Diverse

Vâlcencele defilează prin Europa

Viborg HK – Oltchim Rm. Vâlcea 29-31

Oltchim Rm. Vâlcea a început anul 2008 cu un meci de senzaţie la Viborg, câştigat de echipa antrenorilor Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa mai clar decât o arată scorul. Tadici a încercat să răspundă pe teren declaraţiilor făcute de tehnicianul Tomas Ryde, care-a spus presei daneze după meciul tur de la Rm. Vâlcea că Oltchim-ul a jucat „murdar” şi că „arbitrii au dat atunci o mână de ajutor echipei române”.

Maier şi Nechita – 15 goluri împreună

Începutul de meci a fost de-a dreptul senzaţional pentru fetele de la Oltchim, care le-au surprins total pe daneze. Echipa lui Gheorghe Tadici s-a desprins rapid pe tabela de marcaj, iar în minutul 13 au ajuns să aibă un avantaj uluitor: şapte goluri (11-4). Aceeaşi diferenţă s-a consemnat şi-n minutul 16 (14-7), după care a urmat însă o scurtă perioadă de regres, timp în care Viborgul lui Tomas Ryde a punctat de cinci ori consecutiv şi s-a apropiat periculos până la 14-12.

Vâlcencele au reuşit însă să stopeze la timp ascensiunea adversarelor şi au izbutit să reziste iureşului danez comandat de Ryde şi susţinut din tribună de cei aproximativ 600 de spectatori prezenţi. Luca, Vădineanu şi Meiroşu au strâns mai bine rândurile în defensivă, iar avantajul a rămas acelaşi până în minutul 28 (16-18). Finalul de repriză a fost al Oltchim-ului, care-a punctat pentru 19-16, după care Steluţa Luca a închis tabela la 20-16 (în ultima secundă a reprizei), cu un gol de senzaţie, din apropierea jumătăţii terenului. A fost repriza extremelor de la Oltchim, care-au înscris nu mai puţin decât 15 din totalul celor 20 de goluri.

Salvate de intervenţiile Terezei Pâslaru

Debutul reprizei secunde nu a fost tocmai bun pentru echipa vâlceană, iar gazdele au redus din handicap (20-19), dar n-au reuşit să restabilească şi egalitatea, spre disperarea lui Ryde, care nu înţelegea de unde atâta forţă într-o grupare română, care doar aparent părea că venise la Viborg în vacanţă. Trupa lui Tadici nu a depus aşadar armele, ci a păstrat mai mereu un uşor avantaj pe tabela de marcaj (de 2-3 goluri). Încet-încet, danezele au obţinut ceea ce şi-a dorit, s-a apropiat iarăşi ameninţător pe tabela de marcaj, la un singur gol diferenţă (24-25 în minutul 49), iar în minutul 53 aveau să şi egaleze (26-26), finalul fiind unul electrizant. Maier (din 7 metri) şi Cherăscu au adus însă liniştea în tabăra vâlceană şi-n sala din Viborg (26-28), în minutul 55, pentru ca mai apoi, după o suită de atacuri ratate de daneze, tot vâlcencele să fie mai productive, aceeaşi Maier (prima oară tot din 7 metri, iar apoi din acţiune) ducând scorul la 30-26 în minutul 29. Meciul era jucat, ultimul minut evidenţiind doar o zbatere în gol a trupei lui Ryde. Scor final: 29-31.
Au marcat pentru Oltchim: Ramona Maier (16 goluri), Adriana Nechita-Olteanu (6), Adina Meiroşu (2), Steluţa Luca (2), Oana Manea (2), Narcisa Lecuşanu (1), Clara Vădineanu (1), Roxana Cherăscu (1).

Fără greşeală de la 7 metri

Fapt deosebit de important într-un asemenea meci, Oltchim-ul a reuşit să fructifice toate cele opt aruncări de la 7 metri de care-a beneficiat, spre deosebire de echipă daneză, care-a ratat două execuţii de acest gen, decisive pentru soarta partidei. Performeră a fost Ramona Maier, care-a reuşit să înscrie de şapte ori, a opta aruncare fiind transformată în repriza secundă de Clara Vădineanu. Altfel, un aport important la succesul din Danemarca l-a avut şi portarul Tereza Pâslaru, care-a parat mingi importante, în momente cheie ale partidei.

Cu 12 jucătoare în Danemarca

Doar 12 jucătoare a deplasat antrenorul Gheorghe Tadici în Danemarca. Au absentat Dinu, Stanca, Beşe şi Gatzel (toate menajate în perspectiva derbiului cu Rulmentul Braşov), Ardean şi Puşcaşu (accidentate). În locul acestora s-au aflat pe foaia de joc jucătoare mai puţin folosite în actualul sezon, precum a fost cazul portarului Tereza Pâslaru, a pivotului Oana Manea şi-a interului Adriana Ţăcălie. De partea cealaltă, nici Viborg nu a putut conta pe cel mai bun lot, antrenorul Tomas Ryde fiind nevoit să le ţină pe tuşă, din pricina unor accidentări pe trei dintre cele mai bune jucătoare din lume la momentul actual: pe muntenegreanca Bojana Popovic – golghetera Ligii Campionilor din sezonul trecut, pe nemţoaica Gritt Jurack, dar şi pe Cristina Vărzaru.

Surpriza Manea

Deşi părea greu de crezut acest lucru, absenţele unor jucătoare precum Dinu, Gâlcă sau Beşe nu s-au simţit deloc la Viborg. Înlocuitoarele lor au dat tot ce-au putut pe teren pentru a dovedi că merită un loc în lotul Oltchim-ului şi că oricând pot evolua la acelaşi nivel ca titularele. Este cazul unei handbaliste precum Oana Manea, aflată mai mereu în umbra Ionelei Stanca. Ca pivot, Manea s-a descurcat excelent, a făcut multe lucruri pozitive, a scos 5 aruncări de la 7 metri, pe care Ramona Maier le-a transformat cu siguranţă. Atunci când a fost bine pusă în evidenţă de Lecuşanu şi coechipiere, Manea a arătat că a „furat” ceva meserie de la titulara de drept a formaţiei, Ionela Stanca.

Popas forţat la Amsterdam

Bucuria succesului fără drept de apel de la Viborg a fost umbrită însă de faptul că întoarcerea acasă nu s-a produs întocmai în cele mai bune condiţii. Dornice de a ajunge în ţară cât mai repede pentru a pregăti în linişte derbiul cu Rulmentul Braşov, motiv pentru care au şi părăsit Danemarca la 3 dimineaţa, la doar câteva ore după meciul cu Viborg, handbalistele Oltchim-ului s-au văzut nevoite să rămână la Amsterdam mai mult decât era nevoie. Din cauza vremii nefavorabile de la Bucureşti (zăpezile abundente căzute în Capitala României), vâlcencele au fost blocate în aeroportul din Olanda, acolo unde-au aşteptat ore bune confirmarea plecării spre ţară. Vâlcencele au ajuns în Amsterdam la 8 dimineaţă, aveau cursa spre Bucureşti peste două ore, la 10, care le-ar fi ajutat să ajungă în ţară la 13, dar planurile iniţiale au fost date peste cap când toate zborurile către România au fost anulate. Simţind pericolul acumulării unei oboseli în plus, managerul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu l-a sunat pe Tadici şi i-a spus că nu le poate ţine pe handbaliste o jumătate de zi în aeroportul din Amsterdam. S-a luat decizia ca fetele să fie cazate imediat la un hotel din apropierea aeroportului, unde-au putut să-şi continue somnul. Lotul Oltchim-ului a plecat din Amsterdam în seara zilei de joi, 3 ianuarie, şi a aterizat în Bucureşti la puţin timp după miezul nopţii. De la aeroport, Tadici şi elevele sale s-au îmbarcat direct în autocarul care le-a adus la Rm. Vâlcea, unde-au ajuns în jurul orei 5.30 dimineaţa. În aceste condiţii, antrenamentul programate pentru dimineaţa zilei de vineri, 4 ianuarie, a fost anulat.

Podgorica, ultima „haltă”
* Meciul Buducnost – Oltchim se dispută vineri, 11 ianuarie, de la 21.00 (ora României)

După ce şi-au adjudecat locul 1 în Grupa D în urma victoriei senzaţionale repurtate la Viborg, handbalistele de la Oltchim vor disputa în această săptămână, mai precis vineri, 11 ianuarie, ultimul meci din prima fază a Ligii Campionilor. „Expresul de Vâlcea” va poposi de data aceasta la Podgorica, de unde nici danezele lui Tomas Ryde nu au reuşit să se întoarcă învingătoare, meciul încheindu-se, aşa cum se cunoaşte, la egalitate (31-31). Dacă pentru echipa vâlceană acest joc mai contează doar pentru palmares, Buducnost se află încă într-o luptă acerbă cu FTC Budapesta pentru locul al treilea în Grupa D, care duce în Cupa Cupelor.

Spre Muntenegru, direct de la Braşov

Lotul echipei Oltchim nu se va mai întoarce la Rm. Vâlcea după marele meci de la Braşov, din Liga Naţională, care va avea loc marţi, 8 ianuarie. Handbalistele pregătite de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa vor pleca miercuri dimineaţă spre Bucureşti, dar vor poposi mai întâi la Ploieşti, acolo unde vor efectua un antrenament. Joi, 10 ianuarie, la prima oră a dimineţii, vâlcencele vor urca în avionul care le va transporta spre Muntenegru.
Meciul de la Podgorica – a cărui oră de start este 20.00 (în România) va fi arbitrat de rusoaicele Valerija Guseva şi Stella Vartanijan, delegat din partea EHF fiind macedoneanul Dragan Nachevski.

Tadici vrea să odihnească unele jucătoare

Cum pentru Oltchim meciul de la Podgorica nu mai poate schimba situaţia în fruntea ierarhiei Grupei D, antrenorul Gheorghe Tadici se gândeşte foarte serios să lase acasă, la odihnă, alte câteva jucătoare. S-a întâmplat la fel şi-n deplasarea precedentă de la Viborg, atunci când au fost menajate patru handbaliste: Dinu, Stanca, Beşe şi Gatzel. „Este foarte posibil ca unele jucătoare să nu facă deplasarea la Podgorica. Voi lua o decizie în această privinţă după derbiul de la Braşov, cu Rulmentul. Şi mă refer în principal la Ramona Maier şi Adriana Nechita-Olteanu, care-au evoluat toate meciurile la turneul final din Franţa şi nu au avut pauză nici în acest început de an. Pentru că celelalte două extreme din lot (Valentina Ardean şi Iulia Puşcaşu) sunt accidentate, Maier şi Nechita nu au putut să se odihnească”, a spus Tadici.

Ramona Maier, locul 2 în topul golgheterelor din Liga Campionilor

Dacă anul trecut, cel puţin pe plan intern, Oltchim-ul a scos-o la rampă, în postura de golgheteră a echipei, pe Ionela Gâlcă, în acest sezon, în Liga Campionilor, este de remarcat eficacitatea sporită a extremei Ramona Maier. Cele 16 goluri înscrise în duelul de la Viborg au uimit Europa handbalistică şi au urcat-o pe handbalista română, pentru trei zile, pe primul loc în topul golgheterelor din această competiţie, cu un total de 48 de reuşite. Până la urmă, vâlceanca avea să fie întrecută de unguroaica Timea Toth (Hypo Viena) – care-a atins cota 50. Extrema de la Oltchim este urmată în topul golgheterelor de suedeza Johanna Ahlm (IK Savehof) – 45 de goluri şi de unguroaica Anita Gorbicz (ETO Gyor) – 44 de goluri. Altfel, Maier a reuşit să bată şi recordul de goluri marcate într-un meci de o jucătoare în actualul sezon al Ligii Campionilor, deţinut până acum de Gorbicz (14 reuşite în partida Gyor – Podravka).

Echipa vâlceană, în careul de aşi

Deşi a plecat la drum cu un lot decimat, Oltchim-ul a reuşit să obţină maximum posibil de la deplasarea din Danemarca, izbutind să învingă la pas o echipă atât de puternică precum e Viborg HK, care nu pierde aproape deloc pe teren propriu. Astfel, gruparea vâlceană a rămas în careul de aşi al Ligii Campionilor, şi anume între formaţiile care-au acumulat punctaj maxim în prima fază a grupelor. Alături de Oltchim, tot cu cinci victorii la activ se mai află Hypo Viena şi ETO Gyor. Neînfrântă este însă şi Zvezda lui Evgheni Trefilov, dar rusoaicele au terminat la egalitate meciul cu FC Nurnberg din deplasare. De altfel, Oltchim Rm. Vâlcea, Hypo Viena, ETO Gyor şi Zvezda Zvenigorod – dar şi Viborg HK, a cărei forţă nu trebuie neglijată în ciuda parcursului mai slab din Grupa D – sunt considerate principalele favorite la câştigarea Ligii Campionilor în acest sezon.

Oltchim îşi află viitoarele adversare pe 15 ianuarie

Tragerea la sorţi a grupelor din următoarea fază a Ligii Campionilor va avea loc marţi, 15 ianuarie, la Viena (Austria). Aşa cum se cunoaşte, graţie faptului că ocupă prima poziţie în clasamentul Grupei D, echipa vâlceană a obţinut dreptul de a fi cap de serie la tragerea la sorţi a meciurilor din a doua fază a competiţiei. Conform „ţintarului” de desfăşurare a Ligii Campionilor, aşa cum a fost stabilit de EHF (Federaţia Europeană de Handbal) la începutul sezonului, cele opt echipe calificate din prima fază vor fi împărţite în două grupe de câte patru echipe, unde se va juca de asemenea după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur.
Handbalistele de la Oltchim Rm. Vâlcea vor trebui să facă faţă unui program infernal, cele şase etape fiind programate a se disputa săptămânal: 9-10 februarie, 16-17 februarie, 23-24 februarie, 1-2 martie, 8-9 martie şi 15-16 martie. Semifinalele Ligii Campionilor vor avea loc pe 19-20 aprilie (turul) şi 26-27 aprilie (returul), în timp ce finala se va disputa pe 17-18 mai (turul) şi 24-25 mai (returul).

Doar un eşec într-un an şi jumătate

Într-un an şi jumătate, în toate competiţiile în care-a evoluat, Oltchim-ul nu a suferit decât o singură înfrângere. Se întâmpla acest lucru anul trecut, în sferturile Cupei Cupelor, atunci când elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa pierdeau în deplasare manşa tur cu Podravka Koprivnica (27-32). În rest, şirul pozitiv nu a fost întrerupt de vreo echipă, nici pe plan intern, nici în Europa. Au fost 26 de victorii anul trecut în Liga Naţională, plus alte trei în Cupa României. La acestea se adaugă triumful din Supercupa României, cele două succese din Supercupa Europei (de referinţă a fost cel cu Zvezda Zvenigorod) şi primele 10 meciuri din turul actualului campionat.  De asemenea, în actualul sezon al Ligii Campionilor, punând la socoteală şi cele trei meciuri din turneul preliminar, Oltchim-ul a ajuns deja la cifra 8 în dreptul victoriilor. Pe plan european, puţine echipe se pot mândri cu un asemenea parcurs de regularitate.

Slagelse se destramă

FCK Handbold Copenhaga, echipă la care-a evoluat până acum două sezoane şi Steluţa Luca, se anunţă a fi noua „stea” a handbalului feminin din Danemarca, posibil şi din Europa. Această grupare a reuşit să obţină recent semnăturile unor jucătoare de valoare de la… Slagelse (acolo unde se pare că „punga cu bani” s-a cam golit), iar pe deasupra a racolat-o şi pe antrenoarea Anja Andersen, care-a anunţat de asemenea că a semnat cu FCK Handbold. Slagelse va rămâne în actuala formulă până la finele sezonului, fiind angrenată în continuare în Liga Campionilor, competiţie unde s-a calificat de asemenea în faza a doua a grupelor (fără a face totuşi furori – a fost învinsă şi-n deplasare şi acasă de unguroiacele de la ETO Gyor), ca şi Oltchim-ul de altfel. De altfel, nu demult, chiar Tadici şi-a exprimat dorinţa de a întâlni Slagelse (încă deţinătoarea Ligii Campionilor) în faza următoare a celei mai puternice competiţii inter-cluburi din Europa. Poate că ştia de ce!

Brădeanu, la Gyor până în 2012

Curtată vara trecută de Oltchim, handbalista Aurelia Brădeanu şi-a prelungit recent contractul cu echipa ungară ETO Gyor. Conform noului angajament, Brădeanu – care-a făcut parte din lotul României la Mondialul din Franţa, va evolua la Gyor până în anul 2012. Aşa cum se cunoaşte, în sezonul precedent (atunci când pentru echipa maghiară evolua şi Simona Gogârlă), Brădeanu a fost declarată cea mai bună jucătoare străină din campionatul ţării vecine. ETO Gyor (semifinalistă anul trecut în Liga Campionilor) este una dintre grupările cu maxim de punctaj în actuala ediţie a celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button