Diverse

Apocalipsa dupa Mihai

Persu dăunează grav fotbalului judeţean

Apocalipsa după Mihai

Noua lozincă după care se conduce activitatea la AJF ar putea fi „Oroare şi demenţă într-un fotbal furat!”, iar preşedintele are o atitudine dictatorială ce ne poate face să-l considerăm un mic „zbârnişor” cu ifose de vedetă

S-au încheiat competiţiile fotbalistice judeţene şi este momentul pentru a se face un bilanţ. Greu, foarte greu din punctul nostru de vedere, ar fi să găsim aspecte pozitive despre care să vorbim acum când tânărul pesedist Mihai Persu, ales în februarie ca preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea, tinde să devină un falnic urmaş al fostului şef Sergiu Zbârnea. De ce spunem asta? Pentru că în cele ce urmează putem da exemple concrete de situaţii apocaliptice spre care se îndreaptă fotbalul judeţean. Delegaţii echipelor de fotbal afiliate la AJF Vâlcea trebuie să ia atitudine şi să solicite de urgenţă demisia pesedistului din funcţia de preşedinte. Dar, mai bine, să vedem care sunt „roadele” guvernării lui Persu.

Chimia a fost ucisă …din nou

Desigur, o crimă, în sens sportiv dacă se poate spune aşa, nicidecum în sensul real cuvântului, a fost comisă de Mihai Persu atunci când a preluat în Divizia C pe FC Vâlcea (denumirea sub care activa legendara Chimia) şi a dus-o pas cu pas spre pierzare. Mai întâi a retrogradat-o. Apoi i-a vândut jucătorii la preţuri derizorii faţă de valoarea lor reală. În Divizia D, unde a activat tot sub denumirea de FC Vâlcea, echipa lui Mihai Persu n-a făcut mare brânză şi, cum era normal, nici actualul preşedinte al AJF n-a făcut la vremea aceea purici prin fotbalul vâlcean ca preşedinte de club. Căutând probabil să-şi acopere incompetenţa, Persu a sesizat că poate ieşi basma curată începând un război împotriva lui Sergiu Zbârnea, fostul şef „dictator” al fotbalului judeţean. Pentru declaraţiile sale calomnioase la vremea aceea, Persu a fost suspendat, la fel cum el îl suspendă acum (desigur, prin decizii ale Comisiilor de specialitate) pe Mitică Drăgănescu. Proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” nu este valabil în cazul tânărului pesedist.

În preajma alegerilor de acum câţiva ani, pentru a intra în politică, Mihai Persu a reînfiinţat Chimia Rm. Vâlcea, a dus-o la Călimăneşti, a atras doi sponsori serioşi şi cu antrenorul Vasile Grosu pe banca tehnică promitea marea cu sarea. N-a izbutit nimic, normal, iar dovada „bunei” sale organizări a fost demonstrată la un meci de Cupă când doar implicarea subsemnatului a scutit echipa de la o ruşinoasă neprezentare. Apoi, pentru că alegerile au trecut iar pesediştii de pe lângă această echipă n-au obţinut funcţiile dorite, echipa a „dispărut” pentru a o regăsi, miraculos, în această iarnă, sub denumirea de Cozia Călimăneşti, aşa cum a participat ea în Divizia D, după ce un an de zile a cochetat cu statutul de satelit al CSM-ului vâlcean. În loc să ţină în viaţă noua echipă Chimia Rm. Vâlcea, să se zbată pentru moştenirea palmaresului ei şi pentru reluarea performanţelor acestei formaţii, Mihai Persu i-a mai aplicat o lovitură şi a cedat-o abia după ce a ajuns şef la AJF. În fine, să zicem că actuala campioană, Cozia Călimăneşti, în acte Cozia Rm. Vâlcea, este urmaşa echipei FC Chimia Rm. Vâlcea, botezul fiind oficializat în primăvară. Sub această denumire ex-gruparea lui Mihai Persu a ratat promovarea în Divizia C, dar şeful AJF Vâlcea n-are curajul să-şi dea demisia şi să lase locul altora care doresc să lucreze în folosul fotbalului judeţean.

Scandaluri la meciurile din judeţ

Un alt motiv întemeiat pentru care Mihai Persu ar trebui să demisioneze este acela că în cele câteva luni de când este şef al AJF Vâlcea, arbitrajul a fost supus unor acte de violenţă cum nu s-au mai întâmplat de ani de zile. Exemplele cu Alin Voicescu, Daniel Demetrescu şi Constantin Popescu – pentru a aminti doar câteva – sunt grăitoare. Toate acestea demonstrează lipsa de autoritate pe care Persu o are în fotbalul judeţean şi faptul că aceeaşi autoritate i-a fost ştirbită şi lui Ion Tudorică, cel pe care l-a îndepărtat din fruntea CJA. Apoi, când în sfârşit noul şef al arbitrilor, Dumitru Lovin, făcuse ordine şi se liniştiseră apele, s-a trecut şi la înlăturarea acestuia pentru că, probabil, unui om ca Dumitru Lovin nu i se pot cere arbitri care să favorizeze una sau alta dintre echipe. Revenind la scandalurile din judeţ, aproape că nu a fost etapă în care să nu existe probleme majore la unele meciuri. În ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre vom recapitula toate aceste scandaluri pe care Mihai Persu n-a fost capabil să le evite.

Atitudine duplicitară faţă de echipe

Când a preluat AJF Vâlcea, preşedintele Mihai Persu avea 17 echipe în Divizia D. Una s-a retras, alte două au ameninţat cu retragerea şi încă două-trei trebuiau excluse din competiţie. Să le luăm pe rând: Tineretul Diculeşti s-a retras din campionat. Ce a făcut Mihai Persu, ca preşedinte al AJF Vâlcea, pentru a menţine Tineretul în campionat? După scandalurile în care au fost implicate echipele Flacăra Horezu şi, mai apoi, Luncavăţul Popeşti, conducătorii ambelor echipe au ameninţat cu retragerea din campionat. La fel a făcut şi preşedintele de la Forestierul Romani. Atitudinea lui Mihai Persu n-a fost aceeaşi faţă de cele trei echipe şi a demonstrat că şeful AJF Vâlcea nu este un imparţial, aşa cum impune funcţia. Pe Costel Chelcea l-a lăsat în plata Domnului, ba chiar l-a sancţionat aspru prin Comisia de Disciplină la a cărei şedinţă a fost prezent. A arătat că nu-l deranjează retragerea echipei din Horezu pentru că preşedintele Chelcea a fost un adversar declarat al alegerii lui Persu în fruntea AJF. La fel de ostil a fost şi faţă de Dumitru Drăgănescu, cel ce a anunţat în scris că-şi retrage echipa. Pentru că şi Drăgănescu a fost împotriva lui Persu la alegeri, l-a ameninţat cu aspre sancţiuni, iar petiţiei sale i-a dat un răspuns public. Nu la fel a procedat cu echipa din Popeşti despre care a afirmat că a reuşit să o ţină în competiţie după o discuţie cu primarul Costel Şerban. Revenind la atitudinea duplicitară, Mihai Persu trebuie să răspundă public de ce a programat unele meciuri în momentul în care anumite cluburi aveau datorii la AJF şi cu de la cine putere a decis neprogramarea unor partide pe final de campionat, adică exact atunci când deciziile sale nu au fost decât frecţii la un picior de lemn. Dacă ar fi fost corect, meciurile nu se programau încă de la startul returului, altele ar fi fost reacţiile cluburilor respective, probabil ar fi plătit, sau poate că dacă erau excluse atunci din competiţie alta ar fi fost ierarhia finală a Diviziei D. Ori, acum, ce rost mai are să dea banii Olteţul Bălceşti – de exemplu – dacă tot a retrogradat? Echipa respectivă poate să dispară doi ani din peisajul fotbalistic judeţean şi să reapară o alta, cu o nouă conducere şi o nouă denumire, care în timp să evolueze liniştită în Divizia Onoare sau, mai apoi, în Divizia D.

Desconsiderarea competiţiei a fost tolerată

Sunt exemple grăitoare cu echipe care s-au prezentat la meciuri când au vrut şi când n-au vrut sau care au aliniat formule incomplete pentru a pierde jocul şi pentru a facilita victoria adversarelor cu cel puţin 3-0. Deşi este evident faptul că s-a desconsiderat astfel competiţia, împotriva acestor cluburi nu s-a luat nici o măsură, aşa cum nu s-au luat măsuri nici împotriva unor cluburi care au fost prinse în mod repetat cu jucători substituiţi.

Demisii forţate ale şefilor din arbitraj

Este bine cunoscut faptul că un rol important în activitatea fotbalistică revine arbitrajului. Cavalerii fluierului sunt cei care pot decide soarta unei partide şi au fost multe exemple în acest sens de-a lungul timpului. Împotriva arbitrilor au fost şi cele mai multe nemulţumiri şi atitudini ostile împinse uneori până la limita violenţei. După alegerea lui Mihai Persu ca şef al AJF Vâlcea, aceste atitudini ostile s-au înmulţit, iar publicaţia noastră, sub titlul „Cine-i apără pe arbitri?” a tras un semnal de alarmă la vremea respectivă. Preşedintele AJF, în faţa valului de nemulţumiri şi de violenţe din fotbalul vâlcean, a pus în aplicare un plan diabolic: a solicitat Biroului Executiv înlăturarea lui Ion Tudorică (făcând astfel pe placul vicepreşedintelui Pintilie pe care şi l-a atras de partea sa) şi l-a susţinut în funcţia de şef la CJA pe Dumitru Lovin cu scopul de a obţine un răgaz din partea echipelor care încetau astfel cu criticile, dar şi pentru a vedea dacă Lovin, care n-a fost arbitru, „îşi rupe gâtul” cu această Comisie dificilă. Planul nu i-a ieşit decât în prima sa parte pentru că Lovin a reuşit în doar câteva săptămâni să elimine neîncrederea echipelor în arbitri, a adus transparenţă în activitatea acestora, le-a dat încredere cavalerilor fluierului, a promovat mulţi tineri şi a garantat echipelor că nu vor mai exista arbitraje „la ordin”. Pentru că planul ce trebuia să ducă la compromiterea lui Dumitru Lovin a eşuat, imediat cuplul Persu-Pintilie a ieşit la atac. Primul a fost vicele Pintilie. Acesta a spus că are informatori în rândul arbitrilor şi l-a acuzat pe Lovin că a ţinut prima sa şedinţă ca şef la CJS timp de aproape trei ore şi le-ar fi vorbit acestora cu apelative de „boi şi tâmpiţi”. De fapt s-a urmărit nu doar să se bage zâzanie între Lovin şi subalternii săi pe motiv că aceştia „divulgă secretele” şedinţelor, ci şi menţinerea unei stări tensionate. Lui Pintilie nu i-a ieşit nici acest scandal pentru că Lovin, care a impus transparenţă, a putut demonstra cu prezenţa presei în sală, dar şi cu declaraţiile verbale ale unor arbitri, că nu i-a jignit. Cât priveşte durata primei şedinţe s-a folosit un cuţit cu două tăişuri: dacă era şedinţa scurtă se spunea că pe Lovin nu-l interesează problemele din arbitraj. Dacă şedinţa a durat trei ore (în loc de două cât se ţineau şedinţele de obicei) s-a spus că i-a „obosit” pe arbitri! Ori, era normal, ca măcar la prima şedinţă, în afara problemelor curente, Dumitru Lovin să stea de vorbă în medie un minut cu fiecare arbitru pentru a-i cunoaşte mai bine.

Au continuat atacurile împotriva lui Lovin

Lucrurile nu s-au liniştit. Dacă au văzut că prin mediatizarea şedinţelor Comisiei de Arbitri Vâlcea se face ordine şi „dă bine” pentru Dumitru Lovin, preşedintele Mihai Persu a cerut ca presa să nu mai aibă acces la şedinţe. Transparenţa începuse să-l deranjeze şi a motivat că „aşa scrie în ROAF”. N-a trecut decât o săptămână şi din nou Pintilie iese la atac, probabil fără să-şi dorească acest lucru, mai ales că imediat şi-a cerut public scuze. Însă „păsărica” i-a zburat din gură şi în plină şedinţă de Birou Executiv, după o discuţie aprinsă Pintilie – Lovin pe tema unui campionat de acum aproape zece ani, vicele AJF a spus că şeful CJA nu are dreptul să ocupe o asemenea funcţie pentru că n-a fost arbitru încheind cu cuvintele „Oricum, o să facem tot posibilul să nu mai stai mult pe-aic!”. Nu ştim la cine s-a referit Pintilie când a spus „o să facem”, dar putem bănui după reacţia ulterioară a şefului AJF. Cert este că Lovin a ripostat: „N-am ajuns eu să mă dea Pintilie afară. Dacă nu sunt dorit, atunci plec singur!” În câteva minute a şi depus demisia pe biroul preşedintelui Mihai Persu care, satisfăcut de scandalul creat, a şi introdus hârtia pe ordinea de zi a Biroului Executiv, la punctul „Diverse” fără a mai aştepta ca Lovin să se răzgândească şi fără a face nimic pentru a media conflictul între doi oameni din subordinea sa. Această atitudine a demonstrat că şi Mihai Persu şi-a dorit înlăturarea lui Lovin, iar la numirea ca interimar a profesorului Grigore Tomoiagă n-a afirmat nimic despre o posibilă intenţie de a-l face pe fostul şef al CJA să revină.

Cenzura sau favoritisme pentru echipe

La finele furtunoasei şedinţe a Biroului Executiv, ce a dus la înlăturarea lui Dumitru Lovin, preşedintele AJF Vâlcea a mai făcut câteva gafe. Prima dintre ele a vizat publicaţia ARENA şi răutatea lui Mihai Persu s-a îndreptat spre două echipe afiliate la AJF. Concret, pentru că publicaţia noastră îi permite ziaristului Ionel Gerea să-şi exprime liber opiniile, preşedintele Persu a decis să sancţioneze conducerea a două cluburi afiliate la AJF şi din conducerea cărora face parte subsemnatul. Astfel, Mihai Persu, preşedinte al AJF Vâlcea, mi-a transmis întâi sub forma unei discuţii private, apoi a afirmat public, de faţă cu ziariştii prezenţi la conferinţa de presă, următoarele: „Nu mai discut cu tine nici o problemă legată de echipele Unirea Tricolorul Goleşti la care eşti preşedinte şi Dinamo Rm. Vâlcea, la care eşti vicepreşedinte, pentru că lucrezi ca redactor-şef al unui ziar ce-i permite lui Ionel Gerea să instige la nerespectarea statutelor!” Afirmaţia este gravă, are conotaţii dictatoriale şi face o nepermisă imixtiune în probleme ale unor cluburi ce n-au nici o legătură cu opinia lui Ionel Gerea, pe care Persu şi-l doreşte cenzurat. Din acest motiv, dar şi pentru că primarul din localitatea în care cele două echipe evoluează pe teren propriu nu a făcut nimic pentru a ajuta conducerea cluburilor respective, anunţ public intenţia de a demisiona din funcţiile deţinute la cele două echipe. Nu pot să las ca o atitudine ostilă şi o răutate împotriva mea să se transforme în răzbunare pe nişte jucători şi sponsori nevinovaţi, aşa cum nu pot să-i interzic libera exprimare de opinie a ziaristului Ionel Gerea. În plus, pentru că am adoptat întotdeauna o atitudine pozitivă şi constructivă, i-am comunicat lui Mihai Persu că are libertatea de a-şi exprima şi el opiniile, ca şi Ionel Gerea, în paginile publicaţiei ARENA.

Regulamente încălcate grosolan la AJF

O să revenim cu amănunte despre „Apocalipsa după Mihai” şi în ediţiile viitoare ale publicaţiei ARENA întrucât sunt multe lucruri de scos la iveală. O să ne amuzăm copios de faptul că Mihai Persu nu ştia câte echipe retrogradează din Divizia D (l-a lămurit profesorul Dan Săraru) şi nici câte echipe promovează (a intervenit Demetrescu şi l-a lămurit că este aproape obligatorie prezenţa a 18 echipe în ediţia 2006-2007 a Diviziei D). De tot râsul a fost şi Pintilie care s-a mirat cum este posibil ca numărul de goluri marcate în Divizia D să fie egal cu numărul de goluri primite! Despre intenţia de a face unele modificări la regulamente o să mai vorbim, pentru că şi aici sunt lucruri grave, aşa cum grav este faptul că aplicarea regulamentelor se face după bunul plac al preşedintelui AJF Vâlcea. Concret, pentru a demonstra că nu dorim să-l acuzăm pe nedrept, vă dăm doar două exemple, referitoare la echipele de juniori şi la neprezentări. În privinţa echipelor de juniori, ROAF (regulamentul Federaţiei) spune că este obligatorie existenţa acestora la cluburile din Divizia D. Adunarea Generală a AJF a decis neincluderea acestei obligaţii în regulamentul propriu. Persu a intervenit şi a spus că decizia Adunării Generale nu trebuie respectată, fiind mai important ROAF-ul Federaţiei, care trebuie respectat. Nu la fel a procedat în privinţa neprezentărilor, unde Persu nu mai vrea să se respecte ROAF-ul Federaţiei. În acest document se spune că o echipă este exclusă din competiţie la două neprezentări. Adunarea Generală a AJF Vâlcea a decis excluderea la trei neprezentări. Pentru că respectând şi în acest caz ROAF-ul ar fi însemnat să excludă echipa unui preşedinte de club care l-a susţinut să ajungă preşedinte, Mihai Persu o dă la-ntors şi spune acum că mai importantă este decizia Adunării Generale, aceasta trebuind a fi respectată în detrimentul ROAF-ului. Tot sub pretextul respectării regulamentelor Federaţiei, şeful AJF a impus schimbarea preşedintelui Lazăr de la Disciplină, deşi prevederile la care s-a referit Persu abia fuseseră adoptate de FRF şi nu trecuseră prin plenul Adunării Generale a AJF Vâlcea pentru a se vedea dacă membrii afiliaţi sunt şi ei de acord cu asemenea decizii.

Cine l-a ajutat pe Persu şi cu ce s-a ales

În februarie, când şi-a lansat candidatura la şefia AJF Vâlcea, preşedintele Mihai Persu avea lângă el un staff pe care, pas cu pas, şi l-a îndepărtat. Putem spune că în fapte, pentru preşedintele AJF, facerea de bine este „expresia lui Persu” de mamă. I-a îndepărtat pe prieteni şi l-a ţinut aproape pe contracandidatul său Costică Pintilie, cel mai vehement critic al neregulilor din AJF, nereguli pe care acum acesta nu le mai vede, ba chiar spune că presa ar trebui să dea dovadă de clemenţă şi să-l ajute pe Mihai Persu să „îndrepte lucrurile”, de parcă predecesorul său, Gheorghe Constantin ar fi lăsat un veritabil dezastru. Solicităm pe această cale, public, trezorierului AJF şi Comisiei de Cenzori, să pună la dispoziţia tuturor echipelor afiliate câte un raport complet sau măcar copiile registrului de casă al AJF Vâlcea pentru a se vedea clar valoarea sumelor încasate de la echipe pe ce au fost cheltuite, mai ales că se lansează zvonuri cum că personalul salariat este altul decât cel prevăzut în statut şi aprobat de Biroul Executiv, iar unii oameni de fotbal au făcut „muncă benevolă” pentru care au decontat sume considerabile reprezentând delegaţii. Totodată, cum spuneam, într-o ediţie viitoare o să discutăm pe larg despre faptul că susţinătorii lui Mihai Persu nu-i mai sunt alături. Pe Constantin Lazăr, fostul şef al Comisiei de Disciplină l-a înlăturat. Lui Mircea Poenaru nu i-a dat nici măcar statutul de observator AJF. Ziaristul Gabi Cârjaliu nu a fost pus ofiţer de presă, aşa cum a promis Persu în campania electorală, ba chiar putem spune că a ajuns o victimă a AJF-ului, publicaţiile la care acesta lucrează neavând informaţii complete şi corecte din activitatea fotbalistică judeţeană. Tot victimă poate fi numit şi primarul Dan Săraru. Acesta, după o experienţă de 10 ani în fotbalul judeţean pe care-l cunoaşte foarte bine atât teoretic cât şi practic, a ajuns să fie primul delegat de echipă care pierde o contestaţie de substituire pe motiv că n-ar fi fost întemeiată, contestaţie făcută împotriva echipei cu cele mai multe situaţii de substituiri dovedite în ultimul timp. Aşa cum bine a afirmat recent profesorul Săraru, decizia luată de Comisia de Disciplină în privinţa sa a avut darul să-l umilească şi nimic mai mult. Noi, însă, dacă am intra în culisele cazului, am constata că s-a făcut aproape totul pentru ca echipa FC Govora să fie salvată de la retrogradare. Şi a fost salvată, în condiţiile în care are datorii de milioane de lei vechi la AJF, a folosit jucători substituiţi, a desconsiderat competiţia şi dacă pierdea la masa verde meciul cu AS Şirineasa era acum retrogradată. Nu în ultimul rând, o să demonstrăm în ediţiile viitoare cum Mihai Persu, care a reacţionat întotdeauna la criticile venite pe adresa sa, nu a mişcat un pai în privinţa unor nereguli semnalate de presă, nereguli cu referire strictă la activitatea fotbalistică, fapt ce ne poate face să credem că preşedintele AJF Vâlcea este interesat mai mult de propria imagine şi activitate, în detrimentul fotbalului judeţean pe care trebuie să-l conducă.

Florin MĂNOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button