Fără categorie

Anul acesta, începe investiţia de peste 40 mil. euro în depozitul de deşeuri de la Roeşti

Draghici GheorgheGheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti, consideră că anul 2014 este cel mai important din actualul său mandat, întrucât ar urma să marcheze demararea lucrărilor la depozitul ecologic judeţean pentru deşeuri menajere.

Iniţial, social-democratul era sceptic în privinţa acestei investiţii, în valoare de peste 40 mil. euro, despre care s-a discutat multă vreme, fără însă ca ceva concret să se întâmple. “7 ani am discutat despre această investiţie şi nu s-a întâmplat nimic. Până la finele anului 2013, când s-a semnat contractul de finanţare… Eu aveam emoţii pentru că lucrările trebuiau încheiate în doi ani. Apoi, la Bruxelles, s-a decis că proiectele pentru care contractele se semnează până la sfârşitul lui decembrie 2013 pot fi implementate până la finele anului 2015. În momentul de faţă, din câte ştiu, s-a intrat în linie dreaptă cu licitaţia electronică, ceea ce înseamnă că execuţia poate fi câştigată de orice firmă, din orice ţară. CJV se ocupă de licitaţie. Sper să nu existe contestaţii şi să înceapă lucrările cât mai rapid”, a explicat, pe marginea acestui subiect, primarul localităţii Roeşti.

100 de noi locuri de muncă

Gheorghe Drăghici a mai spus că această investiţie va oferi multe avantaje comunităţii sale. “Înseamnă o sută de noi locuri de muncă la Roeşti, dar localitatea va câştiga şi din impozite. Eu am cerut ca societatea în cadrul căreia va funcţiona viitoarea fabrică să aibă sediul social la Roeşti. Eu am înfiinţată deja o astfel de societate pe lângă primărie. Se numeşte Roeşti Prest şi poate că CJV şi ADI Salubrizare vor fi de acord să o folosim pe aceasta”, a menţionat alesul PSD. “Depozitul, care va cuprinde staţii de sortare şi de compost, are prevăzut un termen de utilizare de 28 de ani. După cum v-am mai spus, eu am fost în Germania cu un grup de consilieri, unde am văzut o fabrică de tipul celei pe care vrem să o facem la Roeşti. După câţiva ani, în care se vor colecta deşeuri, în funcţie de cantităţi etc., se va face o analiză şi se va stabili ce fel de instalaţii trebuie realizate pentru ca depozitul, transformat în fabrică, să înceapă să producă energie electrică. Producând energie, judeţul va fi scutit de o mare cheltuială cu spitalele, şcolile şi nu numai”, a adăugat Gheorghe Drăghici.

Fabrică de gunoi după model german

El a mai spus că depozitul de la Roeşti nu va afecta populaţia, pentru că sunt impuse foarte multe condiţii de mediu. “Suprafaţa este de 22 de hectare. În plus, depozitul va fi în mijlocul unei păduri, într-o vale, la distanţă de case. E bine amplasat şi nu va afecta pe nimeni. Există nişte norme de mediu, care vor fi respectate. În Germania, fabrica pe care am văzut-o era într-o zonă locuită şi nimeni nu se plângea, pentru că nu afecta şi nu era niciun miros”, a mai declarat primarul din Roeşti.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button