Editorial

Cazuri celebre de meciuri trucate în Europa

În 2004, UEFA a deschis o anchetă asupra meciului Panionios – Dinamo Tbilisi 5-2, din Cupa UEFA, după ce la pauză, la scorul de 1-0 pentru oaspeţi, s-au pariat sume foarte mari pe scorul care s-a înregistrat la final. La începutul lui 2005, un scandal uriaş a zguduit Germania. Arbitrul Robert Hoyzer a fost arestat după ce s-a dovedit că a pariat pe mai multe meciuri pe care le-a condus la centru. În 2008 au existat voci care au acuzat de blat la pariuri partida Zenit – Bayern 4-0, din semifinalele UEFA, dar, din lipsă de probe, nu s-a pornit nicio anchetă. La pauza meciului din 2008, câştigat de Derby County în faţa lui Norwich, s-au pariat sume uriaşe la pauză la multe case de pariuri din Asia. Poliţia germană a arestat în 2009 mai mulţi suspecţi care ar fi participat la trucarea a peste 200 de meciuri în nouă ţări (Austria, Bosnia, Croaţia, Ungaria, Germania, Elveţia, Slovenia, Turcia şi Belgia). Acum aproximativ o lună, a izbucnit în Italia un scandal al meciurilor trucate, care l-a avut printre protagonişti pe fostul golgheter al lui Lazio, Giuseppe Signori. Meciul Nigeria-Argentina scor 4-1 a generat o anchetă a FIFA după ce golul din penaltiul inexistent acordat Argentinei a adus câştiguri de peste un milion de euro.
În România, cel mai vehement atac l-a adus Adrian Porumboiu după un meci al Vasluiului pierdut suspect la Buzău: 4-1.Porumboiu a început prin a ataca impresarii fotbaliştilor, pe care îi consideră vinovaţi de tot ce există rău în fotbal. „Există o mafie a agenţilor, jucătorii îi ascultă orbeşte, ar fi în stare să se arunce în cap de pe cea mai înaltă clădire, dacă li se cere acest lucru. Cred că au existat şi influenţe în ceea ce priveşte evoluţiile mai slabe ale unora dintre fotbalişti”, a spus în primă instanţă finanţatorul moldovenilor. După care s-a dezlănţuit: „De fapt, chiar sunt ferm convins de acest lucru, pentru că după meciul nostru de la Buzău s-au câştigat mulţi bani prin Singapore pe înfrângerea noastră cu 4-1. Jucătorii sunt teleghidaţi de ei, majoritatea agenţi sârbi. Sunt împânziţi bine prin Europa, se zice că ei câştigă toate procesele de la instanţele sportive”, a spus Porumboiu, la Sport.ro.
Ulterior, însuşi Porumboiu a fost acuzat de jocuri necurate. O partidă care a ridicat mari semne de întrebare privind corectitudinea evoluţiei din teren a jucătorilor, este meciul dintre SC Vaslui şi Universitatea Craiova, din 2010. Aflata într-un vârf de formă, echipa vasluiană a cedat surprinzător în faţa unei echipe craiovene, cu probleme la retrogradare. Pe lângă „ajutorul” acordat oltenilor, se pare că ar fi fost vorba şi de unele sume importante aruncate în joc de către patronii celor două echipe, care ar fi mizat la pariuri pe o victorie surpriză a Universităţii. De altfel, potrivit mai multor surse, Adrian Mititelu obişnuieşte să parieze sume de ordinul sutelor de mii de euro pe meciurile propriei echipe. Un astfel de caz s-ar fi întâmplat la un meci din trecut al oltenilor, când Mititelu ar fi pariat împreuna cu mai mulţi apropriaţi în jur de 2,3 milioane de dolari pe un meci pierdut de craioveni. La vremea respectivă, înfrângerea suferită de propria echipa i-ar fi adus o sumă considerabilă de bani olteanului, care s-a împărţit însă între mai multe persoane. De asemenea, tot la un meci al Ligii 1, Dinamo Bucureşti a fost acuzată de propriii suporteri de non-combat în fata Gloriei Bistriţa. Măcinaţi de scandaluri, dinamoviştii au avut o evoluţie apreciabilă în prima repriză a meciului, înregistrând scorul de 2-2 la pauză. La reluare, echipa nu a mai arătat la fel ca în prima parte, fiind învinsă pe final.  Meciuri de acest gen au loc însă aproape în fiecare etapă.  Memorabil rămâne un meci din 2007, când CFR Cluj, angrenată în lupta pentru titlu, a pierdut surprinzător la Bistriţa, cu 3-2, după ce, la pauză, scorul era 2-0 în favoarea clujenilor. Din Liga a II a cea mai blamată echipă a fost Dunărea Giurgiu, actuala Astra II. Anul trecut, echipa giurgiuveană a cedat surprinzător în faţa echipei a doua a dinamoviştilor. Dinamo II, aflată la retrogradare, a învins în deplasare cu scorul de 4-2, în ciuda evoluţiilor modeste de până atunci. Fotbaliştii Dunării au fost acuzaţi de propriii suporteri şi chiar de către conducători că ar fi pariat sume importante de bani pe victoria adversarilor. Preşedintele Dunării a promis o anchetă în acest caz. Nici o autoritate a statului nu s-a sesizat însa, în ciuda scandalului iscat. Iar echipa giurgiuveană nu se afla la prima abatere. Un alt meci al Dunării, cu Petrolul Ploieşti, din 2006, a avut o evoluţie cel puţin interesantă. Petrolul a pierdut promovarea în urma respectivului meci, în dauna Unirii Urziceni. Ulterior, echipa ialomiţeană a împrumutat la malul Dunării o serie de jucători, cotizând, potrivit mai multor surse şi cu ceva sume de bani. Au urmat apoi, în 2008, alte patru meciuri ale Dunării cu înfrângeri la scor pentru giurgiuveni, extreme de curioase. Aşa cum spuneam şi săptămâna trecuta, trucarea meciurilor sub influenta mafiei pariurilor a ajuns un flagel la nivel mondial şi e greu de crezut ca va putea fi stopat curând.

• Ec Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button