Politica

Ion Cîlea nu este de acord cu „combinaţiile” lui Adrian Năstase

Revenit în forţă în PSD în fruntea Consiliului Naţional, Adrian Năstase, împreună cu combinagiul şef Viorel Hrebenciuc a elaborat o strategie ultra-secretă (dar ajunsă destul de repede în mâinile presei), fiind luate în calcul trei variante de lucru. Potrivit strategiei cu pricina, PSD nu ar avea la îndemână decât trei scenarii, cu avantajele şi dezavantajele fiecăruia, pentru a face o figură frumoasă cu ocazia alegerilor din acest an.

Şeful PSD Vâlcea nu vede cu ochi buni strategia

Deocamdată nu se ştie cu precizie cum au fost primite propunerile tandemului Năstase-Hrebenciuc de către conducerea centrală a PSD precum şi de conducerile locale ale partidului. Cert este că şeful PSD Vâlcea, Ion Cîlea nu priveşte cu ochi buni strategiile cu pricina.

„Am văzut şi eu această strategie. Eu unul pot să vă spun că nu susţin niciuna dintre cele trei variante gândite de Adrian Năstase. Am mai spus-o şi o repet: eu nu sunt de acord cu alianţe preelectorale”, ne-a declarat Ion Cîlea. Întrebat cum vede includerea Partidului Conservator în planurile politice ale PSD, Cîlea a spus că nici nu vrea să audă de această variantă, dovedită a fi necâştigătoare pentru partid în 2004. „Dacă Năstase face alianţă cu PC, îl dăm afară, că l-am mai dat o dată!”, a adăugat liderul PSD Vâlcea.

Cele trei variante de lucru propuse de Adrian Năstase

I. Cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare, în vară (prin iniţiativa de a da jos guvernul PNL) şi prin determinarea partidelor de a accepta alegerile anticipate în locul susţinerii unui nou guvern;
II. Păstrarea celor două alegeri separate, fără intrare la guvernare, cu dezavantajele de comunicare şi de percepţie publică asociate PSD în ultima perioadă (din raţiunea de a nu-i da lui Traian Băsescu toate frâiele puterii);
III. Păstrarea celor două alegeri separate, cu intrare la guvernare alături de PNL (variantă care ar presupune organizarea alegerilor parlamentare în primele luni ale anului 2009)
Aceste variante sunt analizate din perspectiva paşilor tehnici pe care PSD îi are la dispoziţie şi din perspectiva efectelor pe care aceşti paşi îi vor produce asupra PSD, din punct de vedere politic şi electoral.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button