Acasă Liga Nationala Unguroaice batute mar!

Unguroaice batute mar!

146
0

Oltchim Rm. Vâlcea – Ferencvaros Budapesta 39-26

 

Unguroaice bătute măr!

Cel mai tare meci amical pe care handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea l-au susţinut în această perioadă de pregătire a încheiat cum nu se putea mai bine cantonamentul montan de la Moeciu. Elevele lui Gheorghe Tadici şi Popa Seviştean au jucat vineri, 11 august, la Odorheiu-Secuiesc, în compania deţinătoarei Cupei EHF, Ferencvaros Budapesta, o grupare care terminase anterior la egalitate cu Rulmentul Braşov (26-26).

Aproape zece minute fără gol primit

 

O singură dată au condus unguroaicele pe tabela de marcaj: în minutul 1, cu 1-0. Moment din care, pe teren, nu a mai existat decât o singură echipă: cea vâlceană, care s-a desprins treptat (2-1, 4-2, 6-3). Iar pentru ca umilinţa să fie deplină, după 6-4 în minutul 9, Oltchim-ul a închis complet culoarele spre poarta Luminiţei Dinu. Preţ de aproape 10 minute de joc, oaspetele n-au mai înscris nici un gol, iar scorul a luat proporţii. Astfel s-a ajuns ca-n minutul 18 tabela de marcaj să indice un neverosimil 14-4 pentru formaţia pregătită de Gheorghe Tadici. A fost cea mai mare diferenţă de scor a reprizei, consemnată de altfel şi la finele primelor 30 de minute de joc. Au excelat, în special prin golurile înscrise, pivotul Ionela Gâlcă şi extrema Valentina Ardean, o evoluţie bună având de asemenea şi interul Mihaela Tivadar. Când cele două echipe au intrat la cabine, Oltchim-ul conducea cu 20-10.

 

Nu s-au oprit decât la final

 

Nici după pauză, vicecampioana Ungariei nu s-a dovedit capabilă să blocheze jocul ofensiv al Oltchim-ului şi să reducă din handicap. Vâlcencele au păstrat un ritm alert, cu multe faze de efect, chiar dacă pe teren şi-au făcut apariţia şi câteva dintre jucătoarele mai tinere, cum ar fi portarul Mihaela Smedescu, interul Clara Vădineanu sau extrema Iulia Puşcaşu. Tadici nu a ţinut cont de acest aspect şi le-a cerut tuturor concentrare maximă, iar handbalistele au răspuns cum au putut mai bine. Scorul a urcat până la 36-22, diferenţă maximă de goluri, consemnată de altfel până în ultimul minut de joc. Atunci, la 39-25 pentru noi, un atac ratat al echipei antrenate de Gheorghe Tadici le-a dat prilejul unguroaicelor să marcheze ultimul gol al partidei şi să stabilească rezultatul final (39-26).

Au marcat pentru Oltchim: Valentina Ardean (9 goluri), Mihaela Tivadar (8), Ionela Gâlcă (7), Oana Manea (4), Narcisa Lecuşanu (3), Adina Meiroşu (3), Ramona Maier (2), Clara Vădineanu (1), Adriana Nechita (1) şi Valeria Beşe (1).

 

Gheorghe Tadici: „Speram într-o victorie la 8-10 goluri diferenţă!”

 

Vizibil mulţumit de victoria categorică obţinută împotriva uneia dintre echipele de temut ale Europei, antrenorul Gheorghe Tadici a mărturisit la finalul meciului că îşi dorea un succes cât mai concludent: „Mă aşteptam la un scor atât de mare cu Ferencvaros, la o victorie la 8-10 goluri diferenţă. Le-am spus-o şi fetelor înainte de meci. Avem jucătoare care pot să facă diferenţa pe teren, dar numai dacă se concentrează suficient şi se dăruie exemplar de la un capăt la celălalt al partidei. Totuşi nu mă entuziasmează într-atât de mult aceste victorii în meciurile de pregătire, s-au mai văzut echipe care au fost campioane în amicale, iar apoi de nerecunoscut în campionat!”. „La meciul cu Ferencvaros se poate spune că a existat şi o oarecare sudură între jucătoarele de la lot, dar le-am cerut tuturor să joace handbal. Sigur că relaţiile de joc nu sunt încă prea bine puse la punct. În prima repriză, fetele au jucat foarte bine faza de apărare, au primit până în minutul 19 doar patru goluri. Apoi însă, în repriza secundă, a apărut şi acea relaxare tipică, de automulţumire, des întâlnită la echipele româneşti, aşa cum s-a întâmplat şi la meciul cu Serbia. Sper ca această relaxare să fie eliminată şi să existe o constanţă în joc pe toată durata celor 60 de minute! N-am început partida cu titulare şi rezerve. Pe banca de rezerve ar fi putut sta oricine, cum de asemenea ar fi putut intra oricare în teren în primele 7. A fost doar o formulă de început şi atât! Narcisa Lecuşanu, de exemplu, ar putea să facă şi faza de apărare nu doar cea de atac!”, a mai spus Tadici.

 

Luminiţa, ole!

 

Atâta timp cât a fost folosită pe durata primei reprize, Luminiţa Dinu a dovedit din nou de ce este considerată cel mai bun portar din lume. Intervenţiile sale miraculoase au ajutat Oltchim-ul să se desprindă net, astfel că titulatura de „înger păzitor al buturilor vâlcene” i se potriveşte perfect.

 

Patru absenţe cu Ferencvaros

 

La disputa amicală cu Ferencvaros, Gheorghe Tadici nu a putut conta pe serviciile interului Steluţa Luca şi ale pivotului Anişoara Marcu. De asemenea, nici portarul Ileana Bistriceanu nu a intrat în calculele tehnicianului de la Oltchim, în timp ce Roxana Gatzel, suspendată şase luni de zile de către EHF, a urmărit meciul din tribună. „Steluţa Luca a lipsit din cauza unei întinderi la piciorul drept şi a necesitat o refacere de patru zile, iar Anişoara Marcu a făcut entorsă la unul dintre antrenamente, aşa că a beneficiat şi ea de trei zile de repaus. Acum, ambele sunt apte de joc, au făcut iarăşi pregătire la parametrii normali. A mai fost şi cazul portarului Ileana Bistriceanu, care-a acuzat unele frisoane”, ne-a declarat Tadici.

 

Tăcerea mieilor

 

Avizaţi de ce i s-a întâmplat Rulmentului la Sf. Gheorghe, oficialii Oltchim-ului s-au temut de atitudinea spectatorilor din sala din Odorheiu-Secuiesc. Din fericire, la faţa locului, lucrurile au stat cu totul altfel. Vâlcenele, graţie unei evoluţii magistrale, au redus practic la tăcere puhoiul de oameni, în majoritate covârşitoare de etnie maghiară. „În momentul în care arăţi că ai valoare, capeţi şi respect!”, a apreciat Tadici la finalul confruntării, iar apoi a adăugat: „Ştiam că meciul cu Ferencvaros îl jucăm într-o localitate cu populaţie majoritară de etnie maghiară, aşa că mă aşteptam ca publicul să ne fie potrivnic. Dar, mă întreb, dacă am fi în Spania şi ar veni români la un meci al unei echipe din ţară cu una de acolo, oare s-ar întâmpla la fel, să-i înjure pe cei ai gazdelor?”.

 

Târcă şi Roşca, în tribună

 

Cei doi antrenori de la Rulmentul Braşov, Mariana Târcă şi Aurelian Roşca, au asistat la partida din Oltchim şi Ferencvaros şi n-au prea fost deloc încântaţi de jocul strălucitor al vâlcencelor. Ba chiar au cam rămas uluiţi de maniera categorică în care s-a impus trupa lui Tadici. Probabil că între timp au şi găsit soluţia pentru a putea ţine piept acestor „extraterestre” cravaşate cu mână forte de selecţionerul echipei naţionale: vor cere federaţiei să joace cu 11 jucătoare pe teren şi nu doar cu 7! Ori, vorba unui mucalit, există şi o variantă de rezervă: ca şi anul trecut, în returul Ligii Naţionale, pentru a limita catastrofa şi a nu se face de râs titularele, Rulmentul ar putea trimite la Vâlcea doar câteva jucătoare de rezervă şi pe Roşca antrenor. Ar exista şi-o explicaţie: cu restul ne pregătim de Liga Campionilor!