Acasă Editorial Incertitudine în fotbalul românesc

Incertitudine în fotbalul românesc

135
0

Anul 2009 s-a încheiat trist pentru întreaga suflare fotbalistică din România. Patronii, afectaţi de criza economico-financiară au uitat să-şi mai plătească jucătorii, au diminuat drastic salariile acestora (chiar cu 25%-50%!), au demis antrenori, au făcut „liste negre” cu jucătorii cu care nu mai vor să continue şi pe care i-au pus să-şi caute echipe sau au anunţat deja preţurile pentru care sunt dispuşi să se despartă de aceştia.
Revelionul 2010 a fost unul despre care foarte mulţi nu-şi vor aminti cu plăcere: buzunare (aproape) goale, „găuri financiare” neastupate, nesiguranţă la toate nivelele, ploaie, masă festivă nu la fel de bogată ca în alţi ani …
Liga I din România, măcinată de scandaluri interminabile, a mai lansat o ştire-bombă în primele zile ale lui 2010 prin gura „păcătosului” Dumitru Dragomir: este posibil ca numărul echipelor din prima liga să se reducă la 16 chiar din această vară! Dacă lucrul acesta se va întâmpla, probabil că trierea va fi făcută la acordarea licenţei pentru Liga I, acolo unde a fost destul de multă largheţe din partea comisiilor de licenţiere în ultimii ani în favoarea unora şi multă stricteţe în privinţa altora (vezi cazul Sportul Studenţesc de acum 4 ani).
Sarabanda schimbării antrenorilor continuă, nimeni nu mai este sigur de postul său, sunt anunţaţi antrenori străini la anumite echipe: israelianul Ronny Levy la Urziceni în locul demisionarului Dan Petrescu plecat la (Ku)ban în Rusia, olandezul  Mark Wotte la Craiova, dar şi românul Ionuţ Badea la Internaţional Curtea de Argeş. În acest moment în Liga I sunt echipe care au schimbat în ultimul an sau doar în turul actualului campionat doi, trei sau patru antrenori, existând (nota bene!) doar o singură echipă care a reuşit performanţa de a păstra mai mult de doi ani un antrenor pe banca tehnică: Gaz Metan Mediaş cu Cristian Pustai antrenor din 2006.
Şi pentru că fotbalul este imprevizibil nu numai la noi, începutul de an 2010 a aruncat bomba în Anglia: Manchester United a fost eliminată din Cupa Angliei de către o veche rivală aflată acum în Liga a 3-a, Leeds United (legendară pentru „U” Craiova): 0-1 pe Old Trafford, dar scaunul lui Sir Alex Ferguson nu se clatină (este stabil de vreo 23 de ani) aşa cum probabil s-ar fi întâmplat la noi în cazul vreuneia dintre echipele „mari” ale României.

Dan Săraru