchim-ului au un program infernal în continuare, atât la echipa naţională, cât şi la cea de club, unde trebuie să susţină şi patru meciuri de Liga Campionilor. O să vedem cum o să reuşim să le menţinem în aceeaşi formă, să le recuperăm şi mai ales să le păstrăm sănătoase”, a mai declarat Gheorghe Tadici, care-a ţinut să-i mulţumească şi finanţatorului Constantin Roibu, omul fără de care nu ar fi fost posibile toate aceste rezultate: „Îmi pare rău că nu a fost aici la acest turneu de calificare, dar trebuie să-i mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru România, pentru Vâlcea şi pentru această echipă. Sper că şi eu am răspuns încrederii care mi-a fost acordată”.

Turneu de calificare în Liga Campionilor
Rm. Vâlcea – 28-30 septembrie

* Vineri, 28 septembrie
Byassen Trondheim – BNTU Belaz Minsk 33-15
Oltchim Rm. Vâlcea – Madeira Andebol 35-20

* Sâmbătă, 29 septembrie
Byassen Trondheim – Madeira Andebol 37-24
Oltchim Rm. Vâlcea – BNTU Belaz Minsk 39-13

* Duminică, 30 septembrie
Madeira Andebol – BNTU Belaz Minsk 26-30
Oltchim Rm. Vâlcea – Byassen Trondheim 30-22

Clasament final
1. Oltchim Rm. Vâlcea – 6p.
2. Byassen Trondheim – 4p.
3. BNTU Belaz Minsk – 2p.
4. Madeira Andebol – 0p.

ETO Gyor, Lada Togljatti şi surpriza IK Savehof au acces în grupe

Din celelalte trei turnee preliminare au reuşit să acceadă în grupele Ligii Campionilor echipele ETO Gyor (acolo unde evoluează Aurelia Brădeanu), Lada Toljatti (prezentă recent la Suerpcupa Europei) şi IK Savehof (Suedia). Unguroaicele de la ETO Gyor au mers din victorie în victorie într-o grupă din care-au mai făcut parte Metz Lorraine (Franţa), Iuventa Michalovce (Slovacia) şi UMF Stjarnan (Islanda). O comportare asemănătoare a avut şi Lada Toljatti – nimeni alta decât finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor, care-a trecut fără probleme de Astroc Sagunto (Spania), SAFO Lublin (Polonia) şi Milly Piyango (Turcia). Marea surpriză a preliminariilor s-a consemnat în Grupa B, din care s-a calificat IK Savehof. Suedezele au luat faţa unor grupări mult mai titrate din handbalul mondial: Aalborg (Danemarca) şi Motor Zaporozhye (Ucraina). Cele trei echipe şi-au împărţit victoriile, dar Savehof a beneficiat de-un golaveraj superior, în special datorat succesului la 6 goluri diferenţă repurtat în faţa fostei echipe a Narcisei Lecuşanu (32-26). Turneul s-a desfăşurat pe terenul celei de-a patra participante, Ormi Patras (Grecia).

Primul meci în Ligă: cu Viborg, în Sala „Traian”

În Grupa C a Ligii Campionilor Oltchim Rm. Vâlcea va întâlni Viborg (Danemarca), Ferencvaros Budapesta (Ungaria) şi Buducnost Monet (Muntenegru). Este o grupă echilibrată, în care favorite sunt danezele de la Viborg. Pentru locul secund se vor bate cele trei grupări din estul Europei, iar aici câştig de cauză pare a avea desigur trupa lui Gheorghe Tadici. Pentru a obţine calificarea în a doua fază a grupelor, Oltchim-ul trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri. Totul va depinde însă de primul meci din grupă, cel cu Viborg, de pe teren propriu. „E foarte important dacă le învingem în primul meci pe danezele de la Viborg, pentru că atunci ele nu mai pot să-şi permită nici un pas greşit şi trebuie să le bată pe celelalte două echipe. Avem nevoie de minim patru victorii pentru a ieşi din grupă, altfel nu vom fi siguri sută la sută de calificare”, ne-a spus Gheorghe Tadici.

Liga Campionilor – Ediţia 2007-2008

Grupa A
Slagelse DT (Danemarca)
Union Ribarroja (Spania)
Podravka Koprivnica (Croaţia)
ETO Gyor (Ungaria)

Grupa B
Krim Ljubljana (Slovenia)
Zvezda Zvenigorod (Rusia)
FC Nurnberg (Germania)
IK Savehof (Suedia)

Grupa C
Hypo Viena (Austria)
Kometal Skopje (Macedonia)
Larvik HK (Norvegia)
Lada Toljatti (Rusia)

Grupa D
Viborg HK (Danemarca)
Ferencvaros Budapesta (Ungaria)
Buducnost Podgorica (Muntenegru)
Oltchim Rm. Vâlcea

Programul meciurilor din Grupa D:

Etapa 1
Oltchim – Viborg
Buducnost – Ferencvaros

Etapa 2
Ferencvaros – Oltchim
Viborg – Buducnost

Etapa 3
Ferencvaros – Viborg
Oltchim – Buducnost

Etapa 4
Oltchim – Ferencvaros
Buducnost – Viborg

Etapa 5
Viborg – Oltchim
Ferencvaros – Buducnost

Etapa 6
Viborg – Ferencvaros
Buducnost – Oltchim

Programul de desfăşurare al Ligii Campionilor:

– Prima fază a grupelor (4 grupe de 4 echipe): etapele se joacă pe 27-28 octombrie, 3-4 noiembrie, 10-11 noiembrie, 17-18 noiembrie, 5-6 ianuarie 2008 şi 12-13 ianuarie 2008.
– A doua fază a grupelor (2 grupe de 4 echipe): etapele se joacă pe 9-10 februarie, 16-17 februarie, 23-24 februarie, 1-2 martie, 8-9 martie şi 15-16 martie.
– Semifinale: 19-20 aprilie (turul) şi 26-27 aprilie (returul)
– Finala: 17-18 mai (turul) şi 24-25 mai (returul)
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button