Diverse

Prezenţa la Olimpiadă, un vis aproape de a fi îndeplinit

• handbalistele României nu concep ratarea calificării la Beijing

Performanţele handbalului feminin românesc din ultimii ani, cel puţin la nivel de naţională, au readus ţara noastră în atenţia întregii lumi. Vicecampioane în 2005, la turneul final din Rusia, iar ulterior clasate pe locul 4 la ediţia din Franţa a Campionatului Mondial, desfăşurat în decembrie 2005, tricolorele se află acum în faţa unei noi provocări. Reprezentativa României este la doar un pas (mai precis la doar trei meciuri) de calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing. Jucătoarele pregătite de Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au şansa de a intra definitiv în istorie. Asta pentru că în cazul în care vor obţine biletele pentru China, naţionala de handbal feminin va fi singura care va reprezenta ţara noastră în sporturile de echipă la Olimpiada din această vară.

 Prin prisma performanţelor de pe plan european din ultima perioadă, atunci când Oltchim-ul a triumfat în Cupa Cupelor, iar în acest an a fost la doar un punct de semifinalele Ligii Campionilor, o asemenea calificare nu ar mira pe nimeni. Ci dimpotrivă, ar fi confirmarea valorii unei generaţii de jucătoare şi-a unui tehnician, Gheorghe Tadici, contestat de aproape toată lumea, dar care-şi vede liniştit de treabă, pentru a le mai da încă o palmă celor care nu-l înghit.
Campania de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing a început săptămâna trecută la Rm. Vâlcea şi Băile Olăneşti, acolo unde tricolorele au efectuat un stagiu de pregătire centralizată. Marţi, 25 martie, româncele s-au deplasat la Bucureşti, acolo unde şi-au continuat antrenamentele în vederea turneului preolimpic, ale cărui meciuri vor avea loc în perioada 28-30 martie, în Sala „Ioan Kunst Ghermănescu”.
Selecţionerii Tadici şi Muşi au avut la dispoziţie în cantonamentul de la Vâlcea un număr de 18 jucătoare: Luminiţa Dinu, Talida Tolnai, Tereza Pîslaru (portari), Ramona Maier, Adriana Olteanu, Camelia Balint, Cristina Niculae (extreme), Ionela Stanca, Florina Bârsan, Raluca Ivan (pivoţi), Narcisa Lecuşanu, Aurelia Brădeanu, Adina Meiroşu, Cristina Neagu, Valeria Beşe, Steluţa Luca, Oana Şoit şi Carmen Amariei (interi). În condiţiile în care doar 14 pot fi reţinute în lot pentru acest turneu, tehnicienii vor trebui să renunţe la patru dintre jucătoare.

Tricolorele înfruntă, pe rând, Japonia, Ungaria şi Polonia

După ultimele înlocuiri în alcătuirea grupelor pe care IHF le-a făcut săptămâna trecută, la turneul preolimpic de la Bucureşti vor participa, în afara reprezentativei ţării noastre, echipele similare ale Ungariei, Poloniei şi Japoniei. Fără îndoială, aceasta este şi ordinea valorică a adversarelor de care româncele trebuie să treacă pentru a îndeplini un vis: după 8 ani, din nou la Jocurile Olimpice. Ultima prezenţă a naţionalei de handbal feminin la o competiţie de un asemenea nivel s-a consemnat în 2000, atunci când a întrecerile au avut loc la Sidney, în Australia.
Conform programului de desfăşurare a turneului de la finele săptămânii, România va debuta vineri, 28 martie, contra Japoniei, meciul urmând a începe la ora 17.00. Cel mai important şi totodată cel mai greu meci va avea loc sâmbătă, de la aceeaşi oră, împotriva Ungariei, selecţionată care aşa cum se cunoaşte ne-a şi învins la Mondialul din Franţa, în ultimul duel direct. Nici că se putea moment mai bun pentru o revanşă, chiar în faţa propriilor suporteri. În fine, ultimul joc al tricolorelor va avea loc duminică, tot de la ora 17.00, în faţa Poloniei.

Arbitri din Serbia, Danemarca şi Lituania

Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a anunţat în această săptămână şi numele arbitrilor care vor fi prezenţi la turneul preolimpic din Capitală. Astfel, vor ajunge în România trei brigăzi de arbitri, din Danemarca, Serbia şi Lituania. Este vorba de danezii Martin Gjeding şi Mads Hansen, de sârbii Slobodan Visekruna şi Zoran Stanojevici, şi de lituanienii Vaidas Mazeika şi Mindaugas Gatelis. Toţi aceştia sunt binecunoscuţi echipelor româneşti. Astfel, Gjeding şi Hansen au oficial semifinala pierdută contra Rusiei (20-30) la Mondialul din Franţa din decembrie 2007. Lituanienii au condus tot în Franţa două meciuri ale tricolorelor, cele cu China (31-29) şi Tunisia (39-21). Sârbii nu au arbitrat naţionala, dar Tadici şi handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea i-au avut la centru la meciul pierdut în Ungaria, cu ETO Gyor (27-30). IHF încă nu a nominalizat partidele pe care cele trei brigăzi le vor conduce.

Turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice
Bucureşti, Sala „Ioan Kunst Ghermănescu”
Programul meciurilor

* Vineri, 28 martie:
Ungaria – Polonia (ora 15.00)
România – Japonia (ora 17.00)
* Sâmbătă, 29 martie:
Polonia – Japonia (ora 15.00)
România – Ungaria (ora 17.00)
*  Duminică, 30 martie:
Ungaria – Japonia (ora 15.00)
România – Polonia (ora 17.00)
* primele două echipe clasate se vor califica la Olimpiada din China

O calificare cadou pentru Tadici

Selecţionerul echipei naţionale, Gheorghe Tadici, şi-a serbat joi, 27 martie, ziua de naştere. La împlinirea a 56 de ani antrenorul reprezentativei de handbal feminin a avut parte de câteva surprize din partea jucătoarelor, dar şi-a oficialilor FR Handbal. Fără îndoială însă, cel mai frumos cadou pe care selecţionerul şi-l doreşte de ziua sa este legat de turneul de calificare la Jocurile Olimpice. „De ziua mea, mi-am pus o dorinţă: trei victorii la turneul preolimpic, care ar face să ne calificăm la Jocurile Olimpice”, a declarat Tadici. Pentru a atinge acest obiectiv, tricolorele sunt extrem de hotărâte să nu-şi dezamăgească antrenorul şi să tranşeze în favoarea lor toate cele trei meciuri pe care le vor juca de vineri şi până duminică, în Capitală.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button