Politica

Deputatul Eugen Neaţă promovează evenimentele majore din judeţ şi zonele turistice vâlcene

Reuşitele legislative din ultimii ani i-au creat deputatului PSD Eugen Neaţă o imagine bună în judeţ. A câştigat inclusiv încrederea primarilor, care apelează la acesta convinşi fiind că problemele lor de natură administrativă au şanse de a fi rezolvate. În urmă cu câteva zile, la biroul său din Râmnic, Eugen Neaţă a fost vizitat de primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă. Parlamentarul vâlcean a prezentat concluziile după această întâlnire:
”M-am bucurat de vizita primarului comunei Vaideeni, Achim Daniel Băluţă. Am scris de mai multe ori despre comuna Vaideeni şi despre administraţia inspirată şi plină de acţiune pe care o oferă acestei comunităţi primarul Achim Daniel Băluţă. Istoria bogată a localităţii şi specificul ocupaţional şi cultural al comunităţii au fost dintotdeauna elemente de mare atracţie pentru cei aflaţi în căutare de locuri pitoreşti şi de gazde primitoare. Anii din urmă au adus din ce în ce ma mulţi turişti pe cele zece trasee montane care pornesc din comuna Vaideeni şi au ţinut ocupate în permanenţă gospodăriile care satisfac baremul de dotare şi de confort pentru turiştii interesaţi de acest tip de găzduire. Agroturismul montan îşi găseşte aici cea mai potrivită întruchipare. În puţine locuri din România mai pot fi întâlnite la un loc atracţii etnografice şi obiceiuri pastorale, producţie locală de obiecte, de la vestimentaţie la instrumente muzicale, legate de oierit. Costumul popular din Vaideeni, purtat cu mândrie la marile sărbători, dar şi în viaţa de zi cu zi de cei mai vârstnici dintre oieri, este unic în felul său, rezultat din combinaţia elementelor ardeleneşti şi a celor olteneşti, de sub munte. O discuţie cu primarul Achim Daniel Băluţă, despre Vaideeni, are o mare încărcătură sentimentală. Mă invită să revin la Vaideeni şi să promovez în continuare, prin toate mijloacele mele, turismul şi produsele locale pe care le oferă locuitorii comunei pe care o conduce. Am discutat şi despre sprijinul pe care l-am acordat obştii din zonă pentru a modifica regulamentul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru acceptarea obştilor şi composesoratelor pe lista organizaţiilor care pot desfăşura activităţi în domeniul creşterii animalelor. Puterea economică a Vaideenilor s-a construit întotdeauna în jurul oieritului, localitatea fiind în centru acestui interes legat de modificarea regulilor cu pricina. Am avut o lungă discuţie cu primarul Achim Daniel Băluţă despre toate acestea şi o mare bucurie în a-l revedea la fel de harnic şi de interesat de bunul mers al comunei sale, Vaideeni”.
Eugen Neaţă nu a vorbit doar despre Vaideeni şi ceea ce are de oferit această frumoasă localitate vâlceană, ci şi despre alte evenimente din judeţ, care atrag tot mai mulţi turişti pe plaiuri vâlcene.
”Este celebru deja Festivalul bluesului de la Brezoi. Lansat relativ recent, el s-a fixat în calendarul iubitorilor de muzică de foarte bună calitate din România. Pe scena lui evoluează în fiecare vară artişti români şi străini intraţi de multă vreme pe lista preferinţelor muzicale ale melomanilor de pretutindeni. Există o modă a festivalurilor muzicale în România care a produs şi multe evenimente de serie. Festivalul de la Brezoi nu se numără printre ele. Are personalitate prin genurile muzicale abordate şi prin publicul pe care îl atrage în fiecare an.
La fel sunt şi tradiţionalele festivaluri de muzică populară de pe teritoriul vâlcean. Cel mai cunoscut este Cântecele Oltului, derulat la finalul lunii august pe scena Teatrului de vară din staţiunea Călimăneşti. Este, probabil, unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică din România. A început în anii şaizeci ai secolului trecut şi îşi va deschide în curând ediţia cu numărul 55. Este o sărbătoare a folclorului românesc de pe malurile râului Olt, de la izvoare şi până la vărsarea râului în Dunărea cea mare. Mai vechi sau mai recente sunt şi alte sărbători ale muzicii la Govora Băi şi la Râmnicu Vâlcea.
În urmă cu câteva zile s-a încheiat Festivalul Buridava la Ocnele Mari. Nu este un festival vechi şi nu este un festival muzical. Localnicii l-au numit aşa, cu numele dat de istorici aşezării de peste două mii de ani de pe dealul din apropiere. Buridava, cetatea burilor, a adăpostit începând cu secolul III î.Hr pe cei care exploatau sarea din zăcământul din apropiere, probabil. Festivalul Buridava are şi o dimensiune istorică. Unul dintre momentele de atracţie al acestei sărbători este spectacolul oferit de actorii care poartă veşminte dacice şi romane şi care oferă scene de luptă şi parade impresionante spectatorilor. Acest festival s-a încheiat zilele trecute şi a avut un foarte mare succes de public. Ca mai toate evenimentele locale şi acesta s-a bucurat în fiecare seară de concerte de muzică populară şi de o atmosferă de sărbătoare câmpenească, cum se întâmplă la români. Nu a fost să fiu de faţă, dar recunosc spiritul organizatoric şi bunul-gust al primarului Remus Sasu în toate imaginile pe care le-am primit în cele trei zile de sărbătoare de la Ocnele Mari”, a spus parlamentarul vâlcean, mândrindu-se cu judeţul nostru.
”Vâlcenii propun în fiecare an multe clipe de sărbătoare şi de divertisment celor care le vizitează oraşele şi comunele în care trăiesc. Este unul dintre gesturile de ospitalitate caracteristice acestor comunităţi cărora le place să petreacă clipele de bucurie şi de desfătare artistică propuse de artişti”, a concluzionat Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button