Acasă Liga II „Municipalii” sunt pe val

„Municipalii” sunt pe val

159
0

CSM Rm. Vâlcea – Poli II Timişoara 1-0 (0-0)

„Municipalii” sunt pe val

* elevii lui Pană şi Teleşpan au obţinut a treia victorie consecutivă în campionat

Seria de partide excelente ale CSM-ului continuă. După o evoluţie mai puţin reuşită în meciul cu Rapid Bucureşti din Cupa României, vâlcenii au căpătat un alt aplomb. Au venit succesele cu Dacia Mioveni (acasă) şi Unirea Dej (deplasare), când de fiecare dată gruparea din Zăvoi s-a impus cu 2-1. Sâmbătă, 11 noiembrie, „municipalii” s-au întrebuinţat serios pentru a trece de Poli II Timişoara, o formaţie cu o medie de vârstă extrem de redusă, dar destul de incomodă. Dacă în alte partide, cu adversari mai puternici decât echipa de pe Bega, entuziasmul îi făcea pe vâlceni să greşească de multe ori, să-şi compromită nepermis de uşor şansele de victorie, în partida de la finele săptămânii trecute, spectatorii au putut vedea un alt CSM. Echipa vâlceană a jucat mai pragmatic, a ştiut să-şi ţină la respect adversarul, care n-a avut în 90 de minute nici măcar o ocazie de gol periculoasă. În aceste condiţii, era normal ca şi rezultatul final al partidei să fie favorabil elevilor pregătiţi de Costel Pană şi Dumitru Teleşpan.

A fost suficient un gol

Încă din primele minute, „municipalii” au pus stăpânire pe joc şi au fost mai prezenţi în ofensivă decât adversarii lor. Astfel, în minutul 12, după un dribling subtil, Melcea l-a lansat în adâncime pe Moţ, dar atacantul CSM-ului, în loc de a pătrunde în suprafaţa de pedeapsă, s-a precipitat şi a şutat în grabă de la 16 metri, iar mingea a fost prinsă de portarul Pantilimon. Oaspeţii au reuşit în continuare să închidă mai exact culoarele în apărare, iar oportunităţile de gol al vâlcenilor au devenit extrem de rare. Până la pauză, a mai ieşit în evidenţă doar arbitrul de centru, Mihai Ene din Capitală, care l-a eliminat gratuit în minutul 33 pe timişoreanul Rada, astfel că misiunea vâlcenilor devenea din ce în ce mai uşoară.

La reluare, antrenorul Costel Pană a ales să joace exclusiv pe cartea atacului, l-a scos pe Mocioacă din defensivă şi l-a aruncat în luptă pe vulpoiul Ciortan, sperând ca elevii săi să găsească mai uşor drumul spre poartă. Şi, aşa cum era de aşteptat, nu a mai durat mult până ce a picat şi golul. În minutul 61, o centrare a lui Moţ a fost reluată cu genunchiul în plasa porţii de micuţul Melcea, încă o dată pe post de salvator, iar tribunele au explodat (1-0). Reuşita i-a descătuşat pe vâlceni, care şi-au creat în continuare şi alte şanse de a majora scorul, dar numai imprecizia la finalizare a făcut ca rezultatul să rămână neschimbat. În minutul 73, Ciortan a fost faultat în careu, dar infracţiunea s-a produs după ce vârful CSM-ului a recepţionat pasa în timp ce se afla în ofsaid, semnalizat prompt de arbitrul asistent. Deşi au încercat pe final să forţeze egalarea, oaspeţii, care l-au avut pe banca tehnică pe fosta glorie a Stelei de odinioară, Iosif Rotariu, n-au reuşit să se apropie de poarta lui Pampea. Au evoluat pentru CSM: Pampea – Dumitru, Mocioacă (Ciortan ’46), Bier, Popa, Cercel, Lepădatu, Iordache (Robicek ’62), Savu, Moţ (Negruţ ’90), Melcea.

Costică-Vâlcea n-a înţeles eliminarea

Poli II Timişoara a jucat în inferioritate numerică din minutul 33, după ce un jucător din trupa lui Rotariu a primit direct cartonaşul roşu. Rada a fost cel trimis la vestiare mai devreme pentru un tackling întârziat din spate la Lepădatu. Prezent la meciul din Zăvoi, preşedintele CCA, vâlceanul Gheorghe Constantin, s-a arătat deosebit de sceptic în privinţa corectitudinii acestei eliminări. „Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo în teren, faultul nu era de cartonaş roşu, probabil că jucătorul l-a înjurat cumva pe arbitru”, a spus Costică-Vâlcea.

 

Salvaţi de Melcea

 

Tânărul şi talentatul fotbalist vâlcean a fost şi de această dată jucătorul care-a făcut diferenţa. Atât în teren, cât şi-n ceea ce priveşte scorul. Golul său providenţial, marcat la timpul potrivit, a adus liniştea în tabăra vâlceană. Ca de obicei, reuşita a fost dublată de-o ambiţie şi-o energie fără margini. Aşa cum spunea un mucalit din tribună, de încă doi Melcea ar mai fi nevoie în Zăvoi pentru ca CSM-ul să devină o trupă de temut în Liga Secundă. „Într-adevăr, Melcea este foarte prolific în joc şi la ora actuală rezolvă în mare parte problema golului. Însă dacă Melcea ar juca singur atunci l-am lăuda doar pe el. Dacă ar fi la un sport individual, atunci doar el ar trebui apreciat. Dar nu trebuie uitat că şi ceilalţi jucători muncesc, unii ce-i drept cu mai puţină eficienţă în atac”, a spus antrenorul Costel Pană la finele partidei.

 

Abundenţă de VIP-uri în Zăvoi

 

Vestea eliberării edililor Râmnicului în preziua meciului cu Poli II Timişoara a adus în tribunele din Zăvoi o droaie de VIP-uri, adesea nemaiîntâlnite în tribuna principală a stadionului „Municipal”. În aceste condiţii, nici nu se putea o primă apariţie publică mai oportună pentru Gutău şi Dicu decât la meciul CSM-ului, echipă pe care din propria lor iniţiativă au constituit-o în 2004, după câştigarea alegerilor pentru Primăria Râmnicului.

 

Gutău a revenit alături de CSM

 

CSM Rm. Vâlcea şi sportul în general rămân două lucruri importante pentru primarul Mircia Gutău. Chiar dacă gruparea din Zăvoi a traversat o perioadă neagră, cu multiple lipsuri financiare, situaţia revine încet-încet la normal, iar edilul-şef al Râmnicului a promis că va sprijini în continuare fotbalul. „Am susţinut sportul de la început, este suficient să vă uitaţi cum arată stadionul şi cu siguranţă îi voi acorda acelaşi sprijin total. Vreau ca jucătorii să aibă salariile achitate la zi şi desigur că voi cere şi performanţă. Nu sunt dezamăgit de actualul loc ocupat de echipa de fotbal. Ne-am propus ca timp de doi ani de zile să formăm o echipă, iar obiectivul acesta a rămas în picioare”, a spus Gutău.

 

Primarul a fost în vestiarul echipei

 

Antrenorul Costel Pană a recunoscut la final că jucătorii pe care-i pregăteşte s-au simţit impulsionaţi în plus de revenirea primarului Gutău alături de echipă. „Domnul Mircia Gutău a venit în vestiar înainte de începerea meciului, i-a încurajat pe băieţi, ne-a spus să ne vedem de treabă, pentru că lucrurile vor fi în regulă în continuare. Însă, noi, prin jocul nostru trebuie să ne dăm mai mult silinţa pentru a oferi bucurii suporterilor”, a declarat Pană.

 

Pană a învăţat să câştige

 

Un succes la limită a adus iarăşi fericirea pe chipul antrenorului Costel Pană. Poli II Timişoara nu a fost deloc un adversar lejer, ci dimpotrivă, chiar dacă au jucat în inferioritate, elevii lui Iosif Rotariu au fost greu de învins. Graţie unei prezenţe mai pregnante în ofensivă în partea secundă a meciului şi oportunităţii lui Melcea, Pană a cules încă o dată aplauzele la scenă deschisă ale oamenilor din tribune. „Mă aşteptam să fie un meci dificil, ţinând cont că pe unii dintre adversari îi cunoşteam, dar până la urmă totul a ieşit bine. Am întâlnit o echipă care dacă ar rămâne în aceeaşi componenţă încă un an ar pune mari probleme multor formaţii din această serie. Sunt mulţi jucători cumpăraţi din toată ţară la Poli II Timişoara, pe câţiva îi şi cunosc, i-am avut la lotul naţional 1987, ştiam ce pot şi trebuie să recunosc că a fost destul de greu. Am avut o repriză secundă mult mai bună decât prima, am avut un om în plus, însă şi-n aceste condiţii ne-am impus destul de greu. La pauză, am scos un fundaş pentru că adversarii au rămas cu un singur atacant şi nu avea rost să păstrăm în defensivă trei oameni împotriva unui singur vârf al timişorenilor. Le-am cerut totodată jucătorilor să desfacă jocul pe margini, dar n-au prea reuşit asta, cu toate că golul nostru tocmai în urma unei astfel de faze s-a înscris. Însă repet, trebuia să ne creăm mai multe astfel de acţiuni pe părţile laterale”, a spus Costel Pană la finalul meciului.

 

Moţ l-a făcut rezervă pe Ciortan

 

Ca şi la Dej, Pană l-a preferat pe Moţ în postura de titular în locul lui Ciortan, iar alegerea sa a fost iarăşi cât se poate de inspirată. Moţ a creat în dese rânduri panică la poarta adversă, a şi reuşit două şuturi periculoase, parate de portarul Pantilimon, fiind totodată şi co-autor la golul marcat de Melcea. „Am considerat că Moţ este peste Ciortan la ora actuală. Şi am mai ţinut cont şi de faptul că Moţ a şi reuşit să înscrie în meciul precedent de la Dej”, a justificat Pană decizia de a-l titulariza pe Moţ, după ce în urmă cu câteva etape tânărul atacant nu-i inspira deloc încredere tehnicianului.

 

Juniorii, o problemă la CSM

 

Juniorii rămân în continuare o problemă deosebită la CSM. Evoluţia lor este adesea foarte slabă, iar asta afectează jocul „municipalilor”, care trebuie să suplinească în dese rânduri cvasi-absenţa unui om din teren. „Din păcate, randamentul celor doi juniori Iordache şi Robicek a fost şi de această dată slab. Ambii nu au reuşit să se remarce. S-a văzut clar diferenţa dintre juniorii noştri şi ai lor: cei de la CSM sunt aduşi de la cluburi sportive şcolare, în timp ce ai Timişoarei evoluează prin loturile naţionale. Pentru o greşeală, l-am şi ameninţat amical cu pumnul pe Robicek în repriza secundă. El este de fapt copilul meu, pe el am voie să-l bat, pe alţii nu!”, a glumit Pană.

 

Gânduri de viitor

 

* Costel Pană încearcă să termine turul cu „zero” la „adevăr” * antrenorul CSM-ului a pregătit deja o listă cu jucători pe care şi-i doreşte în Zăvoi din retur

 

Scăpat de griji după cele trei victorii consecutive în campionat, antrenorul Costel Pană se gândeşte deja ca-n ultimele două meciuri din tur să cucerească 3 sau chiar 4 puncte, iar în iarnă să încerce o întărire a echipei. „Îmi doresc ca-n meciurile care-au mai rămas de jucat să câştigăm obligatoriu acasă cu FC Baia Mare şi să scoatem cel puţin încă un punct la Lupeni. Un eventual „zero” la „adevăr” la finele turului ar fi un bilanţ cel puţin satisfăcător pentru CSM, ţinând cont de problemele care-au apărut aici şi un bun punct de plecare pentru retur. Dacă vom câştiga cumva la Lupeni şi acasă cu Baia Mare poate că vom ajunge să intrăm în cursa pentru locul 2. Dar pentru retur totul va depinde de ce transferuri putem face. Avem câteva posturi în echipă pe care nu sunt dubluri. Mai mult ca sigur vom face transferuri în iarnă, dar depinde şi ce jucători vom găsi disponibili. Am alcătuit deja o listă destul de mare cu jucători pe care mi i-aş dori la Vâlcea, însă aducerea lor va fi foarte dificilă”, a mărturisit Pană.

Nicolae CIUCESCU