Liga V

„Retrogradarea cu Viitorul reprezintă primul insucces din cariera mea”

La doar un an după ce a promovat, Viitorul Frânceşti s-a întors în Liga a V-a. De succesul de anul trecut al acestei echipe, dar şi de eşecul consemnat la finalul sezonului se leagă Dobrin Ionescu, cel care a acceptat să vorbească despre toate cele care-au dus la un deznodământ nefericit pentru gruparea sa, dar şi despre planurile de viitor pe care le are în materie de fotbal, în cadrul unui amplu interviu.

• Viitorul Rm. Vâlcea, echipa pe care-o susţineaţi, a retrogradat din elita fotbalului judeţean. Care-au fost factorii care au dus la acest deznodământ?
– Când primeşti semnale de la majoritatea oamenilor de fotbal şi-ţi spun că echipa e de locul 5-6, dar n-ai cum să te opui curentului, ce poţi să mai zici?

Însă n-am retrogradat numai din cauza factorilor subiectivi, au fost şi obiectivi, au fost şi probleme interne care până la urmă eu zic că acestea au cântărit cu adevărat. Nu pot să spun că m-a retrogradat cineva anume. Toţi au contribuit la insucces şi până la urmă rămâne rezultatul. Ce importanţă mai are cine a fost de vină? Ca idee, însă, dacă ar fi să fac acum un joc amical cu orice echipă de la locul 5 în jos, pe un teren bun, nu mă bate nimeni.

• S-a vorbit la un moment dat că Vali Chiriac, patronul de la Divastal, v-a dat afară la echipă sau că intenţiona să facă acest lucru. Cum a stat, de fapt, situaţia?
-Nu, n-au fost niciodată probleme legate de o eventuală demitere a mea. Atâta timp cât amândoi, adică eu şi Vali Chgiriac eram acţionari la această echipă, niciunul dintre noi nu putea să ia o asemenea decizie. Situaţia era clară. La început, echipa a fost numai a mea, însă apoi, după ce am promovat, i-am dat-o lui. Eu am rămas cu echipa din Frânceşti. Am rămas pentru proiectul de acolo, pentru că mi s-a părut un proiect viabil, de viitor, însă a dovedit că nu e aşa şi m-am păcălit, iar din iarnă am revenit la Viitorul şi am fost din nou acţionar. Aveam fiecare câte o jumătate din echipă, dar acest procent exista doar în acte pentru că, de fapt, eu aveam 80 la sută din jucători. Deci, oricine îşi poate da seama uşor cine era mai acţionar dintre noi şi cine putea să mă demită?

• Chiriac a venit cu bani în această asociere, s-a ocupat de partea financiară?
– Nu, de când am revenit la echipă, am făcut jumătate-jumătate în tot. La început, în prima fază, am fost chiar singur, dar apoi Chiriac s-a revanşat. Însă, per total, am rămas tot jumătate-jumătate. N-am mai stat apoi, în ultima etapă, după ce-am retrogradat, să mai facem calcule, dacă am băgat eu mai mulţi bani sau el. Aşa au stat lucrurile, dovadă că acum echipa mi-a revenit. N-am făcut încă actele, dar m-a sunat Chiriac. Mi-a zis: „Dacă vrei, e echipa ta! Eu la judeţ nu vreau să ajung. Vino să preiei tot!”. Şi o să preiau până la urmă pentru că n-am ce face. Sunt nişte contracte pe care trebuie să le onorez, aşa că, probabil, voi ţine această echipă la Liga a V-a, pentru divertisment. Pentru mine, pentru prieteni.

• Veţi căuta şi alţi sponsori pentru a menţine echipa în fotbalul organizat?
– Nu ştiu dacă voi găsi sponsori pentru Liga a V-a. Şi până la urmă ce cheltuieli sunt la Liga a V-a să-mi trebuiască mie sponsori?

• V-aţi gândit unde o să jucaţi dacă Viitorul va rămâne în Liga a V-a?
– La Frânceşti, pe terenul de la Surupate. Vom reveni la vechea denumire, cu care am promovat în Liga a IV-a, Viitorul Frânceşti, pentru că trebuie să fie o echipă care să şi reprezinte comuna din moment ce joacă pe un teren din localitate. 

• Ştim că era vorba să se facă şi o bază sportivă la Dăeşti, un centru de copii şi juniori, se visa chiar la Liga a III-a. Până la urmă s-a ales praful de toate…
– De-asta am şi plecat de la Frânceşti, în baza proiectului pe care Vali Chiriac îl avea cu baza sportivă de la Dăeşti. Dar asta e! Nu ştiu ce probleme a avut, dar cert este că a trebuit să renunţe. Nu cred că este vorba de lipsă de seriozitate, ci de management. De la ce s-a vorbit, deocamdată nici jumătate de teren nu e gata. Se vorbea că abia la iarnă va putea fi dată în folosinţă acea jumătate de teren de la Dăeşti, dar eu cred că nici atunci. Chiriac vroia să-l dea în folosinţă mai repede, dar i-am spus că-şi bate joc de el. În altă ordine de idei, eu nu pot să spun că sunt supărat pe el, dar într-adevăr au fost divergenţe de opinie. El a venit într-un fenomen pe care efectiv nu-l cunoştea. A fost coleg cu mine la juniori la Chimia acum vreo 20 de ani, a dispărut total din fenomen pentru o lungă perioadă, a venit acum şi s-a implicat într-un lucru pe care nu-l stăpânea complet.

• A rămas ceva în urmă în urma acestui sezon de Liga a IV-a, adică jucători mai buni, de valoare?
– Mi-au rămas jucătorii, copiii mei. Pentru ei a contat experienţa, însă acesta este primul insucces în cariera mea. Pentru mine e o bilă neagră care contează mult, care practic le anulează pe toate celelalte bile albe pe care le-am avut.

• Cineva vă acuza că aţi cam stricat echipa, că atunci când Chiriac erau singur, lucrurile tindeau să meargă bine. Adusese nişte jucători cu experienţă care apoi au fost înlăturaţi la insistenţele dvs., decizie care a cam fost o carte necâştigătoare pentru Viitorul. Cum comentaţi acest lucru?
– Acel cineva – şi bănuiesc cine e – a fost omul care i-a făcut «capul pătrat» lui Chiriac şi care s-a ţinut mereu după el şi-a avut de câştigat cu fotbal-tenisul ani de zile. Şi în momentul în care a venit aici, i l-a băgat pe Pufu pe gât. Chiriac a făcut echipă după cum i-a spus Lazăr! L-a adus pe Căpătan, pe Nicolescu, pe Pufu, pe Iustin Croitoru, o grămadă de jucători, dar totuşi nu erau rezultate. Eu când am luat echipa, avea 7 sau 8 puncte în clasament. Nu mi-e frică să spun lucrurile astea, dacă ei au putut să vorbească în felul acesta despre mine. În primul rând, datorită oamenilor lui, a consilierilor lui, a ajuns Chiriac unde a ajuns! Eu am venit la echipă pentru că el m-a căutat şi a insistat să mă duc. Eram pe primul loc cu echipa din Frânceşti, la 5 puncte diferenţă faţă de următoarea clasată, mergea totul bine, aveam linişte, nu aveam de ce să plec de acolo în momentul acela. Am revenit la Viitorul pentru Chiriac şi pentru proiectul pe care-l avea. Dar până la urmă n-a făcut nimic, iar Frânceşti-ul a promovat. Oricum, nici acolo nu mă voi mai duce. Oferte au existat şi până să promoveze echipa. I-am ajutat cu ce-am putut pe băieţii de la Victoria Frânceşti. Nu pe toţi, ci pe cei pe care-am considerat că merită. Cei care mi-au cerut sprijinul, l-au primit. I-am ajutat şi din punct de vedere logistic şi, mai concret, material. S-au schimbat tot campionatul în localul meu. Cred că şi acesta a fost un sprijin.

• Spuneaţi că au existat oferte de a prelua echipa din Frânceşti. S-a întâmplat acest lucru şi acum, după ce Victoria a promovat?
– Da, au venit să mă duc cu copiii înapoi, să facem echipă bună acolo, dar şi acolo sunt tot proiecte şi realizări puţine. În plus, a fost ales din nou primarul pe care eu nu l-am susţinut.

• Păi şi nu vă e teamă că primarul v-ar împiedica să jucaţi pe terenul din Frânceşti, din moment ce dvs. nu l-aţi sprijinit?
– Păi nu are de ce să mă împiedice. Apoi, terenul nu e al lui personal ca să facă acest lucru. În plus, echipa va reprezenta comuna, se va numi Viitorul Frânceşti. Cum Victoria se va muta pe terenul din centrul comunei, cei din zona terenului de la Surupate ar rămâne fără fotbal. Aşa că noi vom juca acolo. Oricum, campania electorală s-a încheiat, aşa că nu mai e loc de resentimente.

• Deci nu vă gândiţi să mergeţi la Victoria Frânceşti?
– Nu, nu vreau să mă întorc la Liga a IV-a. Dacă mă întorc, voi merge la Liga a V-a, dar cu altă echipă. Cu echipa Viitorul Frânceşti, dar cu alţi jucători. Acolo nu va juca nici unul dintre copiii mei. Aş fi nebun să-i forţez să vină la Liga a V-a când au alte oferte mai bune. Va fi probabil o echipă de old-boys şi probabil că voi promova în plus câţiva copii din zonă, de 14-15 ani.

„Cu o singură echipă aş mai accepta o asociere, cu cea a lui Eugen Roşu”

• Ce se va întâmpla cu jucătorii pe care-i aveţi?
– Există nişte oferte de asociere, dar nu dau nume deocamdată.

• De asociere? În ce sens?  
– Exact ce a fost şi anul trecut. Să mă duc cu jucătorii la o echipă. Dar nu cred că mă mai interesează. Cu o singură echipă aş mai pleca la drum, aş putea face o asociere, pentru că am realizat acest lucru şi în anii trecuţi şi am avut rezultate. E vorba de echipa lui Eugen Roşu de la Băbeni. Deci dacă va mai fi vreo asociere, o voi face numai cu Roşu. Dacă nu, jucătorilor le dau drumul să joace un an de zile altundeva. În acest timp eu s-ar putea să nu mă mai implic în vreun fel. Vreau să mă retrag pentru o perioadă.

• V-a dezgustat campionatul Ligii a IV-a astfel încât să nu mai vreţi să auziţi de el?
– Da. În primul rând m-a dezgustat, în al doilea rând, am fost trădat şi asta e durerea cea mai mare. Nu sunt supărat pe AJF, cât sunt supărat pe proprii jucători. Vreau să mă ocup de afaceri, că mi le-am cam neglijat în ultimul timp, vreau să mă ocup de familie. Şi sincer aştept o schimbare, în primul rând în fotbalul românesc, iar apoi şi în cel vâlcean.

• Ce fel de schimbare aşteptaţi în fotbalul românesc şi în cel vâlcean?
– Ce aşteaptă toată lumea. O curăţire. Nu le place ziariştilor ce se întâmplă acum, dar apoi celor care sunt implicaţi în fenomen ca şi mine. Prima tentativă de a renunţa la fotbal am avut-o atunci când a pierdut Gică Popescu alegerile. Doar că au fost copiii la mijloc, erau la o vârstă la care nu puteam să-i las. Acum nu-mi mai fac probleme, pentru că la 18 ani sunt deja maturi.   

• În finalul campionatului s-a zvonit că aţi încercat să vă salvaţi încercând să determinaţi o echipă să-şi apere şansele corect doar în schimbul unei lăzi cu bere. Ori acest lucru era prea puţin faţă de ceea ce s-ar fi aşteptat alţii. Cu alte cuvinte, partea financiară a contat şi ea.
– Păi asta e problema. De-asta şi plec din fotbalul acesta. Pentru că Viitorul era echipa care se salva de la retrogradare cu cei mai puţini bani murdari. Mie nu mi-au trebuit bani pentru a răzbi. Puteam să salvez echipa cu nişte cadouri sau cu nişte şpriţuri. Dar nu am vrut. Probabil faptul că nu am apelat la nimeni a părut ceva anormal, iar atunci s-a pus problema asta, că n-am avea susţinere financiară. Dar Viitorul era a treia sau a patra echipă ca buget din Liga a IV-a. Şi – concret – sunaţi-i pe jucători să-i întrebaţi pe ce bani au jucat. Pe Comănescu, pe Brozbă, pe Vitomireanu, jucătorii mei… Şi gândiţi-vă numai la simplul fapt că am făcut un cantonament. Dar astea sunt răutăţi. Pentru că aşa e în ţara asta, cânt totul merge bine pentru cineva sau normal, aşa cum ar trebui să fie, deranjează. Într-adevăr, puteam să salvez echipa aceasta cu foarte puţini bani, cei mai puţini bani. Dar n-am dorit lucrul acesta. Şi din acest punct de vedere, şi Vali Chiriac a fost pe aceeaşi lungime de undă cu mine. Chiriac a fost implicat sută la sută atâta timp cât eram retrogradaţi şi noi şi cei de la Topologul Nicolae Bălcescu. La început, el avea şi o a treia variantă, FC Govora, unde e vice-preşedinte. Dar, la un moment dat, toate aceste trei echipe la care era implicat erau aproape retrogradate. Şi în momentul în care una dintre ele a fost salvată, Chiriac a fost liniştit. Nu l-a mai interesat. A lăsat totul în cârca mea. Dar nu pot să acuz pe nimeni, pentru că totul s-a întâmplat la ultimul joc, de la Călimăneşti. L-am sunat înainte pe Alin Trandafir şi l-am întrebat, ca să ştiu cum mă pregătesc, dacă vine cu echipa mare. Mi-a spus că vin doar juniorii, cei care-au rămas acasă, pentru că republicanii erau plecaţi la turnee prin străinătate. Semnale erau că Vali Chiriac era implicat şi la Topologul, însă mi-am dat seama de acest lucru abia în momentul în care l-am sunat şi l-am rugat să ia legătura cu arbitrii, să fim arbitraţi corect, să nu ne fure. Nu pentru a mă ajuta, cum greşit ar putea unii înţelege, ci ca să nu mă „lucreze”. Pentru că ştiam că se bagă „contre”. Şi ce mi-a fost dat să aud din gura lui Chiriac? „Vezi că dacă «miros» că ai luat legătura cu arbitrii, intru eu în teren şi pun mâna pe minge în careu. Vreau să văd valoarea echipei!” – a zis el. Mi-a fost clar atunci că a mers la două capete, că nu-l interesa ce se întâmplă cu Viitorul. Până la urmă însă cred că nici lui nu i-a picat prea bine că Viitorul a retrogradat, pentru că amândoi am pierdut banii şi munca noastră. Dar, profesional, el nu are probleme. 

• Credeţi că s-a întâmplat ceva necurat la meciul de la Călimăneşti, cu CSM II, cel în urma căruia aţi retrogradat?
– Nu pot să spun asta, pentru că n-am fost acolo. Dar eu am fost supărat pe jucătorii mei pentru că le-am spus clar – indiferent ce a fost, că se pare că şi la acel meci au fost unii care nu şi-au apărat corect şansele – să câştige. I-am certat apoi pe jucătorii mei pentru că şapte – câţi erau – trebuiau să câştige jocul. Au jucat împotriva unor copii cu doi sau trei ani mai mici ca ei. Singura excepţie de la CSM II era Marius Pufu. De aceea nu au avut nici un fel de scuză. Le-am şi spus, dacă retrogradează, să fie sănătoşi că eu nu le voi mai lua loc în Liga a IV-a.

• Totuşi, mai există o speranţă. Nu se ştie ce echipe se vor înscrie în campionat, dacă îndeplinesc toate condiţiile pentru a activa în eşalonul de elită judeţean. Viitorul ar fi prima grupare de sub linie care ar putea reveni în Liga a IV-a, deşi a retrogradat…
– Indiferent ce se va întâmpla, eu nu mai vreau la Liga a IV-a. În primul rând pentru că trebuie să mă ţin de cuvânt în faţa jucătorilor. Le-am spus că nu le voi mai lua loc la Liga a IV-a. Şi trebuie să le dau exemplul acesta pentru că altfel niciodată nu vor crede într-o sancţiune. Le-am spus că dacă nu vor lupta să se salveze de la retrogradare, atunci vor juca începând cu acest campionat toţi în Liga a V-a, dar cred că pedeapsa ar fi mult prea mare pentru ei, aşa că mă sacrific eu şi le dau posibilitatea să joace poate şi sub tutela altui antrenor. Pot merge un an în altă parte. I-am anunţat. Încep deja pregătirea cu ei. Voi face şi la Surupate, dar şi împreună cu Roşu. Ei pot să decidă din toamnă unde vor merge.

• În afară de FC Băbeni aţi mai primit oferte de colaborare de la vreo altă echipă?
– Oferte sunt, dar nu voi mai face nici o asociere. Aşa cum am spus, singura echipă cu care aş colabora, dar asta nu înseamnă că am bătut palma, este cea din Băbeni, a lui Eugen Roşu. Dacă nu, mă retrag pentru un an şi-mi văd de treaba mea. Şi nu mă retrag datorită greutăţilor financiare sau pentru că am pierdut lupta cu lumea necurată a fotbalului, ci pentru că jucători mi-au dovedit că nu sunt încă copţi. Ei nu se pot îndrepta dacă eu, an de an, le întind o mână de ajutor. Trebuie să-şi găsească singuri soluţiile pentru a ieşi din această situaţie şi aşa îmi voi da şi eu seama dacă s-au maturizat sau nu, dacă sunt copţi pentru a face saltul mai sus. Valoare au, dar încă mulţi nu au valoare ca şi caracter. În acest sens, vreau să vă spun că meciul cu Alma Lex Drăgăşani a reprezentat cea mai mare dezamăgire pentru mine. A fost bucurie imediată că am reuşit să ne impunem, că am primit aprecieri din partea adversarilor pentru jocul prestat, am dat de un teren bun, am avut arbitri buni, iar elevii mei au jucat fotbal. Atunci eram aşa: jumătate de inimă zicea să merg mai departe că e păcat, că au valoare, iar cealaltă jumătate îmi spunea să mă dau la o parte pentru că deşi au valoare, n-au caracter. Constanţa în joc pleacă de la caracter. Pentru că atunci când intri pe teren şi vrei să arăţi că ştii fotbal, nu contează că joci pe o bere, că joci pe puncte sau doar pentru distracţie în faţa blocului. Tot aşa trebuie să te pregăteşti.

• Oraşul Băbeni nu  mai avut de mult o echipă în Liga a III-a. Există varianta unei colaborări pentru acest nivel?
– Acolo a ieşit un primar care e de-al nostru. În plus, cum v-am spus, numai cu Eugen Roşu aş accepta să colaborez. Altfel, ar mai fi oferte din Rm. Vâlcea, dar nu vreau să mă aliez iarăşi cu oameni pe care nu-i cunosc, dar mai ales nu ştiu cât de mult cunosc ei fotbalul. Cu Eugen Roşu am experienţă. Am fost doi ani asociaţi la nivel de copii şi juniori şi am avut rezultate foarte bune. Am mai fost asociat la Liga a IV-a, atunci când m-a rugat să-l ajut şi am salvat echipa anul trecut de la retrogradare tot împreună, prin aducerea a 6-7 jucători. Deci aici nu mai poate fi vorba de incompatibilitate nici între noi doi, nici între jucători, că se cunosc, şi nici între noi şi conducere, pentru că a ieşit primar Ştefan Bogdan, cel care ne-a ajutat şi atunci când era doar doctor veterinar. Deci îi place fotbalul.

• Cum vedeţi campionatul Ligii a IV-a din toamnă?
– Sunt multe incertitudini, dar dacă nu mai vreau să aud deocamdată de acest eşalon, nu are rost să-mi dau cu părerea. Pronosticurile şi prognozele nu mi-au plăcut niciodată. Doar analizele.

• Cum vi s-a părut lupta la vârful ierarhiei? Faptul că Hidroelectra a ratat promovarea evidenţiază că e Liga a IV-a e un campionat slab?
– Cu 6-7 etape înainte de final – iar din punctul acesta de vedere îl apreciez pe preşedintele Bucuroiu, pentru că a fost realist – am avut o discuţie cu el şi era chiar mai pesimist decât mine. I-am spus că din două echipe puternice, putem face una bună, dar el a susţinut nici aşa nu ar putea promova. Şi avea dreptate. 

• Sunteţi din Frânceşti, deci sunteţi aproape şi de echipa de fotbal locală – Victoria – care tocmai a promovat. Credeţi că va juca în Liga a IV-a?
– Cred că da pentru că sunt şi acolo mulţi care mănâncă fotbal pe pâine şi nu vor ceda. Însă cred că vor juca pe un alt teren, nu pe cel central din Frânceşti. Pentru că a trecut deja o lună de zile şi nu s-a mişcat nimic acolo.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button