Liga III

Mihai Diculoiu: „Înţelegerea cu ruşii ar trebui parafată până la 1 decembrie”

mihai diculoiu prima pag• Altfel, a avertizat liderul SL Oltchim, combinatul riscă să intre în colaps, la fel şi echipa de fotbal din Liga a III-a, care s-ar putea retrage din campionat în această iarnă

La finele partidei pe care fotbaliştii pregătiţi de Costel Gaiţă au susţinut-o săptămâna trecută, pe teren propriu, cu Jiul Rovinari, preşedintele Sindicatul Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a admis pentru prima oară, că din cauza problemelor financiare cu care combinatul se confruntă, ar putea renunţa la susţinerea activitatea fotbalistice în Liga a III-a.

Aşa cum se cunoaşte, de trei ani, SC Oltchim SA întâmpină mari probleme în procurarea materiilor prime necesare în procesul de producţie a policlorurii de vinil, care, de altfel, asigură cea mai mare parte din cifra de afaceri a companiei. În această lună, s-au petrecut însă câteva evenimente care ar putea duce la redresarea situaţiei de pe platforma chimică. Cel puţin asta speră Mihai Diculoiu. Acesta spune că, pe 8 noiembrie, a avut loc o întâlnire între ministrul Ion Ariton, conducerea SC Oltchim şi reprezentanţii Sindicatului Liber Oltchim. Concluzia discuţiilor de la Ministerul Economiei a fost aceea că societatea ar trebui să beneficieze urgent de un ajutor financiar consistent pentru procurarea propilenei şi a clorurii de vinil. „Dacă nu vom reuşi să primim această finanţare, societatea nu va mai putea supravieţui până în momentul în care va fi privatizată. De asemenea, am susţinut că demararea procesului de privatizare, fără a lua în calcul şi preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti, ar fi un eşec total, deoarece ar genera pierderea locurilor de muncă şi ar duce, ulterior, la închiderea activităţii SC Oltchim SA”, a explicat preşedintele SL Oltchim, Mihai Diculoiu.

Acordul cu investitorii ruşi ar trebui parafat până la 1 decembrie

De asemenea, tot la Bucureşti, a avut loc o întâlnire cu investitorii din Rusia, dispuşi să preia Oltchim-ul. La negocieri, au participat ministrul Ion Ariton, directorul general Constantin Roibu, dar şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Constantin Dascălu. Mihai Diculoiu se aşteaptă ca oferta ruşilor să fie luată în seamă de Guvern, deoarece „este benefică pentru SC Oltchim SA şi ar menţine societatea în funcţiune”. Liderul de sindicat a mai afirmat că, din punct de vedere social, pe platforma chimică, situaţia este critică, angajaţii Oltchim neluându-şi salariile pe ultimele două luni. În acelaşi timp, 1.000 de oameni sunt trimişi în şomaj tehnic, cu o indemnizaţie de 80 la sută, impozabilă, din venitul de bază.

Policlorura de vinil asigură 70 la sută din cifra de afaceri a societăţii

„În acest moment, funcţionăm la doar 20 la sută din capacitate, din cauză că nu mai dispunem de fonduri pentru a ne aproviziona cu materii prime din import. Practic, în maxim două săptămâni, dacă nu vom reuşim să primim un ajutor financiar, vom intra în colaps. De aceea, înţelegerea cu investitorii ruşi ar trebui parafată cel mai târziu până la 1 decembrie. Aceştia cunosc exact cum se prezintă situaţia la Oltchim şi sunt de acord să preia cheltuielile aferente societăţii, adică să finanţeze achiziţionarea materiilor prime din import până la pornirea Rafinăriei Arpechim. Partea rusă este dispusă să preia Oltchim-ul, dar condiţionează ca procesul de privatizare să fie legat şi de preluarea instalaţiilor de la Piteşti. Se înţelege astfel foarte clar că ruşii îşi doresc ca Oltchim-ul să rămână şi un mare producător de policlorură de vinil. Ceea ce nu se poate spune despre acţionarul minoritar PCC SE, care s-a împotrivit permanent preluării Arpechim-ului, deci implicit s-a opus şi producţiei de policlorură de vinil, ce asigură 70 la sută din cifra de afaceri a societăţii. Practic, pentru a putea funcţiona la capacitate, SC Oltchim ar avea nevoie de un capital de lucru de 70 de milioane de euro, bani pe care investitorii ruşi sunt dispuşi să-i aloce imediat”, a subliniat Diculoiu.

Sindicaliştii de la Oltchim, dezamăgiţi de politicienii vâlceni

Mihai Diculoiu s-a arătat dezamăgit de faptul că oamenii care conduc în acest moment judeţul şi Râmnicul nu se mai interesează deloc de soarta combinatului, deşi au promis că se vor implica. „În momentul de faţă, autorităţile locale, în speţă prefectul judeţului, preşedintele CJ, primarul Râmnicului – care a fost sprijinit de noi în campania electorală – nu au nicio reacţie în acest sens. Probabil că nu înţeleg ce înseamnă ca Oltchim-ul să nu mai funcţioneze şi ce s-ar întâmpla dacă vor dispărea câteva mii de locuri de muncă. În opinia mea, toţi factorii politici ar trebui ca, împreună cu conducerea SC Oltchim şi cu Sindicatul Liber, să facă tot ceea ce este posibil pentru ca societatea să nu moară”, a concluzionat liderul de sindicat.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button