Liga Nationala

Relaxare în aşteptarea derbiului

Oltchim Rm. Vâlcea – HC Zalău 35-20

Altădată derbi, acum doar o partidă de palmares, meciul Oltchim – HC Zalău s-a disputat miercuri, 7 mai, în Sala Traian, şi-a consfinţit o victorie categorică a jucătoarelor pregătite de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa: 35-20 (15-9). Aşa cum era de aşteptat, handbalistele de la Oltchim nu au avut nici o problemă în a se impune, într-un joc în care de la echipa oaspete au absentat mai multe titulare, probabil menajate pentru finalul încins de campionat, atunci când ardelencele îşi joacă şansele de a rămâne în Liga Naţională.

Fosta echipă a lui Tadici, care ocupă în acest moment locul 10 în clasament (poziţie de pe care nu se retrogradează), întâlneşte în ultimele trei etape Hidroconcas Buzău (acasă), Dunărea Brăila (în deplasare) şi CSM Cetate Deva (acasă) şi este obligată să câştige cel puţin cele două confruntări de pe teren propriu pentru a se salva de retrogradare.

 Oltchim, superioară din toate punctele de vedere

La Rm. Vâlcea, zălăuancele au dat piept cu o echipă în rândul căreia şi-au făcut loc mai multe rezerve. În aceste condiţii, nici jocul nu a fost unul prea strălucit, jucătoarele celor două echipe întrecându-se adesea în erori. Mai experimentate, dar şi mai valoroase, vâlcencele au făcut legea pe teren şi aveau încă de la pauză un avantaj de şase goluri (15-9). În repriza secundă, spectacolul handbalistic a crescut în calitate, poate şi pentru că pe teren au început să-şi facă apariţia, treptat, şi unele dintre titulare (Steluţa Luca, Narcisa Lecuşanu, Ionela Stanca şi altele), iar în aceste condiţii diferenţa de scor a devenit şi mai mare. Fluierul final al arbitrilor Lascu (Arad) şi Sas (Bihor) a găsit Oltchim-ul cu un avantaj concludent pe tabela de marcaj: 35-20.
Cele 35 de goluri ale echipei vâlcene au fost marcate de Adriana Nechita (5), Roxana Gatzel (5), Narcisa Lecuşanu (4), Adina Meiroşu (4), Iulia Puşcaşu (3), Raluca Ivan (3), Adriana Ţăcălie (3), Ionela Stanca (2) şi Ramona Maier (1).

Etapă de pauză pentru vâlcence

La finele acestei săptămâni, mai precis duminică, 11 mai, se va desfăşoară o nouă etapă în cadrul Ligii Naţionale de handbal feminin. Pentru Oltchim va fi însă de zi de pauză, deoarece echipa vâlceană nu va evolua în această rundă. Conform programării iniţiale, vâlcencele ar fi trebuit să joace cu HC Sibiu, echipă care s-a retras din campionat, din motive financiare, chiar înainte de startul actualului sezon.

Să vină Rulmentul!

Aşa cum era de aşteptat, rivalitatea pe plan intern dintre Oltchim şi Rulmentul a mai născut o controversă. Astfel, cele două grupări nu au ajuns încă la un acord în ceea ce priveşte data exactă de desfăşurare a derbiului direct, programat în penultima etapă a sezonului. Calificată în finala Cupei Cupelor, ale cărei manşe se vor disputa pe 18 mai (la Larvik) şi respectiv 24 mai (la Braşov), gruparea de la poalele Tâmpei vrea să joace la Rm. Vâlcea abia după ce va cunoaşte exact deznodământul acelor meciuri, adică pe 26 mai. Poziţie cu care oficialii clubului Oltchim nu sunt deloc de acord, mai ales că pe 26 mai are loc reunirea lotului naţional în vederea „dublei” cu Islanda, de calificare la Campionatul European, pentru care Tadici va selecţiona mai mult ca sigur 10-12 dintre jucătoarele pe care le pregăteşte la Vâlcea. „Derbiul se poate juca ori înainte de prima manşă a Cupei Cupelor, adică pe 14-15 mai, ori între cele două partide ale finalei Cupei Cupelor, pe 21-22 mai”, a susţinut Tadici.
Motivul invocat de gruparea braşoveană pentru amânarea derbiului de la Rm. Vâlcea ţine în principal de „programul infernal din luna mai, cu 7 meciuri în patru săptămâni”. Este suficient însă să ne aducem aminte că-n ianuarie, atunci când s-a disputat partida tur de la Braşov, fetele de la Oltchim au avut de asemenea de jucat 8 meciuri într-un lună (6 în Liga Naţională şi 2 în Liga Campionilor), aşadar tot cam atâtea câte trebuie să dispute acum handbalistele de la Rulmentul.

Ardean şi Beşe se tratează la Kiel

Antrenorii Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa nu le-au putut avea la dispoziţie pentru meciul cu HC Zalău pe Valentina Ardean şi Valeria Beşe. Cele două handbaliste de la Oltchim au plecat la începutul săptămânii în Germania, la clinica specializată de la Kiel, acolo unde fiecare va efectua câte un control medical amănunţit. Aşa cum se cunoaşte, Ardean se află acum la a doua vizită pe care-o face la celebra clinică, aproape toată luna martie a acestui an fiind petrecută de extrema vâlceană în Germania, la recuperare. De la revenire, Valentina Ardean nu a jucat decât trei meciuri pentru Oltchim, din totalul de cinci disputate de echipa vâlceană în această perioadă: în deplasare la CSM Cetate Deva (unde-a transformat ), acasă cu HCM Roman (când a marcat 9 goluri) şi la Cluj-Napoca (unde-a punctat o dată).

Fanii cred că Oltchim va fi iarăşi campioană

Potrivit opţiunilor exprimate de fani în sondajul de opinie găzduit de site-ul oficial al clubului Oltchim, echipa vâlceană este creditată cu 88 la sută şanse de a câştiga şi-n acest sezon titlul naţional în România. Rulmentul Braşov nu întruneşte decât 12 la sută dintre sufragii. În meciul tur, desfăşurat în ianuarie la poalele Tâmpei, gruparea antrenată de Gheorghe Tadici a pierdut la limită (26-27), aşa că pentru a-şi adjudeca trofeul de campioană, fetele de la Oltchim au nevoie de o victorie la cel puţin două goluri diferenţă sau chiar la unul singur, însă în acest caz există condiţia ca Rulmentul să nu înscrie mai mult de 26 de goluri în deplasarea de la Rm. Vâlcea.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button