Administratie

Botulism… pentru cine a pus botul?

• Restaurantele şi magazinele de la Vâlcea nu renunţă la tonul thailandez

Conserve thailandeze de ton, incriminate în cazul toxinei botulinice, nu au dispărut de pe rafturile magazinelor. Laboratoarele judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVA) nu au confirmat existenţa toxinei în conserve, contrazicându-i pe medicii care au arătat că bolnavii de botulism au luat toxina din conserve de peşte. În acest moment, conservele thailandeze de ton reprezintă doar un aliment suspicionat în producerea botulismului. De la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 10 cazuri de botulism, dintre care un deces şi cinci suspiciuni. Printre judeţele în care s-au înregistrat cazuri se numără şi Vâlcea, unde conservele de ton de provenienţă thailandeză au rămas tot timpul pe rafturi.

Nici restaurantele din Râmnic nu încetat să folosească ton thailandez pentru unele dintre preparate. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii Publice şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei să evite consumul de conserve al căror capac bombează, evitarea consumului alimentelor cu aspect şi miros neplăcut, curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale, precum şi spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei, ci şi înainte de masă.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button