Acasă Volei Au deraiat Rapidul!

Au deraiat Rapidul!

61
0

BC Rm. Vâlcea – Rapid Bucureşti 99-82

Schimbările survenite la nivelul băncii tehnice după meciul cu Mobitelco Cluj-Napoca s-au dovedit a fi de bun augur pentru divizionara A de baschet masculin BC Rm. Vâlcea. Trupa pregătită acum de Cristi Achim, secundul bosniacului Ozren Seleskovic, a izbutit o victorie de răsunet în faţa Rapidului Bucureşti, iar la Vâlcea a reapărut iarăşi speranţa că play-off-ul nu este deloc o utopie.

Trupa lui Achim, la turaţie maximă

Încă din prima repriză, vâlcenii au dovedit că au un alt suflu şi că vor să producă surpriza împotriva unei grupări recunoscută drept revelaţia începutului de sezon. Elevii lui Achim, ca şi pe vremea lui Seleskovic, au evoluat bine în debutul partidei, aşa cum au făcut-o şi în alte meciuri de pe teren propriu (cu Dinamo sau Mobitelco, ba chiar şi cu Asesoft). Iar primul sfert s-a încheiat cu 22-19 pentru echipa noastră, care-a avut în Voljslav Ilic principalul marcator, cele patru coşuri ale sale de 3 puncte extaziind publicul vâlcean şi implicit pe oficialii clubului.
Schimbarea faţă de era bosniacului Seleskovic (prezent în tribună) a apărut tot mai evident din sfertul al doilea, atunci când BC Rm. Vâlcea a reuşit să se menţină la conducerea meciului, ba chiar să se distanţeze tot mai mult pe tabela de  marcaj. A existat însă şi-un moment de derută: după ce echipa lui Cristi Achim a condus cu 25-19, timp de două minute a urmat o perioadă de ineficacitate, iar Rapidul a întors rezultatul (25-28). N-a fost însă decât un foc de paie, BC Rm. Vâlcea a revenit, a întors rezultatul (34-28), iar apoi s-a detaşat chiar la 40-30. Şi-n acest sfert, vâlcenii au excelat la aruncările de 3 puncte, nu mai puţin de 6 dintre acestea fiind reuşite (trei de Lupusavei, două de Mladenovic şi încă una de Ilic), făcând ca scorul la pauză să fie net favorabil echipei noastre: 42-32.
Nici după revenirea de la vestiare, vâlcenii nu au slăbit ritmul, ci dimpotrivă, au fost capabili tot timpul să-i ţină pe giuleşteni sub o presiune continuă. 49-34, 57-42, 63-44, iată punctele de referinţă ale acestui sfert, care s-a încheiat cu un avantaj net de partea celor de la BC Rm. Vâlcea (70-54). La adăpostul punctelor agonisite în primele trei sferturi, vâlcenii au evoluat inteligent în ultimele zece minute de joc, nelăsând nici o speranţă oaspeţilor de a reveni în joc. O singură dată în acel final incandescent au apărut unele emoţii: era minutul 33, când Rapidul s-a „apropiat” la 70-60. După aceea, totul a revenit la normal, BC Rm. Vâlcea s-a desprins la 85-65, iar apoi la 94-72 (cea mai mare diferenţă de scor consemnată în acest meci), şi-a învins en-fanfare (cu scorul de 99-82) formaţia care acum o lună umilise Dinamo Bucureşti.
Au marcat pentru echipa noastră: Voljslav Ilic – 27 puncte  (6×6, 3/3), Daniel Lupusavei – 18 (6×3), Işleam Şenai – 17 (5/6), Dejan Mladenovic – 12 (2×3, 2/2), Eugeniu Melnic – 10 (1×3, 3/4), Marko Kijac – 9  (3/3), Rareş Paşca – 4 şi Zoran Cica – 2.

 Sârbii noştri au fost mai buni

Meciul BC Rm. Vâlcea – Rapid Bucureşti a fost înainte de toate şi duelul dintre două echipe formate din jucători de origine ex-iugoslavă (câte patru de fiecare parte, asta pentru că de la noi a lipsit Dejan Miskovic, accidentat). Rapidul, echipă antrenată în acest sezon de Mladen Ostojic, are în componenţă de asemenea baschetbalişti din fostul spaţiu ex-iugoslav (Ivan Krstic, Ivan Stefanovic, Zoran Milovic şi Nikola Joscik). Pentru că între timp Ozren Seleskovic a părăsit corabia vâlceană, nu mai punem la socoteală şi faptul că între grupările care s-au înfruntat miercurea trecută în Sala Traian putea exista şi un duel al antrenorilor de aceeaşi origine ex-iugoslavă.

Vâlcenii au câştigat toate sferturile

Cu Lupusavei, Ilic şi Mladenovic în zi de graţie, BC Rm. Vâlcea le-a predat giuleştenilor o adevărată lecţie de baschet. Este evident acest lucru şi prin jocul prestat de-a lungul celor 40 de minute cât a durat „recitalul”. Elevii lui Achim nu au depus armele în nici un moment, o dovadă în plus fiind şi aceea că s-au impus în fiecare dintre cele patru sferturi, un lucru mai rar întâlnit la echipa noastră. scorurile consemnate nu sunt mari, dar arată în mod clar superioritatea baschetbaliştilor vâlceni: 22-19, 20-13, 28-22, 29-25.

Tadici, în tribună

Printre cei care-au urmărit din tribună meciul BC Rm. Vâlcea – Rapid Bucureşti s-a numărat şi Gheorghe Tadici, suporter al trupei pregătite de Cristi Achim. Tehnicianul echipei de handbal feminin Oltchim a declarat că Achim i-a cerut părerea înainte de a accepta funcţia de antrenor principal la BC Rm. Vâlcea. „I-am spus că nu poate să refuze această oportunitate, altfel toată cariera lui de antrenor ar putea fi compromisă. E şansa lui să dovedească ce poate”, a mărturisit Tadici.

Achim a re-debutat cu dreptul

După un prim sezon în Divizia A în care mai mult şi-a atras furia oficialilor echipei, care i-au reproşat în continuu lipsa de rezultate, Cristi Achim a ales vara trecută să rămână la BC Rm. Vâlcea, însă doar ca secund. Recent însă, după ce conducerea l-a concediat pe bosniacul Seleskovic, tot lui Achim i s-a încredinţat soarta echipei. A doua şansă nu putea fi ratată, iar  Re-debutul ca principal a fost excelent: 99-82 cu Rapid, una dintre cele mai bune echipe din campionat, care nu demult a ţinut în şah până în sfertul al patrulea chiar şi super-campioana Asesoft Ploieşti.
Secretul succesului repurtat în faţa echipei giuleştene a fost dezvăluit la finele partidei de tânărul tehnician vâlcean. „Am pregătit meciul cu mare atenţie şi cred că adversarii noştri au fost surprinşi de replică. Tot ceea ce am realizat în acest joc, inclusiv acele aruncări de 3 puncte senzaţionale, au fost reuşite în primul rând datorită unei descătuşări psihice extraordinare. Oricum, aş dori să precizez că această victorie este şi a fostului antrenor, este absolut normal să fie aşa, pentru că până acum pregătirea a făcut-o Seleskovic. Ce puteam eu să fac în două zile, decât să pun puţin la punct tactica şi să lucrez la psihicul jucătorilor. Asta am încercat să fac, iar până la urmă am reuşit să izbândim. Trebuie să rămânem în continuare cu picioarele pe pământ, pentru că urmează alte meciuri foarte dificile. Se ştie, în Divizia A nu mai există echipă slabă. La banii care se bagă acum în baschetul masculin, toate grupările sunt foarte puternice. Sperăm să avem până la sfârşitul turului cât mai multe victorii, care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului”, a declarat Achim.
Altfel, antrenorul de la BC Rm. Vâlcea a mărturisit faptul că a avut nevoie de ceva timp de gândire până a se convinge pe sine că trebuie să accepte iarăşi o nouă provocare: „M-am gândit o noapte dacă este oportun să preiau conducerea tehnică a echipei, după experienţa de anul trecut. Dar am considerat că faţă de sezonul precedent e clar că am şi o altă echipă la dispoziţie”.

„Arşi” la salarii

Suita de rezultate negative înregistrate de BC Rm. Vâlcea a condus nu doar la demiterea lui Ozren Seleskovic. Astfel, oficialii clubului vâlcean au purces în acelaşi timp şi la sancţionarea pecuniară a jucătorilor, cărora li s-a reţinut 30 la sută din salariile pe luna octombrie. Motivul a fost explicat de Nicu Enache, managerul general al SC Protectchim SA, sponsorul principal al echipei de baschet masculin: „Reţinerea a 30 la sută din salariile jucătorilor rămâne valabilă, asta pentru că era legată de play-off. În momentul în care echipa va reveni pe unul dintre locurile care duc în play-off, vor reintra în posesia tuturor banilor pe care i-au pierdut. E ceva corect din punctul de vedere al conducerii clubului”.

„Seleskovic are meritele sale”

Faptul că despărţirea de bosniacul Ozren Seleskovic s-a făcut în condiţii amiabile nu este deloc o noutate. Important este însă un alt aspect şi anume că inclusiv după plecarea tehnicianului de origine ex-iugoslavă, oficialii clubului vâlcean au recunoscut meritele lui Seleskovic. „Are meritul că a ştiut să-i aleagă pe jucătorii sârbi, Seleskovic i-a triat atunci în vară, ne-am convins că sunt jucători de valoare, cu care se poate face performanţă. Apoi, toată pregătirea pe care-a făcut-o cu echipa începe încet-încet să-şi arate roadele”, a afirmat Doru Filip, oficial al BC Rm. Vâlcea.

Deplasare grea la Sibiu

În următoarea etapă a Diviziei A, BC Rm. Vâlcea va întâlni în deplasarea Atlassib Sibiu, meciul urmând a se disputa sâmbătă, 17 noiembrie. În ciuda faptului că în duelul cu ardelenii (care-au învins în runda precedentă la Piteşti), echipa pregătită de Cristian Achim porneşte cu şansa a doua, Ilic, Mladenovic şi compania îşi vor vinde scump pielea. „Atlassib Sibiu este o echipă foarte bună, care are în componenţă jucători de valoare deosebită, precum e americanul Clavon. Alături de acesta, mai sunt în lot alţi trei jucători de peste Ocean, plus Andrus, cel care-a evoluat la Braşov în sezonul trecut”, ne-a spus vicepreşedintele Mihai Ilie, încercând să evidenţieze forţa grupării ardelene.

Ozren Seleskovic, demis de la BC Rm. Vâlcea

Adus cu surle şi trâmbiţe la începutul sezonului, antrenorul bosniac Ozren Seleskovic şi-a încheiat conturile cu BC Rm. Vâlcea imediat după meciul cu Mobitelco Cluj-Napoca. Decizia a fost luată de Nicu Enache, managerul general al SC Protectchim SA, sponsorul principal al echipei, care-a fost dezamăgit profund de jocul echipei în care s-au investit bani grei în această vară. În aceste condiţii, miercuri, 7 noiembrie, atunci când baschetbaliştii vâlceni au întâlnit Rapid Bucureşti, pe banca tehnică a stat Cristian Achim, cel care va ocupa până la finele campionatului funcţia de antrenor principal. „Sunt supărat şi dezamăgit. Cred că nu era necesară demiterea mea, mai ales că pentru BC Rm. Vâlcea abia acum, odată cu meciul împotriva Rapidului, începea cu adevărat sezonul, abia acum ne puteam măsura forţele cu echipe de talia noastră. Rapidul e una dintre echipele care se bate cu Vâlcea pentru play-off. Celelalte adversare întâlnite până acum au fost  formaţii care intră sigur în play-off, nu am putut face faţă. Am avut parte de adversari tari şi nu ştiu ce am fi putut realiza în plus. Au existat şi ghinioanele acelea legate de accidentări, iar aici e suficient să amintim meciul de la Otopeni, acolo unde am pierdut la 8 puncte, dar nu i-am putut folosi pe Mladenovic şi Miskovic. Cu ei în teren am fi câştigat. Mai mult de a avea încă o victorie în plus în aceste etape nu se putea. Dinamo, Asesoft, Piteşti şi Cluj-Napoca, sunt echipe peste valoarea noastră. La Vâlcea au venit în această vară opt jucători, cinci străini şi trei români, era greu să se facă o coeziune într-un timp atât de scurt. De-acum însă, se puteau vedea rezultatele”, a spus Seleskovic după demitere.
Altfel, tehnicianul bosniac a declarat în final că este puţin probabil să mai încerce vreodată o experienţă în România. Deocamdată, agenţii săi l-au informat că are două oferte: una din Polonia, unde urmează să fie assistant-coach la o echipă care participă în acest sezon al ULEB Cup, dar şi o alta din Slovenia, de la o grupare de primă ligă, unde ar urma să fie head-coach. „Nu sunt încă hotărât unde o să merg, ce o să fac în continuare. Voi decide exact după ce voi analiza atent ambele oferte”, a încheiat Seleskovic.
Nicolae CIUCESCU