Administratie

Bărbăteştiul „stă” pe un zăcământ de marmură neagră

Constantin Banacu face parte dintre acei edili vâlceni care parcă au presimţit că vor veni zile grele pentru localităţile lor. Primarul comunei Bărbăteşti a avut grijă în anii trecuţi să demareze şi chiar să definitiveze investiţiile importante în localitate. Atunci când încă erau bani pentru proiecte, Banacu a reuşit să reabiliteze şcolile, să construiască un sediu nou de primărie, să facă alimentarea cu apă şi canalizarea. Acum, chiar dacă banii sunt puţini, edilul crede că va reuşi să se descurce fără prea mari dificultăţi. „Am cam făcut ce era important. Când alţii au stat degeaba, eu am alergat pe la Vâlcea, Craiova şi Bucureşti să fac rost de bani”, spune mândru Banacu.

Primarul crede că a venit timpul ca investitorii să-şi îndrepte atenţia către mediul rural. Iar Bărbăteştiul are ce oferi: turismul, procesarea fructelor de pădure şi o potenţială exploatare de marmură neagră sunt atuurile cu care localitatea condusă de Constantin Banacu poate ieşi în faţă.

Oportunităţi de afaceri

Criza pare să-şi arate colţii şi la ţară, cel mai vizibil efect regăsindu-se în sumele sensibil mai mici faţă de anii trecuţi alocate administraţiilor locale. Deşi a primit mai puţini bani, Constantin Banacu este optimist. Criza nu-l sperie, întrucât a avut timp în anii trecuţi să realizeze investiţii importante în comună. „Ne descurcăm cu ce ni s-a alocat. Eu am cam făcut ce mi-am propus, faţă de alţii care nu au făcut nimic. Sperăm doar să nu ni se ia din buget. Primăria modernă am, şcoli reabilitate am, centru de zi construim… Nu ştim ce am mai putea face”. Pe lângă investiţiile în infrastructură, primarul îşi pune mari speranţe în exploatarea potenţialului turistic al zonei. Dintre cele 11 locaşuri de cult din Bărbăteşti, 6 sunt monumente istorice. Există proiecte de reabilitare pentru două dintre acestea, pe care primarul a avut grijă să le depună încă de anul trecut. De departe, cea mai cunoscută mănăstire este cea de la Pătrunsa, vizitată anual de mii de turişti. Zona va deveni cu atât mai atractivă cu cât drumul către mănăstire, în lungime de patru kilometri, va fi reabilitat. Imediat ce PUZ-ul va fi gata, primarul va concesiona o suprafaţă de teren pe Valea Otăsăului, aproape de locaşul de cult, în vederea realizării unui sat de vacanţă compus din circa 25 de căbănuţe. Acesta se vor adăuga celor două pensiuni de la Bârzeşti şi Bărbăteşti. Potrivit edilului, pe viitor vor mai construite două astfel de spaţii de cazare.
Turismul nu este însă singura oportunitate de afaceri în Bărbăteşti. Puţină lume ştie că în munţii din zonă există un important zăcământ de marmură neagră. „Deocamdată nu s-a interesat nimeni. Probabil nu sunt bani, nu ştiu ce se întâmplă”, spune primarul.
De asemenea, spaniolii şi austriecii s-au arătat într-o vreme interesaţi să facă o fabrică de prelucrare a fructelor de pădure în comuna Bărbăteşti. Din păcate, nu au mai dat nici un semn, însă au promis că vor reveni după Paşti. „Dacă mă întrebaţi pe mine, eu în aşa ceva aş investi: într-o făbricuţă în care oamenii să-şi aducă zecile de tone de fructe. Sătenii nu mai pun căpşuni, de exemplu, pentru că trebuie să se ducă cu ele la piaţă, dar dacă s-ar face această fabrică, s-ar apuca din nou de cultivat. Oamenii aruncă acum fructele, le dau la vite. Dacă ar veni cineva de afară, ar fi alte preţuri”, declară edilul.
Unul dintre primii investitori în comuna Bărbăteşti este însă un vâlcean. Este vorba despre doctorul Victor Grigorie, care va da în folosinţă un spital de geriatrie cu 28 de paturi şi aparatură modernă. Acolo va funcţiona şi un centru de zi pentru persoanele vârstnice.

Investiţii

Până la venirea spaniolilor şi austriecilor, primarul Constantin Banacu se ocupă însă, în continuare, de investiţiile în infrastructură. Lucrările la canalizare sunt aproape finalizate iar în maxim două săptămâni, primarul speră să taie panglica la inaugurarea uneia dintre cele mai importante investiţii din localitate. Deja a fost montată şi staţia de epurare şi se lucrează la ultimele detalii tehnice. Banacu spune că în paralel cu definitivarea proiectului se va demara şi activitatea de racordare a gospodăriilor la noul sistem centralizat de canalizare. Întreaga investiţie s-a ridicat la 36 miliarde lei. Tot în această perioadă se lucrează, cu bani din bugetul local, la modernizarea căminului cultural din satul Bodeşti. Important este şi faptul că până în sărbătorile de Paşti, a fost refăcută platforma drumului judeţean care traversează localitatea, pe o lungime de 6 kilometri.
Cea mai mare dorinţă a primarului Banacu este concretizarea unui proiect integrat depus pe Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane euro, care cuprinde asfaltarea a 16,3 kilometri de drum, extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare cu 2,2 km şi construirea unui centru de zi pentru bătrâni în satul Bărbăteşti. De asemenea, se lucrează la un proiect comun cu localitatea Costeşti, tot pe Măsura 3.2.2, în valoare de 6 milioane euro, cuprinzând asfaltarea unui drum de 5,1 km între cele două localităţi, construirea unei grădiniţe cu program prelungit în satul Bodeşti şi reabilitarea căminului cultural din satul Bărbăteşti, cu extindere de apă şi canal pe o lungime de un kilometru. În plus, va fi realizat şi un teren de sport tip B, la care se adaugă reabilitarea drumului către Mănăstirea Pătrunsa, pe o lungime de patru kilometri. Proiectul este eligibil, întrunind 85 de puncte. Deja a avut loc vizita în teren a celor de la SAPARD şi urmează depunerea cererii de finanţare.
Investiţiile nu se opresc însă aici, comuna obţinând finanţare pentru două unităţi şcolare: un miliard de lei pentru şcoala de la Negruleşti (reabilitare imobil şi construirea grup sanitar) şi 2 miliarde pentru reabilitarea şcolii din satul Bărbăteşti-Zăvoaie. „Asta în condiţiile în care sunt bani. Dacă ni se ia şi din ce ni s-a dat, înseamnă că speranţele sunt mici”, spune edilul. Nu în ultimul rând, mai trebuie spus faptul că la la Bârzeşti şi Bărbăteşti-Zăvoaie se amenajează două locuri de joacă pentru copii iar lângă primărie se realizează un parc modern.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button