Economie

Grupurile de interese din PD şi PLD au legătură cu ce se întâmplă la Arpechim şi Oltchim

• Criza din petrochimie generează reacţii în lanţ. Liberalii acuză

Chiar şi o săptămână de întrerupere a activităţii la Arpechim ar genera pierderi imense. Conducerea Oltchim susţine că la mijloc ar fi de fapt interese economice, şi nu probleme de mediu. Şi deputatul PNL Emilian Frâncu este de aceeaşi părere. „Retragerea autorizaţiei de mediu a societăţii Arpechim SA din Piteşti este capabilă să producă un impact de proporţii asupra economiei naţionale, atât prin eventuala creştere a preţului carburanţilor, cât şi prin stoparea aprovizionării cu materii prime pentru alţi agenţi economici, clienţi ai combinatului piteştean. În această categorie intră şi societatea comercială Oltchim SA Rm.Vâlcea, în legătură cu care dumneavoastră v-aţi manifestat, nu o dată, grija de a i se asigura condiţii optime în perioada de până la privatizare.

Conducerea acestei societăţi estimează că, în situaţia opririi activităţii la Arpechim SA, combinatul chimic vâlcean va înregistra pierderi de zeci de milioane de euro. Alte proiecţii vorbesc şi despre un serios impact social, prin posibile reduceri de personal. Puţini au făcut legătura între vizita de acum trei luni a unei brigăzi trimisă de Silvian Ionescu, pe filieră PD, cu misiune clară: distrugeţi Oltchimul! Ştiţi foarte bine şi declaraţiile domnului Stolojan, care încerca să pună în discuţie ordonanţa pe care toţi parlamentarii vâlceni, cu greu o obţinuseră şi care elimina şansa acţionarilor minoritari de a pune mâna pe Oltchim plătind un preţ de nimic. Stolojan insista că ce vrem noi este ilegal şi trebuie să le dăm micilor acţionari să-şi atingă scopul. Evident, el şi apropiaţii săi, micii acţionari de la Oltchim, au interes să pună mâna pe combinat. PD doreşte să procedeze cu Oltchim la fel cum a făcut-o cu Arpechim. Dar vă asigur că încercarea malefică, de tip mafiot, de a distruge nişte structuri care merg bine, instrumentată de Garda de Mediu, va eşua. Vă reamintesc faptul că adjunctul Gărzii de Mediu pe ţară a rămas deocamdată de la PD şi toată chestiunea reprezintă, din punctul meu de vedere, o comandă politică cu bătaie lungă. Întâmplător, este un bumerang, pentru că în felul acesta se creează mai multe şanse de materializare a demersurilor mele şi ale domnului Constantin Roibu, la AVAS, de sprijinire a Oltchimului pentru a cumpăra instalaţia de piroliză de la Piteşti sau, de ce nu, a întregului Arpechim. Acum, prin scăderea valorii pe piaţă a Arpechim, sunt şanse foarte mari pentru atingerea acestui obiectiv. Am primit asigurări de la Guvernul Tăriceanu că va fi găsită o soluţie pentru depăşirea crizei din petrochimie, iar OMV Petrom va fi obligat să-şi respecte promisiunile de îmbunătăţire a condiţiilor de mediu de la Piteşti. Sau să vândă petrochimia unei structuri interesată de dezvoltarea acestui domeniu. E foarte bine că angajaţii Oltchim vor să facă manifestaţii, dar vă asigur că Guvernul Tăriceanu este pregătit să ia măsuri de rezolvare a acestei crize”, a afirmat zilele trecute parlamentarul liberal.

Combinatul estimează pierderi lunare de 30 milioane euro

Închiderea rafinăriei Arpechim Piteşti ar putea duce la închiderea a mai mult de jumătate din activitatea Oltchim, combinatul din Râmnicu-Vâlcea estimând pierderi lunare de 30 de milioane de euro. „Cele două combinate, Arpechim şi Oltchim, depind unul de celălalt. Închiderea rafinăriei va duce la închiderea a mai mult de jumătate din activitatea Oltchim, ceea ce ar însemna o lovitură grea inclusiv pentru industria românească, pentru că Oltchim livrează produse foarte importante sectorului energetic. Dacă înainte aveam o cifră de afaceri lunară de 60 de milioane de euro, acum o să avem sub 30 de milioane de euro… E o situaţie într-adevăr dificilă pentru Oltchim, însă, suntem pregătiţi să nu ne lăsăm clienţii fără produse. Am fost luaţi prin surprindere de această decizie. Eram în tratative cu Arpechim pentru a cumpăra petrochimia, dar nu ne aşteptam să luăm în calcul necesitatea aducerii materiei prime din Asia, astfel încât să ne putem continua activitatea. Din păcate, nu vom putea aduce materie primă îndeajuns pentru a funcţiona la întreaga capacitate. Ar fi păcat ca România să ajungă să cumpere sodă caustică din afară.  Ar fi culmea ca noi care deţinem atât de mult zăcământ de sare să închidem fabricile care folosesc în procesul de producţie acest tip de materie primă! Ar fi o imensă greşeală! Agenţia de Mediu, dacă îşi face treaba ca la carte trebuie să închidă toate rafinăriile din România. Nu înţeleg de ce să fim noi mai catolici decât Papa? Nu văd de ce nu s-ar putea negocia alte termene”, a explicat Constantin Roibu, preşedintele Oltchim. Combinatul cumpăra de la rafinărie etilenă şi propilenă pentru prelucrare. Cum transportul etilenei este interzis pe calea ferată, iar pe plan european există o criză majoră a acestui produs, compania Oltchim va înregistra pierderi şi reduceri de activităţi. „Cel mai grav este faptul că această închidere, venită peste noapte, ne face să pierdem piaţa, să ne pierdem clienţii, contractele, lucruri pentru care am muncit în ultimii 15 ani”, a punctat Roibu. El a mai arătat că reducerea activităţilor Oltchim va afecta şi furnizorii săi CET Govora şi exploatarea minieră de sare şi calciu. „Totodată, întreaga economie românească va avea de suferit. Va trebui să importăm sodă caustică şi acid clorhidric, pentru că Oltchim nu-şi mai poate acoperi livrările”, a adăugat preşedintele CA Oltchim. Constantin Roibu a mai spus că, în toate ţările europene, autorităţile de mediu reanalizează termenele date companiilor pentru îndeplinirea cerinţelor şi se feresc să ia decizii radicale pentru a nu afecta economia.

Rafinăria nu va fi închisă în următoarele trei luni

Autorizaţia de mediu a Rafinăriei Arpechim din Piteşti a fost suspendată la sfârşitul lunii mai, măsura atrăgând după sine sistarea activităţii de producţie pentru o perioadă de până la şase luni. Petrom a demarat procedura de închidere temporară a rafinăriei Arpechim, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului din Piteşti i-a suspendat autorizaţia integrată de mediu şi anunţă că va încerca să reducă impactul negativ asupra furnizării de carburanţi şi produse petrochimice, dar şi că a atacat respectiva decizie. Cei peste 2.000 de angajaţi ai Arpechim vor fi implicaţi în procesul de închidere a rafinăriei, ce ar putea dura de la câteva săptămâni la o lună şi nu vor fi afectaţi pe termen scurt de suspendarea activităţilor. Săptămâna trecută, la Bucureşti, în timpul festivităţii ce a marcat primirea companiei în Consiliul European al Producătorilor de Vinil, Oltchim a că este interesată de preluarea în întregime a rafinăriei Arpechim Piteşti. „Suntem interesaţi să cumpărăm rafinăria Arpechim în întregime, în măsura în care Petrom este dispusă să vândă, nu numai partea de petrochimie. Am avut deja trei întâlniri. Pe 7 iunie e programată alta. Ne vom prezenta la discuţii, aşa cum am stabilit… Nu văd de ce nu ne-ar da Guvernul această aprobare în condiţiile în care o mare parte din economia românească este vândută unor firme cu capital de stat din afara României. De ce nu ar fi de acord ca o societate cu capital majoritar de stat din România să dezvolte o petrochimie puternică? Oltchim a rămas ultima societate românească cu activitate în domeniul petrochimiei. Ne-am zbătut şi am reuşit să intrăm şi în marea familie a producătorilor de plastice din Europa În niciun caz nu ne vom lăsa învinşi, ci vom continua să lucrăm. Vom face tot posibilul să supravieţuim!”, a declarat Constantin Roibu, preşedintele combinatului. „Suntem dispuşi să plătim valoarea de piaţă a Arpechim-ului”, a mai precizat acesta. Compania Petrom a anunţat că în luna iunie va înfiinţa Petrochemicals Argeş, reprezentând partea de petrochimie a rafinăriei deţinute la Piteşti. Petrochemicals Argeş urmează să fie scoasă apoi la vânzare, iar Oltchim era primul candidat. La finele săptămânii trecute, Oltchim lucra la capacitate de apropiată de sută la sută. Oprirea celor instalaţiilor din Arpechim şi Oltchim şi ulterior repornirea lor ar antrena cheltuieli inutile de zeci de milioane de euro. După lungi tratative la Guvern, autorităţile de mediu au decis ca rafinăria să funcţioneze şi în următoarele trei luni, cu condiţia ca Petrom să realizeze planul de investiţii.

Oltchim vrea sa vândă un teren de 83.000 de metri pătraţi

Conducerea Oltchim a propus acţionarilor vânzarea a cinci terenuri aflate în proprietatea Oltchim. Cea mai mare suprafaţă are 45.000 de metri pătraţi, o alta se întinde pe 28.000 de metrii pătraţi, un alt teren are 3.800 mp şi este amplasat pe o baza de agrement ce se află în proprietatea Sindicatului Liber Oltchim, iar ultima suprafaţă are 6.000 mp iar pe aceasta este amplasată şi o clădire. Vânzarea va fi decisă de Adunarea Generală a Acţionarilor, care se va întruni pe 5 iulie. Cu această ocazie se va decide şi un schimb de terenuri cu Primăria Rm. Vâlcea, respectiv modificarea Consiliului de Administraţie.

Domnului Prim Ministru al României Călin Popescu Tăriceanu

Spre ştiinţa: 
– Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse
– Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
– Prefectura judeţului Vâlcea
– Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA
– Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şî Petrochimie
SC Oltchim S.A. Rm, Vâlcea este unitate etalon a economiei româneşti cu renume pe plan internaţional, datorită profesionalismului şi muncii eficiente a salariaţilor şi managementului promovat de conducerea societăţii, reuşind modernizarea şi retehnologizarea instalaţiilor tehnologice. SC Oltchim a prevăzut pentru anul 2007 o cifră de afaceri de peste 700 mii euro şi exportă peste 75 % din producţia fizică pe diverse pieţe externe. Aceste realizări au asigurat proiecţie socială reală similară producătorilor din Uniunea Europeană pentru cei 5100 salariaţi şi implicit pentru alţi 10.000 salariaţi din diverse societăţi comerciale vâlcene care furnizează materii prime, energie şi servicii. SC Oltchim produce peste 60% din producţia fizică prin procesarea materiilor prime: etilena şi propilenă fabricate de Arpechim Piteşti. Sindicatul Liber Oltchim în calitate de sindicat reprezentativ în SC Oltchim a acţionat permanent pentru protecţie socială reală cerând conducerii să realizeze cu prioritate: stabilitatea şi siguranţa locurilor de muncă, salarii pentru un trai cât mai bun, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Aceste obiective au fost realizate deoarece planul de afaceri al SC Oltchim s-a întocmit ţinând cont de cerinţele pieţei externe, de modernizare şi retehnologizarea instalaţiilor tehnologice, creşterea productivităţii muncii, reducerea preţului de cost şi calitate superioară a produselor finite. În condiţiile actuale când SC Oltchim şi Arpechim Piteşti funcţionau la parametri proiectaţi constatăm astăzi ca unilateral Garda de Mediu Piteşti dispune oprirea funcţionării instalaţiilor Arpechim pe motiv că nu sunt îndeplinite condiţiile de mediu, fără a ţine cont de efectele negative în plan economic şi social la nivelul celor două judeţe. Faţă de această măsură Sindicatul Liber Oltchim se declară total nemulţumit şi face apel la dumneavoastră domnule Prim Ministru Călin Popescu Tăriceanu să interveniţi pentru a se repune în funcţionare instalaţiile Arpechim şi să se elaboreze un program de măsuri pe termen lung pentru realizarea măsurilor impuse de protecţia mediului. Oprirea instalaţiilor Arpechim pe termen scurt sau lung determină la nivelul SC Oltchim şi a judeţului Vâlcea consecinţe grave astfel; disponibilizarea a 3000 salariaţi din SC Oltchim: disponibilizarea a 7000 de salariaţi din societăţi comerciale vâlcene care asigură materii prime (sare, calcar), energie şi
servicii; se reduce cifra de afaceri la nivelul SC Oltchim cu 30 mii euro/lună; nerealizarea a 40 % din producţia fizică a judeţului Vâlcea; imposibilitatea finalizării investiţii lor începute; neonorarea contractelor pe pieţele externe. Toate consecinţele generate de oprirea instalaţiilor Arpechim vor genera tensiuni sociale la nivelul municipiului Rm. Vâlcea şi vor afecta grav nivelul de trai al familiilor salariaţilor disponibilizaţi. Avem convingerea că dumneavoastră veţi interveni pentru anularea acestei măsuri cu implicaţii în oprirea instalaţiile Arpechim şi Oltchim, pentru a se continua realizarea indicatorilor economici şi sociali stabiliţi, pentru respectarea angajamentelor contractuale cu beneficiarii interni  şi externi. Vă mulţumim şi suntem convinşi că dumneavoastră împreună cu Prefecturile judeţelor Vâlcea şi Argeş, cu factorii responsabili din ministere şi directorii societăţilor comerciale afectate veţi stabili măsuri eficiente şi sigure pentru continuarea funcţionării SC Oltchim şi Arpechim.
Ion Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button