Alte sporturi

Proiecte sportive între români şi francezi

În perioada 20-22 noiembrie, reprezentanţii Direcţiei de Sport ai judeţului Vâlcea, conduşi de inspectorul sportiv Gheorghe Nadolu, au fost convocaţi la Braşov pentru un schimb de experienţă pe teme sportive la care a luat parte o delegaţie franceză ce a reprezentat Ministerul Sănătăţii şi al Sporturilor din zona Bretagne. De asemenea, la întrunire au participat alături de reprezentanţii noştri şi delegaţi din Neamţ, Constanţa şi Bistriţa, judeţe care s-au remarcat prin cele mai multe evenimente sportive de masă organizate în decursul acestui an. Scopul acestei întruniri l-a constituit dezbaterea bilaterală privind dezvoltarea sportului de performanţă la nivel local şi regional, cât şi formarea de cadre didactice profesionale, de antrenori şi instructori competenţi.

Totodată, printre temele cele mai dezbătute s-au numărat şi o serie de proiecte menite să încurajeze practicarea de sporturi pentru toate categoriile de vârstă, de recreare şi de implicare a voluntariatului în orice gen de activitate sportivă la nivel local şi regional.
Inspectorul sportiv, Gheorghe Nadolu a precizat că, în urma dezbaterilor din cadrul reuniunii, s-a ajuns la concluzia că strategia de dezvoltare a sportului românesc este asemănătoare în proporţie de 80% cu cea aplicată în Franţa.
„Cele două strategii ale Franţei şi României sunt în concordanţă cu normele europene ce privesc încurajarea sportului de masă, cunoscut la noi şi ca sportul pentru toţi. Aceste proiecte de dezvoltare nu au nici o legătură cu sportul practicat în unităţile de învăţământ, ci este un mecanism separat în care elevii sunt angrenaţi în activităţile de voluntariat. De exemplu, în Franţa, există un număr de 175 de mii de cluburi de acest fel, ceea ce reflectă implicarea majoră a populaţiei şi semnificaţia sportului pentru această ţară,”, ne-a declarat Gheorghe Nadolu, inspector sportiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Sport Vâlcea.
În afară de reprezentanţii celor patru judeţe, la dezbatere au mai participat şi directorul Ministerului Tineretului şi Sportului, Ion Pandele şi vicepreşedintele Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”, Cornel Viscoţel. Franţa a avut ca reprezentanţi cinci directori ai centrului de voluntariat din patru raioane.
Anul acesta, Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru Toţi”, prezidată de  Constantin Vlaşcu, a reuşit prin activităţile sale, să angreneze  în activităţile sportive peste 40 de mii de vâlceni.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button