Social

Concedieri la Teatrul Anton Pann, Biblioteca Judeţeană, Protecţia Copilului şi CJ

Salarii de subzistenţă la Consiliul Judeţean Vâlcea după ce Guvernul Boc a decis tăierea tuturor sporurilor, primelor, salariilor de merit şi chiar a tichetelor cadou. În luna ianuarie a acestui an, majoritatea bugetarilor din CJ au primit 600 de lei salariu.

Angajatii CJ Vâlcea au început anul cu stângul şi cu salarii de câteva sute de lei. Simplii angajaţi dar şi funcţionarii publici din CJ au ajuns să piardă până la 1.400 de lei din venituri după ce actualul Guvern a hotărât că se impun economii drastice. Aceştia au spus adio în 2010 salariilor de merit, sporurilor şi tichetelor cadou. „Salariile au scăzut foarte mult. La directorii din cadrul CJ, salariile au scăzut cu sume cuprinse între 14 şi 16 milioane de lei. La ceilalţi angajaţi, salariul scade, în medie, cu aproape 5-6 milioane de lei vechi, iar la personalul contractual cu 8 până la 14 milioane de lei. Legea salarizării unitare nu mai permite acordarea unor sporuri sau tichete cadou”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.
Un director din instituţie va primi acum în jur de 2.000 de lei, iar un funcţionar debutant doar 600 de lei. Preşedintele CJ Vâlcea a rămas şi el, la sfârşitul lui 2009, fără 1.000 de lei din salariu. Acesta nu beneficiază însă de sporurile şi primele acordate până acum simplilor angajaţi.

Guvernul Boc nu oferă nicio alternativă

Nemultumiţi de banii primiţi în ianuarie, mulţi angajaţi din CJ se gândesc deja să părăsească instituţia. CJ Vâlcea stă acum pe un butoi de pulbere, gata să explodeze oricând. „E o tensiune extraordinar de mare în rândul oamenilor şi mulţi îşi exprimă dorinţa de a părăsi CJ. Aici sunt specialişti cu foarte mare experienţă, pe care nu ne permitem să-i pierdem. Dacă pleacă cei de la Direcţia de Programe Externe, care se ocupă de elaborarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene, această activitate se reduce substanţial şi nu ne facem decât rău. Oamenii sunt nemulţumiţi şi în mod sigur îşi vor căuta dreptatea în justiţie şi probabil că urmează chiar şi mişcările sindicale”, a adăugat social-democratul. După ce s-au ales cu salarii mai mici, angajaţii s-ar putea trezi şi şomeri. Bugetele de austeritate din 2010 i-ar putea determina pe directorii unor instituţii subordonate CJ, precum Teatrul Anton Pann, Biblioteca Judeţeană sau Direcţia pentru Protecţia Copilului să facă concedieri din proprie iniţiativă. „Dacă se aplică normele de personal, e posibil ca şi celelalte unităţi să recurgă la reducerea personalului. Ca urmare a faptului că bugetul este foarte redus în 2010, e posibil ca fiecare conducător din unităţile subordonate CJ să fie obligat să reducă, din proprie iniţiativă din personal, pentru că nu ajung banii”, s-a arătat îngrijorat Ion Cîlea. Alţi 30 de angajaţi din CJ, din cei 137 existenţi în prezent, şi-ar putea pierde şi ei locul de muncă, dacă instituţia va fi obligată de Guvern să facă disponibilizări.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

În timp ce Guvernul se bucură la economii de câteva miliarde de lei vechi pe seama unor oameni cu salarii şi aşa foarte mici, statul continuă să consume sume exorbitante pentru salariile miniştrilor, şefilor de agenţii şi directorilor de instituţii publice de la Bucureşti. În plus, chiar şi în judeţe, după schimbările politice din ultima vreme şi o decizie a Curţii Constituţionale, multe instituţii deconcentrate au ajuns să fie conduse de patru sau chiar cinci directori, cum s-a întâmplat de altfel la Casa de Sănătate Vâlcea. Pe de altă parte, în timp ce angajaţii CJ au rămas fără toate sporurile, bugetarii din Prefectură o duc cât se poate de bine. Aici nimeni nu face economie, nici măcar la curentul electric sau hârtie.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button