Acasă Volei Lideri în Divizia A

Lideri în Divizia A

69
0

BC Rm. Vâlcea – West Petrom Arad 90-49

Lideri în Divizia A

După câţiva ani în care la Rm. Vâlcea s-a construit cu multă migală o echipă de baschet masculin, iubitorii sportului cu mingea la coş din oraşul nostru nu au ratat săptămâna trecută debutul în Divizia A al acestei grupări. Ca şi-n Cupa României, în runda inaugurală a primei ligi, desfăşurată sâmbătă, 7 octombrie, jucătorii pregătiţi de Cristian Achim au primit replica formaţiei arădene West Petrom, altădată o forţă pe plan naţional, dar care a ajuns acum în coada clasamentului. Aşa cum era de aşteptat, diferenţa netă de valoare dintre BC Rm. Vâlcea şi West Petrom Arad, observată de toată lumea încă din „dubla” pe care cele două echipe au jucat-o în primul tur al Cupei României, a ieşit şi de data aceasta în evidenţă. Fără a produce vreo surpriză neplăcută suporterilor, vâlcenii s-au instalat la conducerea partidei încă din primele minute şi nu au mai cedat iniţiativa până la final. Ce-i drept, elevii lui Cristian Achim au intrat mai greu în ritmul jocului, dar şi-au regăsit apetitul ofensiv odată cu scurgerea timpului, iar diferenţa de scor de pe tabela de marcaj a crescut treptat numai în favoarea lor. Astfel, la sfârşitul primului sfert, BC Rm. Vâlcea conducea deja cu 21-7, pentru ca la pauza mare avantajul să crească până la 41-19, rezultat la care bineînţeles că nu se mai putea pune problema echipei învingătoare. Totuşi, vâlcenii au continuat să joace bine, să facă spectacol şi-n cel de-al treilea sfert, fără a neglija desigur scorul, care-a ajuns înaintea ultimelor zece minute de joc să fie de 64-32 pentru trupa noastră. În ciuda faptului că antrenorul Cristian Achim le-a oferit posibilitatea şi rezervelor să joace în sfertul final, vâlcenii au evoluat în aceeaşi notă ca şi-n precedentele trei mini-reprize. Au câştigat şi acest sfert, iar tabela de marcaj a „îngheţat” la 90-49 pentru BC Rm. Vâlcea, diferenţă cât se poate de evidentă prin prisma jocului prestat de cele două formaţii.
Succesul la 41 de puncte, un avantaj aşadar mai mare decât în partida din Cupa României, a adus echipei pregătite de Cristian Achim locul 1 în clasamentul Diviziei A după desfăşurarea meciurilor din runda inaugurală. Chiar dacă e vorba doar de-o situaţie efemeră, faptul că BC Rm. Vâlcea se află deasupra „granzilor” din baschetul masculin românesc, chiar şi pentru o etapă, este acum un vis împlinit. Şi, cum se spune, puneţi clasamentul în ramă, domnilor!

BC Rm. Vâlcea – West Petrom Arad    90-49 (21-7, 20-13, 23-13, 26-17)

Au punctat pentru echipa pregătită de Cristian Achim: Nikola Radmanovac (28 puncte), Vladimir Milosevic (12), Zoran Mladenovic (10), Mădălin Nicolae (10), Lucian Călin (8), Igor Ratkovic (8), Tiberiu Pogăceanu (4), Claudiu Alionescu (4), Gabriel Hallai (4) şi Vasile Ştefan (2). A mai jucat Rareş Paşca.

Tripleta sârbă a făcut diferenţa

Sârbii Nikola Radmanovac, Zoran Mladenovic şi Vladimir Milosevic, baschetbalişti veniţi parcă din altă „galaxie”, au purtat spre o victorie clară echipa vâlceană, au dat siguranţă coechipierilor, cei trei fiind de altfel şi cei mai eficienţi jucători de pe teren. Radmanovac şi Mladenovic şi-au arătat din plin clasa şi la aruncările de 3 puncte, ambii reuşind împreună să puncteze de şapte ori din această postură, primul a izbutit să transforme cinci aruncări de la distanţă, în timp ce al doilea a făcut-o doar de două ori. O evoluţie remarcabilă a avut şi pivotul Mădălin Nicolae, care-a dovedit astfel că rămâne o investiţie de viitor. Celălalt jucător venit din spaţiul ex-iugoslav, croatul Igor Ratkovic, a evoluat accidentat, însă chiar şi aşa, jucând aproape într-un picior, a făcut adesea legea sub cele două panouri, în puţinele minute cât s-a aflat pe teren.

Abundenţă de VIP-uri în tribună

Meciul de debut în Divizia A al echipei de baschet masculin BC Rm. Vâlcea a fost urmărit cu un deosebit interes de numeroase VIP-uri locale. Au fost astfel prezenţi în Sala „Traian” primarul Râmnicului, Constantin Monceanu, vice-primarul proaspăt ales, Mihai Botea, aceştia luând loc în tribună alături de directorul general al firmei Protectchim, Nicolae Enache, şi lângă patronul firmei Cafino, Doru Filip, unul dintre sponsorii echipei. Ca şi la precedentele partide jucate de elevii lui Cristian Achim acasă, nu a lipsit nici Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim. Abundenţa de VIP-uri din tribună a fost posibilă şi din cauza faptului că fotbaliştii de la CSM au evoluat sâmbăta trecută în deplasare. „Prezenţa acestor persoane aici nu a depins de faptul că jucat CSM-ul acasă, ci pentru că noi ne-am străduit să-i invităm şi să-i aducem în Sala Traian. S-ar putea să aveţi şi o surpriză, să joace CSM-ul în Zăvoi, iar noi să avem sala plină aici!”, a spus încrezător Nicolae Enache. Totuşi, oficialii clubului vâlcean nu au exclus posibilitatea ca în rundele următoare, ora de desfăşurare a meciurilor de acasă să nu mai fie atât de matinală.

Cristian Achim: „Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ”

Maniera categorică în care s-au impus de trei ori în faţa celor de la West Petrom Arad i-a făcut pe unii suporteri vâlceni să înceapă să viseze frumos la play-off. Antrenorul Cristian Achim ştie însă mai bine cum stau lucrurile la echipa pe care-o pregăteşte şi ne îndeamnă să rămânem cu picioarele pe pământ: „Nu e bine că toată lumea se grăbeşte şi spune că avem şanse să ajungem în play-off. Nu suntem nici pe departe în play-off. Suntem conştienţi de asta, ştim perfect cum stau lucrurile. În afara celor doi jucători sârbi cu experienţă, restul lotului este foarte tânăr, chiar şi ceilalţi doi baschetbalişti veniţi de afară. Cu acest lot nu se poate face o performanţă grozavă din primul an. Nici o echipă cu o asemenea medie de vârstă nu a ajuns vreodată foarte sus în Divizia A. Obiectivul nostru a rămas evitarea retrogradării, atât ne dorim. Dar sigur e că o să ne batem în fiecare meci la maxim şi poate că se va putea întâmpla să fim mai sus în clasament. În afara grupării din Arad, nu mai există adversari accesibili în prima ligă. S-a văzut asta şi din rezultatele consemnate în Cupa României. Aradul pare a fi o echipă sortită retrogradării, aşa că nu ar fi o minune dacă până la urmă se va retrage din campionat”.

Nicolae Enache: „Sperăm să facem o figură frumoasă în Divizia A”

Mulţumit de victoria obţinută de jucătorii de la BC Rm. Vâlcea, directorul general al SC Protectchim SA, Nicolae Enache, firmă aflată printre principalii sponsori ai echipei, a spus la final: „Sperăm să dovedim în continuare că suntem într-un progres evident şi să facem o figură frumoasă în Divizia A. Moralul echipei este excelent după această victorie, jucătorii continuă să crească în valoare. Ne pare rău că avem doi băieţi accidentaţi, Igor Ratkovic nu este la potenţialul lui normal, iar Viorel Nănescu va fi indisponibil o durată mai lungă de timp. Totuşi, sperăm să pornim cu dreptul şi-n deplasare, în meciul cu Elba Timişoara. Se poate spune că abia acum încep meciurile grele”.

Nicolae CIUCESCU