Diverse

Ce suplimente sunt bune pentru tine?

Suplimentele alimentare includ vitamine, ulei de pește, ierburi, minerale precum calciu și multe altele. Și dacă iei unul, nu ești singur. Aproximativ jumătate din adulții o fac. Dar ar trebui?

Mâncarea este cel mai bun mod de a-ți obține vitaminele și mineralele. Dar uneori poate fi greu să mănânci suficiente legume proaspete, fructe, cereale integrale și alte opțiuni sănătoase. O multivitamină poate fi o modalitate sigură de a vă stimula nutrienții.

Ai nevoie de un supliment?

Majoritatea oamenilor sănătoși nu au nevoie de unul. Dar este posibil ca unii oameni să aibă nevoie de ajutor suplimentar, spune Jerlyn Jones, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Motivele includ dacă sunteți vârstnic, luați anumite medicamente sau nu aveți acces ușor la alimente sănătoase din cauza veniturilor sau a locului în care locuiți.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă:

Sunteți sau puteți rămâne gravidă. Este posibil să nu obțineți suficient fier din alimente, mai ales dacă vă îmbolnăviți dimineața. Și toate femeile însărcinate sau care încearcă să fie, ar trebui să ia acid folic. Vitaminele prenatale vă oferă „o pernă suplimentară de siguranță”, spune Van Horn.

Îngrijirea unui copil mic. Sugarii și copiii ar putea avea nevoie de ajutor pentru a obține vitamina D și fier.

Consumați o dietă restricționată sau limitată. Este mai greu să obțineți niște substanțe nutritive, cum ar fi vitamina B12 sau calciu, dacă nu lăsați anumite grupuri de alimente. Acest lucru se poate întâmpla dacă sunteți vegan sau aveți alergie la lactate.

Corpul dumneavoastră începe să absoarbă mai puține vitamine D și B12 pe măsură ce îmbătrâniți. După ce atingeți vârsta mijlocie, poate fi necesar să faceți pași suplimentari pentru a obține suficient.

Este posibil să aveți probleme cu absorbția nutrienților dacă aveți:

-Boală inflamatorie intestinală (cum ar fi colita ulcerativă sau Crohn)
-Boala celiaca
-Fibroză chistică
-Boală de ficat
-Cancer
-O tulburare autoimună (cum ar fi anemia pernicioasă)
-Dependența de alcool
-O mutație în anumite gene
-Piele mai închisă la culoare (puteți absorbi mai puțină vitamină D)
-Posibile deficiențe

Dacă credeți că dieta dvs. nu are anumite vitamine sau minerale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge pentru a confirma. De exemplu, dacă sunteți vegan de câțiva ani, vă recomandăm să vă verificați nivelurile de vitamina B12, calciu și vitamina D.

Indiferent de ce fel de dietă urmați, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți aceste simptome:

-Căderea extremă a părului
-Dureri osoase sau articulare
-Oboseală gravă
-Bătăi neregulate ale inimii
-Schimbarea vederii
-Rani care se vindecă încet

Deficiențele nutriționale exista la fel cum si obezitatea este o problemă. Dar există o îngrijorare din ce în ce mai mare că unii oameni nu reușesc să atingă niște substanțe nutritive cheie.

Printre liste se numără:

Vitamina D
-Calciu
-Potasiu
-Magneziu
-Fier

Suplimente și siguranță:

Experții sunt de acord că nu este rău să luați o multivitamină în fiecare zi. Dar dacă mâncați și alimente și băuturi fortificate, s-ar putea să depășiți nivelul superior tolerabil (DZR) pentru unele substanțe nutritive. Acest lucru vă poate crește șansele de efecte secundare. Unele pot fi ușoare, cum ar fi greața. Dar altele, cum ar fi sângerarea, pot fi grave.

„La doze mari, (suplimentele) sunt medicamente”, spune Donald Boyd, dietetician înregistrat și profesor asistent de medicină la Școala de Medicină din Yale.

Suplimentele alimentare nu sunt reglementate ca medicamentul. Asta înseamnă că nu există nicio modalitate de a ști exact ce este în ele.

Spuneți-i întotdeauna medicului dumneavoastră orice medicament pe care îl luați. Unele suplimente, cum ar fi sunătoarea și vitamina K, pot interfera cu modul în care funcționează medicamentul dumneavoastră. Puteți sângera mai mult în timpul intervenției chirurgicale. Este posibil ca anestezia să nu funcționeze corect.

Anumite suplimente necesită precauție suplimentară. Donald Boyd spune că includ:

Antioxidanți:
Utilizarea excesivă a vitaminelor precum C și E poate declanșa creșterea tumorii. De asemenea, acestea pot interfera cu tratamentele dumneavoastră împotriva cancerului.

Vitamina B12:
Suplimentele mai noi au doze foarte mari. Este posibil să aveți reacții adverse, cum ar fi anxietate, amețeli sau dureri de cap, dacă luați prea mult.

Vitamina D:
Prea mult din aceasta poate duce la acumularea de calciu (hipercalcemie). Acest lucru vă poate da pietre la rinichi.

Cercetări privind suplimentele:

Anumite suplimente alimentare s-au dovedit a fi de ajutor. De exemplu, calciul și vitamina D pot reduce pierderile osoase și fracturile. Dar multe produse, inclusiv ierburi precum ginkgo biloba, nu au dovezi solide pentru afirmațiile lor de sănătate.

Și dacă vreun supliment spune că poate vindeca demența sau boala Alzheimer, nu-l credeți.

Iată ce spune cercetarea despre câteva opțiuni populare:

Acizi grasi omega-3. Cercetările efectuate pe animale arată că uleiul de pește poate favoriza sănătatea inimii, poate ajuta fluxul de sânge și reduce inflamația. Cercetările asupra oamenilor sunt mai puțin clare. Dar unele studii sugerează că poate:

-Simplificați simptomele artritei reumatoide, atunci când sunt luate împreună cu alte medicamente pentru AR
-Reduceți trigliceridele,

Cercetările pentru a dovedi beneficiile suplimentelor cu omega-3 continuă.

Vitamine:
Acestea sunt o modalitate bună de a remedia deficiența de nutrienți. Dar multivitaminele nu vă vor ajuta să trăiți mai mult sau să vă reduceți șansele de probleme de sănătate pe termen lung daca nu aveti si o dieta echilibrata. Aceasta include boli de inimă, cancer sau diabet.

Suplimentele pentru bolile oculare legate de vârstă:
Un anumit amestec de antioxidanți, zinc și acizi grași omega-3 poate încetini bolile oculare.

Sfaturi despre utilizare și depozitare:

Întotdeauna vorbiti cu medicul dumneavoastră, mai ales despre cât trebuie să luați.
Regulile bune de urmat includ:

-Nu treceți peste valoarea zilnică recomandată (DZR) pentru vitamine și minerale, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră spune că este în regulă.
-Multivitaminele nu au 100% din DZR pentru calciu sau magneziu. Este posibil să aveți nevoie de un supliment separat.

Poate fi mai ușor să vă amintiți să vă luați vitaminele dacă le păstrați în baie. Dar lumina, umezeala și medicamentele pot face o combinație slabă.
Păstrați suplimentele undeva la rece și uscate, cum ar fi pe sifonier.

 

Articole Similare

Back to top button