Liga II

Vin zile grele în Zavoi

CSM Rm. Vâlcea – Ind. Sârmei Câmpia Turzii 0-2 (0-1)

Vin zile grele în Zăvoi

Că fotbalul se joacă pe goluri şi nu pe ratări acesta e un lucru pe care-l ştie toată lumea. Din păcate, „municipalii” au avut parte sâmbăta trecută de o cruntă dezamăgire pentru că tocmai din această cauză au pierdut. Deşi s-au apropiat în dese rânduri de buturile oaspeţilor şi-au beneficiat de câteva ocazii clare de gol, tabela de marcaj a rămas neschimbată în dreptul lor, dar s-a modificat de două ori în contul oaspeţilor. Culmea, la singurele şanse de a marca pe care elevii lui Ioan Tătăran şi le-au creat. Asta da eficacitate, nu-i aşa?

Eficacitate maximă pentru oaspeţi

Vâlcenii au început în trombă, dornici să deschidă scorul rapid şi să ia o opţiune importantă pentru adjudecarea celor trei puncte puse în joc. Dar s-au lovit de-o apărare dârză, de-un joc agresiv, care le-a făcut de-a dreptul imposibilă misiunea cu care au intrat pe teren. În minutul 12, Melcea a şutat pe lângă poartă de la 8 metri, iar la jumătatea reprizei Georgescu şi-a încercat şansa dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri, dar fără a periclita buturile apărate de Perianu. Puţin mai târziu, vârful Budean s-a înşurubat pe lângă un fundaş al oaspeţilor, a şutat pe jos de la 14 metri, din unghi, dar acelaşi Perianu s-a întins şi-a blocat mingea. Contrar cursului jocului, cei care-au deschis scorul au fost fotbaliştii din Câmpia Turzii. În minutul 30, la prima ieşire mai periculoasă pe contraatac a adversarilor noştri, Ţiplea a marcat pentru 1-0 cu un şut plasat de la 16 metri, la care Pampea n-a avut replică (0-1). Golul primit le-a turnat parcă plumb în ghete vâlcenilor, care-au fost incapabili să mai pună în pericol poarta oaspeţilor până la pauză. Mai mult decât atât, în ultimul minut al reprizei, cei din Câmpia Turzii puteau da lovitura de graţie, dar capul lui Şomotecan, din unghi, a fost prins de Pampea.

Dacă Melcea ar fi dat gol…

La reluare, „municipalii” au intrat mult mai motivaţi pe teren şi au dat impresia că au puterea să întoarcă rezultatul. Ocazii au fost cu nemiluita, dar a lipsit golul. Sarabanda ratărilor din această repriză a fost deschisă de Budean, cap dintr-un mănunchi de jucători peste transversală, şi Cumpănaşu, care l-a imitat, dar mingea s-a scurs pe lângă stâlpul porţii. În minutul 55, Murineanu a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, însă fără a nimeri spaţiul porţii. Cercel a încercat şi-a încercat şi el şutul tot dintr-o lovitură liberă, dar încă o dată Perianu a fost la post. Cea mai clară şansă de a aduce egalarea pentru CSM l-a avut în prim plan pe Melcea, care-n minutul 72 a trimis defectuos mingea peste transversală deşi în faţa sa nu se mai afla decât portarul Perianu. Acelaşi Melcea s-a aflat la finalizare şi peste şapte minute, când o centrare înaltă a fost prelungită cu capul de Ciortan, dar micuţul mijlocaş al CSM-ului l-a făcut erou pe Perianu, care-a salvat golul cu un reflex de zile mari. În minutul 80, pătrundere impetuoasă a lui Moţ, pasă înapoi spre linia de 16 metri, şut splendid Cercel, pe jos, şi tot Perianu a respins miraculos, pentru ca apoi fundaşii săi să degajeze mingea. În minutul 90, Lepădatu a trimis un lob de la 30 de metri, dar mingea a căzut pe transversală, iar la faza ce a urmat s-a produs şi lovitura de teatru. Porniţi pe un contraatac vijelios, oaspeţii au izbutit să se detaşeze la 2-0, Bucur reluând balonul cu capul în plasă, printre picioarele lui Pampea, portarul vâlcean fiind puţin surprins de faptul că defensiva fusese depăşită atât de uşor.

Aşa s-a scris istoria unui meci care trebuia să însemne revenirea în partea superioară a clasamentului pentru CSM Rm. Vâlcea, acolo unde „municipalii” s-au simţit destul de bine anul trecut. Din păcate, lucrurile nu mai sunt deloc atât de roze în Zăvoi, iar viitorul pare a fi dificil, de-acum încolo orice pas greşit pe teren propriu fiind sinonim cu dezastrul.

Au evoluat pentru CSM: Pampea – Dumitru, Georgescu, Bier, Cumpănaşu, Cercel, Murineanu (Moţ 76’), Lepădatu, Melcea, Dandea (Iordache 57’), Budean (Ciortan 57’).

Program infernal pentru „municipali”

Doar patru goluri au încasat cei din Câmpia Turzii după opt runde, iar asta spunea multe despre potenţialul de joc al echipei ardelene. Deşi au cunoscut prea bine situaţia, vâlcenii au sperat totuşi să înfrângă cumva defensiva aşezată în teren de fostul jucător al Gloriei Bistriţa de odinioară, Ioan Tătăran, însă toate încercările lor au fost sortite eşecului. Eşecul cu 0-2 face ca CSM-ul să se afunde iarăşi în zona periculoasă a nisipurilor mişcătoare, cu minus 3 în clasamentul “adevărului”. Dacă ne gândim şi la faptul că „municipalii” mai au de jucat până la finalul turului atât cu „U” Cluj (în deplasare), cât şi cu Dacia Mioveni (acasă), principalele două favorite în lupta pentru promovarea pe prima scenă a ţării, este clar că pe elevii lui Costel Pană îi aşteaptă o viaţă grea în continuare. Nici partidele cu Minerul Lupeni (în deplasare), Corvinul Hunedoara sau Poli II Timişoara (ambele acasă), echipe de regulă incomode, nu sunt deloc uşoare. Poate doar confruntările cu Gaz Metan Mediaş, Unirea Dej (ambele în deplasare) sau FC Baia Mare (acasă) ar mai putea să le dea vâlcenilor şansa să rămână deasupra liniei ce demarchează echipele care vor juca şi-n sezonul viitor în liga secundă de cele care vor pica în al treilea eşalon al ţării.

Dacia Mioveni şi „U” Cluj, favorite în lupta pentru promovare

Atât Ioan Tătăran, cât şi Costel Pană, au fost de acord la finalul meciului de sâmbătă că ecuaţia promovării în Seria a II-a pare ca şi rezolvată: „Dacia Mioveni şi Universitatea Cluj au cele mai mari şanse de a promova”, a spus Pană, iar Tătăran l-a completat: „este clar că Mioveniul şi Clujul sunt favorite. Universitatea Cluj este o echipă care poate să reziste în prima ligă a ţării, pentru că provine dintr-un oraş mare, şi numai dacă nu li se pun contre nu vor intra. Cele două echipe se vor duce liniştite în câştigătoare. Campionatul se va juca în rest numai în lupta pentru retrogradare”.

Melcea, înger şi demon

Tânărul mijlocaş ofensiv al CSM-ului, Iosif Melcea, a fost cel mai aproape de a aduce iarăşi bucuria în inimile suporterilor vâlceni şi la meciul cu gruparea din Câmpia Turzii. După reuşitele preţioase din partidele cu FC Bihor şi FCM Reşiţa, Melcea a apărut şi sâmbătă la finalizare, dar de data aceasta n-a mai avut acelaşi noroc. Prima oară, ajuns singur cu portarul advers, a şutat uluitor peste transversală, iar după câteva minute, lovitura sa de cap de pe linia careului de 6 metri a fost respinsă miraculos de Perianu. 

Murineanu, epuizat fizic

Dacă partida cu FCM Reşiţa a tranşat-o aproape de unul singur, lui Murineanu nu i-a mai ieşit aproape nimic cu cei de la Industria Sârmei Câmpia Turzii. Rolul de servant al său era cunoscut la perfecţie de adversari, aşa că aceştia şi-au luat măsuri în plus de precauţie. În repriza secundă, Costel Pană l-a schimbat pe Murineanu, dar modificarea intervenită în angrenajul de joc al „municipalilor” n-a adus nimic bun. „Din punct de vedere fizic, Murineanu nu a mai putut juca şi ultimele minute ale partidei, de aceea am preferat să-l schimb”, a spus Pană la final.

A debutat juniorul Iordache

Criza de juniori valoroşi care bântuie pe la CSM i-a obligat pe antrenorii Costel Pană şi Dumitru Teleşpan să-l arunce în luptă sâmbăta trecută, în meciul cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, pe mijlocaşul Lucian Iordache, un fotbalist născut în 1988, ca şi atacantul Dandea de altfel. În minutul 57, Iordache l-a înlocuit pe Dandea în echipa vâlceană şi a devenit astfel cel de-al patrulea junior care-a evoluat pentru „municipali” în etapele scurse până acum din turul campionatului. Predecesorii săi sunt Robicek (acum accidentat), Vlăduţi (suspendat pentru acest meci), Niţă (trimis la „satelitul” din Liga a IV-a) şi Dandea.

Laura Bocoş l-a încurajat din tribună pe Budean

Perechea de sportivi sosită în această vară la Vâlcea, formată din fotbalistul de la CSM, Petre Budean, şi baschetbalista de la CET Govora, Laura Bocoş, este cât se poate de binecunoscută şi pe plan naţional. Sâmbăta trecută, jucătoarea s-a aflat în tribunele stadionului „Municipal” pentru a-şi încuraja iubitul. Din păcate, evoluţia lui Budean a fost destul de ştearsă, iar elevul lui Costel Pană nu numai că nu a izbutit să înscrie vreun gol, dar a şi părăsit terenul înainte de finalul meciului, înlocuit fiind cu Ciortan, celălalt vârf de lance al grupării vâlcene.

Costel Pană a acuzat ratările din repriza secundă

La finele meciului pierdut cu gruparea din Câmpia Turzii, antrenorul principal al CSM-ului, Costel Pană, era vizibil dezamăgit de faptul că elevii săi irosiseră cu atâta nonşalanţă punctele preţioase cucerite acum două runde la CFR Timişoara. „Am făcut un joc foarte slab, mai puţin reuşit din multe puncte de vedere. În principal, eu zic că a contat decisiv randamentul mai slab al jucătorilor Murineanu şi Melcea. Evoluţia lor mai puţin exactă şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte scorul final. Dacă Melcea ar fi reuşit să înscrie în repriza secundă poate că alta ar fi fost soarta partidei. E clar că de aici au pornit toate problemele noastre. Dacă reuşeam să înscriem la cele două ocazii de care-am beneficiat după pauză nu am fi pierdut meciul. Durerea noastră cea mai mare rămâne atacul. Dar şi-n apărare s-a văzut că avem probleme. La primul gol încasat este inacceptabil faptul că adversarii, deşi erau doar 3 contra 6 jucători de-ai noştri, s-au descurcat mai bine şi au deschis scorul. Asta este, suntem din nou într-o situaţie neplăcută, la minus 3 în clasamentul adevărului. În situaţia noastră de acum, toate meciurile pe care le avem de jucat sunt grele. Totuşi, ne punem speranţe că vom reuşi să ne redresăm. Nu avem voie să dezarmăm”, a mărturisit Costel Pană.

Tătăran cunoştea CSM-ul ca pe propria echipă

La conferinţa de presă ce a urmat partidei din Zăvoi de sâmbăta trecută, tehnicianul echipei din Câmpia Turzii, Ioan Tătăran, a prezentat presei hârtiile în care avea date precise despre fiecare jucător în parte de la CSM. „Am avut informaţii foarte precise despre echipa din Vâlcea. Despre fiecare jucător în parte, unde joacă şi ce joacă. E normal aşa ceva, e problema mea ca tehnician să mă preocupe lucrul acesta. CSM-ul e singura echipă pe care-am ştiut-o şi-am analizat-o etapă de etapă. Au jucat cam aceiaşi jucători la care mă aşteptam, a fost o singură schimbare: n-a evoluat Situwe în apărare, dar a jucat Georgescu. Ştiam că cei doi mijlocaşi laterali sunt periculoşi, mă refer la Murineanu şi Melcea, ştiam că fac jocul echipei. În prima repriză, i-am ţinut strâns, mi-am pus oamenii aproape de ei, într-un marcaj strict, aşa că au dispărut mult timp din joc. În repriza a doua au mai apărut unele ocazii la poarta noastră, pe îmbrânceli, pe alte lucruri, dar nu pe joc”, a spus Tătăran.

De partea cealaltă, Costel Pană s-a interesat la rândul său de gruparea ardeleană, dar nu atât de precis pe cât o făcuse Tătăran de la Câmpia Turzii. „Am vorbit cu cineva din zonă şi mi-a spus că sunt o echipă care se apără foarte bine, că există câteva individualităţi, ştiam câte ceva, dar nu tot. Şi-n primul rând ştiam că au un spirit de luptă fantastic, ori s-a văzut că tocmai aici ne-au bătut”, a declarat Pană. Poate că şi aceste informaţii mai bogate deţinute de tehnicianul formaţiei din Câmpia pot justifica eşecul „municipalilor”, nu-i aşa?

Oaspeţii au jucat foarte bine tactic

Cu moralul ridicat după cele trei puncte cucerite în Zăvoi, antrenorul echipei din Câmpia Turzii, Ioan Tătăran, a declarat la conferinţa de presă ce a urmat meciului că rezultatul nu i se pare a fi o surpriză. „A fost un meci aprig disputat. În prima repriză, noi am jucat foarte bine tactic, am şi marcat un gol, dar mai ales i-am anihilat pe jucătorii pe care-i ştiam foarte bine, cei doi mijlocaşi laterali, Murineanu şi Melcea, şi pe cei doi atacanţi, aşa că jocul ne-a ieşit la perfecţie. În a doua repriză, am jucat în special ca să menţinem rezultatul, să distrugem jocul gazdelor, nu aveam voie să mai pierdem. Eram totuşi mulţumiţi şi cu un egal, dar victoria este mai bună. Eu zic că ne-am dorit-o mai mult decât adversarii şi în timpul meciului am fost mai puternici. Din păcate, la Vâlcea nu am putut folosi vreo patru jucători. Ca să nu mai zic de faptul că Gheţi a intrat cu infiltraţii, Ţiplea, care-a dat şi un gol, a jucat cu o întindere inghinală, aşa că l-am schimbat în repriza secundă, la fel Bucur, a avut şi el o problemă medicală, iar Şomotecan, căpitanul echipei a evoluat cu capul spart. De aceea îi şi felicit pe aceştia în mod special pentru că s-au dăruit pe teren şi au făcut posibile cucerirea celor trei puncte. Ştiam că CSM-ul e o echipă bună, avântată, e adevărat că a avut în repriza secundă două ocazii clare de gol, dar pe care nu le-a fructificat. Arbitrajul – ce să zic? – nu le-a dat prea mult vâlcenilor, decât vreo 20 la sută!”.

Jucătorii de la Câmpia Turzii, în deplasare lei, acasă mieluşei

CSM Rm. Vâlcea şi Industria Sârmei Câmpia Turzii sunt deopotrivă două echipe care-au avut numeroase probleme în acest sezon pe teren propriu. Dacă elevii lui Costel Pană au reuşit să învingă până acum de două ori, însă au şi pierdut alte două partide, formaţia pregătită de Ioan Tătăran încă nu a câştigat vreun meci acasă, dar a devenit spaima tuturor în jocurile din deplasare. „Avem obiectivul de a ne menţine în liga secundă, însă obiectivul meu personal este acela de a câştiga până la urmă şi un meci acasă. Pentru că jucăm bine doar afară. O să aducem şi preotul ca să sfinţim stadionul, poate e ceva şi din cauza asta, un ghinion propăşit pe la noi, cine ştie? În schimb, în deplasare, suntem neînvinşi, nu ştiu dacă cei de la CSM cunoşteau asta, deci nu trebuie ca vâlcenii să fie supăraţi pentru că au pierdut cu noi”, a spus Tătăran.

Costel Pană a încercat la rândul să explice rezultatele nefavorabile din Zăvoi: „De când am venit aici la Vâlcea, am observat că presiunea meciurilor de acasă este mult mai mare decât la cele din deplasare, dar noi trebuie bineînţeles să ne mobilizăm şi să câştigăm”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button