Alte sporturi

Sala „Capela” găzduieşte „Turneul Lupilor” la rugby-tag

Catalin Predescu si Bogdan MateiÎn zilele de 7 şi 8 decembrie, în Sala „Capela” de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, se va desfăşura faza pe şcoală a ONSŞ la rugby-tag. Numele competiţiei va fi „Turneul Lupilor”, în semn de recunoştinţă pentru Lykaios Young Leaders Group şi pentru „Lupii Negri”, echipa pilot a CNMB, care, în 2013, a participat la finala ONSŞ pe ţară. Potrivit afirmaţiilor profesorului Cătălin Predescu, antrenorul sportivilor de la „Mircea cel Bătrân”, startul concursului organizat alături de Catedra de Educaţie Fizică şi Sport se va da dimineaţa, la ora 9:00.
„Acest sport a fost la început o joacă, un exerciţiu de încălzire pentru rugbişti. Englezii l-au numit „rugby-tag”, într-o traducere aproximativă „rugbi-eşarfă”. L-au modelat, au stabilit câteva reguli, iar în anii ’80, l-au introdus ca sport de iniţiere în şcoli. S-a bucurat de un succes rapid, a traversat toată Europa de Est, făcând furori chiar şi în SUA, unde a devenit sport obligatoriu în şcoli. „Turneul Lupilor” este o competiţie bazată pe evitarea contactului direct dintre participanţi. Acest gen de joc a fost implementat pentru prima dată la Rm. Vâlcea în anul 2010. De menţionat este că turneul marchează un moment important pentru acest sport, respectiv cel al formării Lykaios Young Leaders Group. La nivel de liceu, rugby-tag-ul este practicat de 12 echipe aflate în competiţie. Aceste grupări sunt alcătuite din elevii de la CNMB”, a transmis Ivona Gîţă, coordonatoarea departamentului media al Lykaios Young Leaders Group.
Grupul recent format este alcătuit din elevi de liceu, care activează în cadrul CST Lykaios. Ei au vârste cuprinse între 15 şi 18 ani şi promovează conceptul de leadership, urmărind dezvoltarea personală şi acţiunile viitorilor lideri în cadrul societăţii, sub deviza „We rise leaders for a new world”.
„Nucleul grupului este reprezentat de elevii ai CNMB, care colaborarează cu Fundaţia Tag Rugby Trust din Marea Britanie în derularea unor proiecte internaţionale. Fundaţia a fost creată în 2002 pentru a ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de trai a copiilor din cele mai sărace zone din lume (Zambia, Uganda, Kenya şi India), prin intermediul jocului rugby-tag. Scopul trustului este crearea grupurilor de tineri lideri, care să înveţe că munca în echipă şi încrederea sunt mult mai eficiente decât stilul „command and control” şi care să formeze la rândul lor noi lideri. Această modalitate de abordare a leadership-ului se dezvoltă începând cu acest an şi în Rm. Vâlcea prin proiectele CST Lykaios, sub coordonarea profesorilor Cătălin Predescu şi Bogdan Matei, în stransă legatură cu Trevor Martingell, supervizorul de la Tag Rugby Trust. În acest sens, clubul vizează, pentru început, implementarea acestui sport în diferite zone ale judeţului, precum şi formarea unor grupuri rugby-tag ce vor concura pentru prima dată în cadrul „Turneului Lupilor”. Rolul fundaţiei este esenţial în ceea ce priveşte lucrul în echipă, comunicarea şi doborârea tuturor barierelor psihologice, caracteristici regăsite şi în setul de valori ale clubului Lykaios”, a adăugat Ivona Gîţă. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button