Acasă Liga Nationala Forţe proaspete de la Togliatti?

Forţe proaspete de la Togliatti?

80
0

• interul Postnova şi pivotul Mocialina, în atenţia Oltchim-ului

Din câte se pare, profitând de sosirea în ţară a echipei Lada Togalitti, oficialii clubului Oltchim au purtat unele discuţii legate de transferul la Vâlcea a câtorva handbaliste ruse. Principalele nume aflate pe listă au fost ale jucătoarelor Ludmila Postnova şi Ludmila Mocialina. Postova (inter stânga, 23 de ani) nu este curtată doar de Oltchim, ci şi de alte cluburi cu tradiţie în handbal din Europa, precum Ikaast Bording, FCK Handbold Copenhaga, Hypo Viena sau chiar Zvezda Zvenigorod. Mocialina (pivot, 25 de ani), ar fi soluţia potrivită pentru Oltchim în cazul în care Ionela Stanca va pleca până la urmă de la Vâlcea. Antrenorul Gheorghe Tadici a confirmat la finele partidei cu Lada că îşi doreşte jucătoare de la Togliatti, dar că eventualele transferuri sunt foarte greu de realizat:

„Cine nu şi-ar dori? E vreo echipă din Europa care nu are nevoie de o Postnova, o Davydenko, o Mocialina sau o Sidorova. Oricine antrenor şi le doreşte. Dar asta nu înseamnă că vor ajunge până la urmă la Vâlcea, aşa cum s-a tot vehiculat. Postnova e sub contract cu Lada până în 2010. Nu s-a discutat nimic cu nici una, sunt sub contract, e greu să le transferăm, dar ştiţi cum e, niciodată să nu spui niciodată!”.

Amariei – nu, Neagu – da!

Anunţata întărire a lotului, care se va produce în vara acestui an, dă naştere la diferite speculaţii, mai mult sau mai puţin adevărate. Una dintre acestea este legată de revenirea la Vâlcea a jucătoarei Carmen Amariei-Lungu, despre care Gheorghe Tadici nu crede însă că ar fi o soluţie optimă pentru Oltchim. „Sunt alte grupări, din străinătate şi inclusiv din ţară, care sunt interesate s-o aibă în lot. Nu cred că intră în calcule pentru un transfer la Vâlcea. Mai are un an şi jumătate de contract cu «U» Jolidon, deci nu ştiu dacă ar fi interesantă trecerea sa la Oltchim. Altfel, între Carmen Amariei şi Cristina Neagu, de exemplu, aş prefera-o pe Neagu. Ar fi un transfer cu bătaie lungă”, a mărturisit Tadici.

Refacerea Valentinei Ardean, cel mai tare „transfer”

Dincolo de numele vehiculate a ajunge la Vâlcea la finele campionatului, Tadici a recunoscut că cel mai mare câştig pentru Oltchim ar fi revenirea pe teren a Valentinei Ardean. „Practic, în opinia mea, la momentul actual, cel mai tare «transfer» ar fi refacerea Valentinei Ardean. Jucătoarea parcurge deocamdată programul de recuperare. În perioada 1-3 martie va face o vizită medicală la Kiel, în Germania, iar în funcţie de verdictul pe care-l vor da specialiştii de acolo vom vedea dacă ne putem baza pe ea în ultimele două meciuri din grupele Ligii Campionilor”, a precizat Tadici.

 Ramona Maier, pe podium în topul golgheterelor

Cele 66 de goluri reuşite pentru Oltchim Rm. Vâlcea în actuala ediţie a Ligii Campionilor o poziţionează pe Ramona Maier pe locul al treilea în topul golgheterelor celei mai puternice competiţii inter-cluburi din Europa. Vâlceanca este devansată în această ierarhie de unguroaicele Anita Gorbicz (ETO Gyor) – 76 de goluri marcate şi Timea Toth (Hypo Viena) – 66. Locurile 4 şi 5 în clasament sunt ocupat de două rusoaice: Elena Polenova (Zvezda Zvenigorod) – 64 de goluri înscrise şi Liudmila Postnova (Lada Togliatti) – 56. Alte trei jucătoare de la Oltchim sunt prezente în topul primelor 20 de golghetere din Liga Campionilor: Adina Meiroşu (locul 14, cu 44 de goluri), Ionela Stanca (locul 16, cu 39 de goluri) şi Adriana Olteanu (locul 18, cu 36 de goluri).
Chiar dacă se bate pentru un titlu extrem de râvnit în handbalul feminin european, Ramona Maier nu şi-a propus să fie prima în acest top al marcatoarelor, interesele echipei vâlcene fiind mai presus decât cele personale. „Nu mi-am propus să fiu golghetera Ligii Campionilor. Cel mai important este să câştige echipa, dar bineînţeles că îmi doresc să am şi eu un aport la victorii, prin cât mai multe goluri înscrise”, recunoaşte Maier.
Altfel, cum la uşă bate chiar meciul cu Gyor, principala rivală în lupta pentru calificarea în semifinale, Ramona Maier crede că indiferent de rezultatul direct din Ungaria ambele echipe vor fi cele care se vor califica în semifinalele Ligii Campionilor. „Toate cele patru formaţii care alcătuiesc grupa au şansa lor, dar părerea mea este că Gyor-ul se va califica împreună cu noi în semifinale”, a concluzionat extrema stângă a Oltchim-ului.

Superstiţii între extreme

Cele două extreme ale Oltchim-ului, Adriana Olteanu şi Ramona Maier, au făcut deja celebru ritualul pentru loviturile de la 7 metri. De fiecare dată, Ada ia mingea şi i-o oferă Ramonei. „E o superstiţie, dar totodată o şi încurajez”, a recunoscut Adriana Olteanu. În meciul cu Lada Togliatti de săptămâna trecută, rolurile s-au inversat după ce Maier a ratat un 7 metri în prima repriză. Când a executat Ada, Ramona a fost cea care i-a adus mingea. 

Seviştean Popa, sărbătorit

Antrenorul secund al Oltchim-ului, Seviştean Popa, şi-a aniversat marţi, 19 februarie, ziua de naştere. Gheorghe Tadici, cel care l-a dorit colaborator la Vâlcea, a fost primul care-a ţinut să-i ureze „La Mulţi Ani” şi care i-a apreciat munca depusă la Oltchim. În plus, în afara cadourilor pe care le-a primit, Seviştean Popa are promisă din partea jucătoarelor şi o victorie la Gyor, în această săptămână. Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi compania i-au dedicat deja secundului lui Tadici victoria din meciul cu Lada Togliatti şi vor să repete isprava în Ungaria.

Toma Pleşa a cunoscut forţa echipei Hypo Viena

La finele săptămânii trecute, cuplul de arbitri vâlceni format din Toma Pleşa şi Octavian Pripas a fost delegat la unul dintre meciurile importante din cadrul Ligii Campionilor. Este vorba de confruntarea de la Viena, dintre echipa locală Hypo şi cea daneză Viborg, fosta adversară a Oltchim-ului, partidă din cadrul Grupei a 2-a semifinale, încheiată cu victoria grupării din Austria, cu scorul de 32-30. „A fost un meci foarte spectaculos, ambele echipe au jucat un handbal de înaltă calitate. Fetele de la Hypo Viena au fost mai bune, au avut chiar şi 9 goluri în plus la un moment dat în faţa Viborg-ului. Echipa austriacă are un lot format din jucătoare foarte bune, din rândul cărora se remarcă trei coreence, extrem de rapide”, a declarat arbitrul Toma Pleşa după duelul de la Viena.
Nicolae CIUCESCU