LA ALŢII SE POATE
OPINIA SPECTATORULUI
Pe tărâm sportiv s-au desfăşurat, de curând, mai multe competiţii de anvergură mondială. La întrecerile atletice, Universiada şi Campionatele Mondiale, am constatat cu surprindere că au fost obţinute rezultate de excepţie de către sportivii din Turcia. Am căutat în arhive şi am aflat ce ştiam de fapt, că vecinii de peste Marea Neagră nu au tradiţie în întrecerile de pe pistă. Iată că atletismul a devenit o prioritate pentru cei puşi să se ocupe de asta şi dorinţele au devenit realitate. Bravo lor!
Luna trecută s-au desfăşurat Campionatele Mondiale de caiac-canoe la Szeged, oraş aflat la câţiva kilometri de graniţa Ungariei cu România. S-a amenajat acolo un lac despre care nu ştiam. O realizare care a facilitat reconfirmarea menţinerii tării vecine în topul mondial al sportului cu pagaea şi padela. E lesne de înţeles că nici rezultatele nu s-au lăsat aşteptate şi sportivii unguri au certificat investiţia făcută, obţinând rezultate meritorii. Asta în timp ce pe lacul Snagov, tradiţionalul loc de punere în valoare a marilor talente din ţara noastră, şalupele particulare ale potenţaţilor zilei dereglează aproape total ciclul de antrenamente! De ce oare nu se iau în calcul lacurile de care beneficiem, precum Vidra şi Vidraru, ce par a fi ideale, cu amenajări minime, pentru ceea ce ne dorim?! Ei bine, la alţii se poate!
În acelaşi context, nu pot să nu remarc faptul că Slovenia, vestită în lume prin excelentele condiţii oferite pentru desfăşurarea competiţiilor din sporturile de iarnă, deţine şi o bijuterie de lac, Bled, situat într-un decor feeric şi unde se desfăşoară de ani buni campionate mondiale şi europene de canotaj. Şi la ei se poate!
Nu în ultimul rând, să luăm în seamă o realizare uriaşă a unei ţări cu posibilităţi apropiate cu ale tării noastre, Ungaria, care de mai mulţi ani a pus la punct un circuit de Formula 1 la automobilism.
Inevitabil, ajungem şi la surpriza „neplăcută” pe care ne-au oferit-o oficialităţile române la primul meci de fotbal pe noul stadion naţional, pardon, pe câmpul de cartofi! La noi nu se poate…
• Iulian VERNESCU