Scrimerii CS Oltchim au câstigat o medalie de argint si trei medalii de bronz
La Satu Mare – De Ziua Naţională a României
Scrimerii CS Oltchim au câştigat o medalie de argint şi trei medalii de bronz
Perioada 23 noiembrie – 03 decembrie 2006 a fost extrem de încărcată în competiţii pentru floteriştii CS Oltchim Rm. Vâlcea. Astfel, după „Cupa Federaţiei ” la scrimă pentru cadeţi şi juniori, desfăşurată în perioada 23-27 noiembrie anul curent, în Capitală, o competiţie destul de puternică, unde floteriştii vâlceni au avut o comportare bună, trecând de faza grupelor şi obţinând o medalie de bronz, la juniori, prein scrimerul Alexandru Diaconu şi locurile 5, 6 şi 7 prin „muşchetarii” Valentin Niţă, Alexandru Toroplean şi Radu Minoiu, a urmat „Cupa Unirii – 1 Decembrie” de la satu Mare, un turneu internaţional de scrimă rezervat cadeţilor şi copiilor. La acest concurs, organizat de Federaţia Română de Scrimă, care s-a desfăşurat în perioada 01-03 decembrie 2006 în sala de scrimă „Alexandru Csipller” din oraşul Câmpiei Someşului, au participat scrimeri din Ungaria, Slovacia, Turcia, Basarabia, precum şi din principalele secţii de profil din ţară: CS Satu Mare, CSS Ploieşti, CS Oltchim Rm. Vâlcea, CSM Cluj Napoca, CSS LPS Bihorul Oradea, CS Baia Mare, Forex Braşov, Triumf Steaua şi CSS 3 Steaua (ultimele 3 din Bucureşti). Concursul s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: 11-12 ani, 13-14 ani şi 8-10 ani. La floretă individual, feminin, categoria 11-12 ani, s-a impus Magyar Petra (CS Satu Mare). Aceasta a învins-o în finală pe Izabela Stan (Triumf Bucureşti). Pe poziţia a treia s-au clasat floretistele Ramira Biriboacă (CS Oltchim) şi Bolfa Nina (Chişinău), ambele cucerind medalii de bronz.
În întrecerea băieţilor, la aceeaşi categorie de vârstă, Neguţ Andrei (CSS 3 Steaua) l-a învins în finală pe Alexandru Ardelean (CS Satu Mare). Pe locul trei s-au clasat Nagy Tamaş (CS Satu Mare) şi Călin Alexandru (CSS Ploieşti). La categoria de vârstă 13-14 ani, scrimerii vâlceni au câştigat două medalii de bronz, prin floteriştii Cătălin Tiţa şi Robert Anuţa, un loc 6 prin Gabriel Stana si locul 7 prin Relu Bucura.
O comportare meritorie a avut-o şi „muşchetarii” vâlceni Eliza Niţoi şi Bogdan Preda care au ratat „la mustaţă” intrarea în finala de 8, terminând concursul pe locul 9. În ultima zi a concursului au intrat pe planşe „muşchetarii” de la categoria de vârstă 8-10 ani. În întrecerea băieţilor, la această categorie de vârstă, sportivul vâlcean Alexandru Prundeanu s-a clasat pe poziţia a doua, cucerind medalia de argint, iar Vlad Pirnea pe locul 8.
Să nu uităm că, în această perioadă, toţi scrimerii vâlceni s-au antrenat „cu gândul la şcoală”, deoarece este perioada de „foc” în învăţământ – susţinerea tezelor de trimestru. CS Oltchim a fost reprezentat de un număr de 20 de „muşchetari”, antrenaţi de tehnicienii Livius Buzan, Luminiţa Marcu şi Ion Mihai. În acest sfârşit de an 2006, merită felicitaţi conducătorii CS Oltchim, în frunte cu Directorul general Constantin Roibu, un om deosebit, un manager care ştie să aprecieze şi să susţină „mişcarea sportivă” în toate ramurile de sport din cadrul CS Oltchim Rm. Vâlcea.
Emil PREDA
Şi-a confirmat încă o dată valoarea:
Floretistul vâlcean Alexandru Diaconu, bronz la „Cupa Federaţiei
* de la 1 ianuarie 2007, secţia de floretă trece de la CS Oltchim la Chimia
Tinerii floretişti de la secţia de specialitate a Clubului Sportiv Oltchim au participat zilele trecute în Capitală la „Cupa Federaţiei”, turneu destinat juniorilor şi cadeţilor. La juniori, „chimistul” Alexandru Diaconu şi-a confirmat valoarea, vâlceanul câştigând medalia de bronz. Valentin Niţă a terminat pe locul 5 iar Alexandru Toroplean pe locul 7. la junioare doar Cristina Stoiceanu s-a situat în faţă, vâlceanca terminând pe locul 12. la cadeţi, Radu Minoiu s-a clasat al şaselea, în timp ce colegul său Ilie Cosma s-a clasat pe locul nouă. Chiar azi, la Satu Mare, nu mai puţin de 18 „muşchetari” „chimişti” concurează la turneul internaţional de la Satu Mare dotat cu trofeul „Cupa 1 Decembrie”, acesta fiind şi ultimul concurs major la care sportivii lui Livius Buzan apără culorile Clubului Oltchim. Se va concura pe trei categorii de vârstă, copii 8-10 ani, 11-12 ani şi 13-14 ani. Alături de cei 18 micuţi sportivi sunt în oraşul din nordul ţării antrenorii lor Ion Mihai şi Luminiţa Marcu, dar şi antrenorul coordonator Livius Buzan, acesta fiind acolo însă în calitate de arbitru.
Bilanţ favorabil pentru 2006
Anul 2006 a fost unul benefic pentru floretiştii „chimişti”. Aceştia au obţinut nu mai puţin de 18 medalii la competiţiile oficiale naţionale şi trei medalii la concursurile internaţionale. E vorba de două medalii de argint scoase la balcaniade şi una de aur obţinută în Cupa Campionilor Europeni de Daniela Tănase. Aceasta s-a transferat recent la Steaua, gruparea din Bulevardul Ghencea urmând cel mai probabil să dea la schimb la Vâlcea două floretiste ce tocmai au terminat junioratul, Ana Tabacu şi Agnana Ivănescu. Aceste vor face echipă pentru a concura în Superliga de senioare cu de acum experimentatele Luminiţa Marcu, Iulia Codreanu şi Cristina Stoiceanu. De menţionat faptul că de la 1ianuarie 2007, secţia de floretă coordonată de Livius Buzan trece de la CS Oltchim la Clubul Chimia.
Ionel GEREA