Social

Conacul de la Băbeni poate fi salvat, numai că traficul greu şi mizeria de pe acea stradă trebuie să dispară

Conacul de la Băbeni încă mai poartă parfumul începutului de secol 19, când nici calea ferată nu exista. Imobilul a fost construit de un aristocrat al vremii, Ion Băbeanu, rudă cu familia Lahovary. În ultimele decenii, conacul a fost de izbelişte, iar la un moment dat ajunsese chiar în pericolul de a fi demolat. Deşi este un simbol şi un păstrător al unei istorii vechi de aproape două secole, nimeni a găsit o soluţie să îl salveze.

Asta până când Daniel Munteanu, proprietarul lanţului de magazine EuroMarket, un om extrem de ataşat de Băbeni, a aflat că poate să cumpere şi să recondiţioneze acest conac, simbol al oraşului. Planul iniţial a fost să-i redea strălucirea de altădată acestei bijuterii arhitecturale şi să o introducă în circuitul turistic, printr-o investiţie proprie de câteva milioane de euro.

Un astfel de obiectiv ar fi primul pas important pentru turismul de la Băbeni, care – la ora actuală – este doar un vis frumos. Ambiţios, vizionar şi foarte calculat, Daniel Munteanu începuse recent refacerea conacului, numai că zona în care se află acesta a devenit rută predilectă a camioanelor de mare tonaj de la fabrica „LaProvincia”. Cum, pe de altă parte, Primăria Băbeni nu s-a îngrijit de acest drum, neasflatat şi plin de gunoi, întreaga zonă a fost compromisă şi la fel şi proiectul lui Daniel Munteanu. Soluţiile ar fi simple. Cei de la fabrica „LaPrivincia” să revină la traseul pe care îl foloseau şi înainte, care este şi mai scurt, de la fabrică direct în DN 64. Sigur, asta ar înseamna ca TIR-urile să treacă prin faţa biroului directorului fabricii, dar interesul comunităţii este mai important. Cât priveşte drumul, misiunea Primăriei ar fi la fel de simplă: să asflateze strada, să o modernizeze şi să facă curăţenie „bec” în zona respectivă. Odată reabilitat şi introdus în circuitul turistic, conacul poate fi transformat într-un muzeu – restaurant sau în orice alt obiectiv, care, fără îndoială, va da o valoare colosală locului respectiv şi oraşului. Dând viaţă, din nou, unei case – monument veche de aproape două secole, investitorul şi comunitatea locală nu au decât de câştigat. Totul depinde însă de cât de dispuse sunt autorităţile locale să-şi dedice eforturile şi energia pentru lucruri menite să dăuinuie şi să dea plus valoare oraşului Băbeni. (va urma)

Articole Similare

Back to top button