Editorial

Lunga vară fierbinte

Deşi începută cu ploi torenţiale, grindină şi inundaţii, vara lui 2011 se anunţă foarte fierbinte în fotbalul romanesc. Este vorba în primul rând de echipa naţională care după victoria reconfortantă cu Bosnia îşi caută antrenor întrucât Răzvan Lucescu, la fel ca şi tatăl său în septembrie 1986 (România – Austria 4-0), pleacă de la echipa naţională în urma unui rezultat pozitiv în campania de calificare pentru turneul final al Campionatului European, ediţia 2012 (România – Bosnia 3-0). Săturându-se să fie criticat de toată lumea, foarte supărat de ieşirea la adresa sa a „naşului” Mircea Sandu la Comitetul Executiv de acum o lună, a hotărât să demisioneze deşi România a reintrat în cărţile calificării, condiţionând rămânerea sa la naţională doar în postura de antrenor al acesteia şi al Rapidului, cu care se înţelesese de vreo două săptămâni.
Naţionala a plecat în turneul din America de Sud pentru meciurile cu Brazilia şi Paraguay doar cu secunzii Iovan, Apolzan şi antrenorul de la tineret Săndoi, într-un interimat care se doreşte cât mai scurt. Mircea Sandu a hotărât să nu-l mai lase pe Lupescu să se ocupe de negocierile cu posibilii succesori ai lui Răzvan şi se ocupă personal de această problemă. În acest moment (luni la prânz) se vorbeşte insistent de cuplul Iordănescu (director tehnic peste toate echipele naţionale) – Hagi (antrenor principal al selecţionatei de seniori), dar generalul pune condiţii de continuare a muncii sale de parlamentar în paralel cu cea de la FRF. În cei 10 ani de antrenorat (începuţi în 2001 la echipa naţională), Gică Hagi nu a reuşit nicio performanţă notabilă la echipele pe care le-a antrenat: ca selecţioner a ratat barajul cu Slovenia în toamna lui 2001, la echipe de club – a stat foarte puţin pe banca lui Poli Timişoara, Steaua, Bursaspor, Galatasaray (de două ori) plecând de fiecare dată prin demisie sau demitere, în principal din cauza rezultatelor, dar şi neînţelegerilor cu patronii echipelor antrenate (Marian Iancu, Gigi Becali, başcanii turci de la Bursaspor şi Galatasaray). De data aceasta Mircea Sandu parcă l-ar mai încerca o dată, dar sub directă supraveghere (Anghel Iordănescu), sperând în refacerea cuplului de aur care ne-a adus atâtea satisfacţii în perioada 1993-1998. Există şi alte variante pentru banca tehnică a echipei naţionale, fiecare cu avantaje şi dezavantaje: Boloni, Olăroiu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu. Primul este un antrenor foarte scump (cere acum 1 milion de euro pe an, fără obiective pentru a putea face reconstrucţie), Olăroiu este sub contract cu arabii de la Al Ain, dar a lăsat să se înţeleagă că ar avea o clauză ce i-ar permite să plece în eventualitatea unei oferte de la echipa naţională.
În privinţa celorlalţi doi antrenori nimeni nu le-a făcut o ofertă concretă şi, deşi sunt sub contract, unul în Rusia, cu Kuban Krasnodar, celalalt în România, cu campioana Oţelul, probabil că nu ar spune „nu” unei eventuale solicitări, pentru că echipa naţională nu se refuză la nici o vârstă. La nivelul echipelor de club, Rapidul se întăreşte puternic (Răzvan Lucescu, Alexa, Oros, Surdu, eventual Zicu şi alţii au semnat sau urmează să o facă), Steaua caută asiduu antrenor, Timişoara a fost retrogradată pentru neprimirea licenţei, dar speră în modificarea regulamentului de obţinere a acesteia şi implicit de rămânerea în Liga I, iar Dinamo, ca de obicei în ultimii ani, „chiţăie” după bani şi îşi scoate la mezat cele mai bune „produse”: Torje şi Alexe. Preliminariile pentru ediţia 2011-2012 a cupelor europene vor debuta foarte repede (începutul lui iulie) şi „prima strigare” pentru cele şase echipe româneşti participante la competiţiile continentale este extrem de aproape.

Prof. Dan Cătălin SĂRARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button